Portakallı Ev Keki Tarifi

Yeni Başlayanların Bile Muhteşem Kekler Pişirmesini Sağlayacak 11 Püf Noktası

Favorilerime
Ekle

Mutfağa bir hevesle gidiyorsunuz. Her seferinde ''Bu defa kesin evde yemek/tatlı yapacağım'' diyorsunuz. Fakat tarifler gözünüzü korkutuyor, yabancı dilde bir şeyler okuyormuş hissi veriyor. ''Beceremem şimdi, boşverelim'' deyip, vazgeçiyorsunuz. Hayır, beceriksiz değilsiniz. Hiç gözünüz korkmasın. O fırından şahane bir kek çıkarmanız gayet mümkün.

Hiç tatlı yapmamış biriyseniz kek yaparak işe başlamak şahane bir yol. Birkaç temel malzeme, bir fırın, bir de pişirme kabınız varsa, keki çayın yanına hazır bilin! Siz yeter ki bu püf noktalarına dikkat edin. Mesela bütün malzemeleri oda sıcaklığında kullanın, fırını önceden ısıtmayı alışkanlık haline getirin. Bunlar gibi birkaç önemli husus daha var.

Kek ustası olmaya bir adım daha yakınsınız. Buyursunlar.

Temel malzemelerle hazırlanan tariflerle başlayın

kek-malzemeleri-subat-2021
Kek yapmayı henüz hiç bilmiyorsunuz, o yüzden kimse sizden kat kat pastalar, dillere destan kekler yapmanızı beklemiyor. Siz de kendinizden beklemeyin. Bu aşamada yapacağınız en iyi şey, gözünüzü korkutmayacak, malzemeleri her yerde bulunabilen ya da hep evinizde olan malzemelerin oluşturduğu tarifler seçmek. İlk aşamada bu kekleri yaparak başlayın:

Sade kek tarifi,

Portakallı çikolatalı kek tarifi,

Damla çikolatalı kek tarifi,

Limonlu kek tarifi.

Seçtiğiniz tarifin tüm malzemelerini, adımlarını ve pişirme sürelerini adım adım okuyun. Hatta keki yaparken tarif hep görebileceğiniz bir yerde dursun ki adımları kontrol edebilin. Güvendiğiniz kişilerden, internet sitelerinden (mesela yemek.com ) ya da kitaplardan kek tarifleri alın. Ölçüleri doğru yazılmamış bir tarifi deneyip, sonunun hüsran olmasını istemeyiz.

Kekin olmazsa olmazlarını iyi tanıyın

Klasik bir kekin, hatta tarifini inceleyeceğiniz çoğu kekin en temel malzemelerini tanıyarak başlayalım.

Bir kekin olmazsa olmaz malzemeleri; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ gibi temel bir sıvı, kabartma tozu ve tabii ki un. Bu malzemeler elinizin altındaysa yapamayacağınız kek yok sevgili dostlar.

Taze meyveler, kuru meyveler, vanilya, tereyağı ya da diğer baharatlar işin ikinci planında kalsın bir süreliğine. Unsuz, yağsız, şekersiz kekler hazırlamak da elbette mümkün. Ama temel malzemelerle hazırlanan kekleri yapın, daha sonra diğerlerine geçersiniz.

Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır. O yüzden bu iki temel malzeme hep sizinle olsun.

Şeker olmadan tatlılığını vermek, sıvı yağ, süt gibi bir sıvı olmadan da maddeleri harekete geçirmeye çalışmak olmaz. Un olmadan da kekin kıvamını ilk aşamalarda isteseniz de toparlayamazsınız.

Bu malzemelerin ısısına dikkat edin

Bu zamana kadar birçok tarifte bu ibareye rastlamışsınızdır: ''Tereyağını oda sıcaklığında dinlendirin''

Sadece tereyağını değil, özellikle yumurtaların da oda sıcaklığında olması şahane kekler yapmanıza yardımcı olacaktır. Aklınızın bir köşesinde bulunsun, dolaptan çıkardığınız soğuk yumurtalarla kek yapmamaya özen gösterin. Malzemelerin tamamını kek yapmadan en az 15 dakika önce çıkarın. Bırakın oda sıcaklığına gelsinler. Tüm malzemelerin oda ısısında olması kekinizin doğru pişmesine, kabarık bir kıvamda olmasına etki edecektir.

Kek pişirme yoluna bunları bilerek girerseniz, mükemmel kekler yapmanız olası. Bizden söylemesi.

Tarifte yazan tüm malzemeleri oranlarıyla kullanın

400x400-3-bucuk-su-bardagi-seker
Tarifte yazan tüm malzemeleri doğru oranlarda hazırlayın ve tezgahın üzerine her birini tek tek dizin. Oranlara çok dikkat edin. Eğer mümkünse minik dahi olsa bir mutfak tartısı edinin.

Klasik bir kek tarifinde ortalama 200-240 ml'lik su bardaklarıyla ölçüler verilir. Bu su bardakları hepimizin evinde her daim bulunan su bardakları. Yemek kaşıkları da bildiğimiz yemek kaşıkları. Ölçü dönüşümleri de şu şekilde gerçekleşiyor:

1 su bardağı un = 140 gram, 1 su bardağı toz şeker = 200 gram, 1 çay bardağı toz şeker = 110 gram, 1 su bardağı sıvı = 240 mililitre (ml) (süt, su, sıvı yağ gibi sıvılar), 1 yemek kaşığı un = 9 gram

Bu ölçülerin gram ve mililitre olarak bilmek mutfakta inanın çok işinize yarayacak.

Fırını önceden ısıtmayı unutmayın

Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.

Fırını neden ısıtmak gerekir sorularınıza da şöyle cevap verelim: Güzel Yemek Yapmak İsteyen Herkes Öğrensin: Fırını Neden Önceden Isıtmalıyız?

Şeker ve yumurtayı güzelce çırpmak mühim

zerdecalli-tuzlu-kek-adim-1
Güzel bir kekin ilk adımı yumurtaları kaba kırıp, üzerine şeker ilave ederek başlar. Bu aşamada şeker eriyene kadar düzgün bir biçimde malzemeleri çırpmak çok çok önemli. Dakikalarca çırpın ya da bir - iki çırpıp bırakın demiyoruz. Şekerin tamamen eridiğinden emin olana kadar çırpın. Toz şekerin içinde kaybolduğunu, yumurta ile bütünleştiğini görene kadar bu işleme devam edin. Yaklaşık birkaç dakikanızı alacaktır.

Kekin ilerleyen aşamalarında içerisine tekrar şeker ilave etmeyin. Şeker içinde erimeyecek, yumurtayla bütünleşmediği için de garip bir hal alacaktır. İlk ve en önemli aşaması bu şekilde başlıyor.

Unu mutlaka eleyerek kullanın

Ardından sıvı malzemeler geliyor. Süt ve sıvı yağı ilave ettikten sonra tekrar bir karıştırın. En mühim noktaya geldi sıra. Kekin kocaman kocaman olmasını, kabarmasını, tok bir kıvamda olmasını istiyoruz.

Bu nedenle un, kabartma tozu gibi kuru malzeme olarak tabir edilen malzemeleri eleyerek kullanın. Hatta iki kez eledikten sonra ilave etmek kekin harcında çok şey fark ettirecek. Unu eleyerek unun havalanmasını sağlıyor, diğer malzemelerle daha kolay bütünleşmesine yardımcı oluyor.

Kuru malzemeleri ekledikten sonra karıştırın, çırpmayın

portakalli-kek-adim-2
Kuru malzemeleri de eklediniz. Bu aşamada çırpıcınızı bir kenara bırakın. Püf noktası geliyor. Alın elinize bir spatula, un kırıntısı, un topağı kalmamasına dikkat ederek alttan üste doğru hareketlerle malzemeleri birbirine yedirin.

Dilerseniz yine çırpabilirsiniz ama bu şekilde karıştırmak kekin dokusunun hafif nemli ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Kekin kaptan kolay çıkması için bunlara dikkat edin

portakalli-kek-adim-7
Fırın ısındı. Yumurtayla şekeri çırptınız, sıvıları eklediniz, kuru malzemeleri ekleyip bir güzel karıştırdınız. Kek harcınız hazır. Sıra geldi en önemli aşamaya. Pişirme aşamasına geçmeden önce keki bir kalıba ya da borcama aktarmanız gerekecek.

Bu aşamada pişirme kağıdı ya da yağ-un ikilisinden yardım alın. Kek kalıbını ya da neyle pişireceksiniz o kalıbı tereyağıyla iç kısmının her yerini yağlayın. Yağlanmamış hiçbir kısmının kalmamasına özen gösterin.

Birkaç tutam un serpin. Ardından kalıp ya da borcamı ters çevirerek fazla undan arındırın ve kek harcını öyle aktarın. Düz tabanlı bir kalıp kullanıyorsanız pişirme kağıdı da işinize yarayacaktır.

Bu şekilde kekiniz kalıptan rahatlıkla çıkacaktır.

Kekinizi kürdanla kontrol edin

kek-kurdan-testi-subat-2021

Keki verdik fırına. Pişmesi boyutlarına bağlı olarak ve fırınınızın performansına bağlı olarak 25-35 dakika arası sürecektir. Bu aşamada fırınınızın dilinden anlamak önemli. Mutlaka fansız programda kek pişirin.

Fırın telini orta tezgaha yerleştirin. Fırınınız bir tarafa çok fazla ısı veriyorsa kekin yönünü değiştirin. Fırının kapağını sürekli açmayın, fırının ısı kaybetmesine neden olursunuz.

Pişip pişmediğini anlamak için bıçak, kaşık değil kürdan batırın. O şekilde kontrol edin. Kürdan temiz çıkmışsa kekiniz oldu demektir.

Piştikten sonra oda sıcaklığında dinlendirin

Çikolatalı Portakallı Kek Tarifi

Biliyoruz, kekin kokusu çok cezbedici. Hemen kesip yemek için can atıyorsunuz. Ama daha vakti var. Bırakın, oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlensin. Soğudukça kıvamı oturacak çünkü. İlk sıcağını attığında kalıptan çıkarın ve soğumasına izin verin.

Isısı normalleşince de dilimleyip afiyetle tüketin.

Bunların tamamını öğrendiğinize göre alkışlar sizin için geliyor. Tebrik ederiz, tüm eve kokusu yayılacak muhteşem kekler yapacaksınız artık. Ondan sonra gelsin pastalar, taze meyveli kekler, unsuz tarifler...

Siz istedikten sonra hiçbir şey imkansız değil. Unutmayın.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Nerissa-Nerida Ozcelik2 Temmuz 2018 13:23
ben 56 yasindan sonra ilk defa kek yaptim buradan edindigim bilgilerle.inanin herkes cok sevdi ve afiyetle yediler,bende tabi..tesekkurler
Yanıtla
Gazel Emina15 Ekim 2017 00:42
Çok önemli bir konuya değinmişsiniz etrafimda kek yapamayan ne yapsa tutturamayan birçok insan tanıyorum ama eminimki bu bilgiler ışığında minik çocuklar dahi nefis kekler yapabilirler bu nedenle teşekkür ediyorum hem kendim hem onlar adina????
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?