Orijinal Brownie Tarifi

Fotoğraflarıyla Brownie'nin Dokusunu Değiştiren 9 Yaygın Hata

Favorilerime
Ekle

Üzeri tül gibi incecik, çıtır bir katmana sahip, içiyse yumuşacık, bol çikolata lezzetinde orijinal brownie'ler hazırlamak için sıkça yapılan ve bir an önce herkesin doğrularını öğrenmesi gereken hatalardan söz edeceğiz bugün.

Çoğunlukla ıslak kekle ya da çikolatalı kekle karıştırılan, oysa çok daha farklı bir dokuya sahip gerçek brownie'ler yapabilmek için bu püf noktalara özen göstermek, pratik bilgilere önem vermek gerek. Neden mi?

Nedenlerini göstermek üzere sizi hemen aşağıya alalım ve brownie hazırlarken en sık yapılan hataları bir bir yaparak ortaya çıkan sonuçları fotoğraflarıyla gösteren bir yemek editörünün deneyimlerini birlikte inceleyelim, buyursunlar...

Brownie harcına karbonat ekleyerek hazırlarsanız her yeri eşit şekilde pişmemiş brownie'ler elde edersiniz

Orijinal bir brownie hazırlamak istiyorsanız harcına karbonat ya da kabartma tozu eklemenize hiç ama hiç gerek yok. Olur da yanlışlıkla ya da bilerek eklerseniz tabii ki bu çöpe atacağınız anlamına da gelmiyor, yine yenebilecek güzellikte bir lezzet elde etmiş olursunuz ancak yaptığınız orijinal bir brownie olmaz. Neden mi?

Yukarıda bilerek içine karbonat eklenip hazırlanan brownie'de gördüğünüz gibi pişerken köşeleri önce yavaş yavaş yükselmeye ve ardından burulmaya başlar, orta kısmı ise çöker. Bu şekilde pişen brownie'nin tadına baktığınızda ise köşelerin daha sakızımsı, orta kısmınsa az pişmiş olduğunu kolayca fark edebilirsiniz. Aynı şekilde klasik brownie'lerden farklı olarak yedikten sonra damağınızda daha az çikolata ve daha çok tereyağı lezzeti kalır.

Çok fazla un kullandığınızda olması gerekenden çok daha kalın brownie'ler elde edersiniz

Brownie yapımında en sık yapılan hatalardan biri orijinal tarifte yer alan un miktarını az bulup miktarı artırmaya çalışmak ya da farkına varmadan fazla un kullanmak. Fazla un ile yapılan brownie'ler yukarıda da gördüğünüz gibi çok daha farklı dokuda, adeta bir keke benzer şekilde oluyor. Üstelik bu durum brownie'nin pişme derecesini ve süresini de etkiliyor.

Klasik pişirme süresi kadar pişirdiğinizde içi az pişmiş olarak kalacağı gibi kullanacağınız fırın kabına göre değişse de pişirme süresini uzattığınızda kenar kısımları gereğinden çok pişebilir, bu da kenarlarının, alt ve üst kısmının sert ve kuru kalmasına, hatta yanmasına sebep olabilir. Bu bilinçli olarak fazla un ile yapılan brownie'nin tadıysa çikolatamsı ama pek de şekerli olmayan, yedikten sonra ağızda ağır bir tereyağı tadı bırakan bir lezzete sahipmiş, bizden söylemesi.

Çok az un kullandığınızdaysa olması gerekenden çok daha ince bir brownie yapmış olursunuz

Çok un kullandığınızda neler olabileceğinizi görünce elinizi korkak alıştırıp az un ilave etmeyi düşünmeyin, orijinal tarifte belirtilen miktara sadık kalın. Zira çok az un kullanarak brownie hazırlarsanız tadında çok büyük bir kayıp yaşamasanız da boyut olarak çok ince bir brownie elde edersiniz, dokusu da beklediğiniz gibi olmaz.

Unu az kullandığınız için brownie harcını fırın kabına aktardığınızda harcınız kabın her yerine kolayca eşit şekilde dağılır, bu sebeple fazla un kullandığınızda elde edeceğiniz gibi dengesiz dağılan, ortası şişen, yanlarıysa çöken bir brownie elde etmezsiniz. Ancak bu şekilde hazırladığınızda da orta kısmı hamur gibi kalırken köşeler daha sakızımsı bir dokuda olur. Genel olarak baktığınızda içi çiğ, dışıysa beklenenden daha fazla pişmiş brownie'ler elde edersiniz.

Yukarıda gördüğünüz ve bilerek az un kullanılarak hazırlanan bu brownie ile ilgili yemek editörünün notunu da eklemeden geçmeyelim: "Fırından çıkarttığımda üzerinde hava boşlukları vardı ama çatlak yoktu. Fotoğraftaki çatlaklar tepsiden çok erken çıkartmaya çalıştığım için oluştu."

Fazla şeker kullandığınızda brownie sakızımsı, dişe yapışan bir kıvamda olur

Tarifte yazandan daha fazla miktarda şeker kullandığınızda ise elde edeceğiniz brownie'ler tıpkı karbonat ya da kabartma tozu eklediğinizde olacağı gibi pişerken köşelerden yükselir, ortasıysa çöker. Ancak bu, kabartma tozu kullandığınızdaki kadar çok belirgin şekilde olmaz. Yine de köşelerinde buruşmalar meydana gelir. Bu yüzden içi eşit şekilde pişmez, bazı yerlerinde hava boşluğu kalacağından tadı tam olarak istediğiniz şekilde olmaz.

Görüntü olarak orijinal brownie ile hemen hemen benzer şekilde üzerinde parlak, tül gibi ince bir çıtır tabaka oluşur ancak dokusu, içine koyduğunuz fazla şeker sebebiyle her lokması dişe yapışacak kadar çok sakızımsı bir kıvamda olur, aklınızda bulunsun.

Az şeker kullandığınızda kek gibi, üzeri parlak olmayan brownie'ler elde edersiniz

Eğer brownie yaparken bilerek ya da farkında olmadan az şeker kullanırsanız yukarıdaki gibi kabarmamış bir keke benzer şekilde brownie'ler elde edersiniz. Şekeri yeterince kullanmadığınız için pişerken üzerinde oluşması beklenen o ince, parlak, çıtır tabaka oluşmaz, tadında ise kakao çok daha baskın bir hale gelir. Yaptığınız bu kekin iç kısmında da şeker eksikliğinden kaynaklı bol miktarda hava boşluğu oluşabilir, bu da dokusunun istemediğiniz gibi olmasına sebep olur.

Tariftekinden fazla yumurta kullanırsanız yine bol çikolatalı bir kek elde etmiş olursunuz

Hazırladığınız brownie harcına yanlışlıkla fazladan yumurta eklerseniz brownie'niz, içinde bol çikolata kullanılmış bir keke dönüşebilir. Daha hafif, içinde bolca hava boşluğu olan, bu yüzden klasik brownie tariflerine göre çok daha fazla kabaracak bu brownie'lerin üzerinde de o ince çıtır tabaka oluşmayacak, içi nemli kalmış bir kek görünümünde olacaktır. Tadında ise kakao lezzeti daha az hissedilir bir hale gelir.

Yumurta eklemeyi unutursanız ise brownie'niz ne yazık ki yenebilecek bir yiyecek olmayacaktır

Bir brownie hazırlarken mutlaka uzak durmanız gereken hataların başında yumurtayı eklememek geliyor. Eğer klasik bir brownie tarifi uygulayacaksanız ve yumurta eklemeyi unutursanız ne yazık ki yukarıdaki gibi bir görüntü elde edersiniz.

Yaptığı brownie'ye bilerek yumurta eklemeyerek sonuçları görmek isteyen yemek editörünün bu konudaki notu şöyle: "Karışımı yapıp bilerek yumurta eklemeyince her zaman kullandığım tepsi çok büyük geldi ve daha küçük bir tepsi kullandım. Fırındayken baktığımda creme brulee gibi gözüküyordu. Diğerlerine oranla pişmesi neredeyse iki kat daha uzun sürdü. Soğuduktan sonra şeker ve kakao çorbası gibiydi. Üstü tamamen kristalleşmiş ve erimemiş şeker doluydu. Yenilemez haldeydi. Bu üst tabakanın altında ise un saklanıyordu. Alta batmış ve tuğla gibi sertleşmişlerdi."

Gereğinden fazla tereyağı ilavesi yaparsanız daha ağır bir tada sahip brownie'ler yapmış olursunuz

"Ne kadar çok tereyağı, o kadar çok lezzet" düşüncesine sahip olanlardansanız bunu brownie yaparken uygulamamanız daha iyi olacaktır. Eğer lezzetli bir brownie hazırlamak adına tarifte belirtilenden daha fazla tereyağı kullanırsanız bu, istediğiniz gibi bir brownie dokusu yakalayamamanıza sebep olur. Üzerinde beklenildiği gibi parlak, çıtır bir tabaka oluşur ama yukarıda da gördüğünüz gibi hava brownie'de hava boşlukları da oldukça belirgin bir şekilde kalır. Pişerken ise köşeleri istenen sakızımsı kıvama gelirken ortaları daha yapışkan bir kıvamda kalır. Her zamankinden çok daha ağır bir tat, çok daha ıslak bir doku elde edersiniz.

Tariftekinden az tereyağı kullanmak daha lezzetsiz bir brownie elde etmenize neden olur

Eğer tam tersi şekilde daha az tereyağı kullanmaya karar verirseniz brownie'nizde beklediğiniz lezzeti bulamayabilirsiniz. Yine yenebilecek bir lezzet elde edersiniz, üzeri de olması gerektiği gibi parlak olur ancak daha taneli bir yapıda kalır, ortası ise diğer brownie'lere göre çok daha yumuşak olur.

Brownie hazırlarken en sık yapılan hataların tek tek nasıl sonuçlar doğurabileceğini gördük. Şimdi sıra tam kıvamında orijinal bir brownie hazırlamakta! Nefis bir brownie hazırlamak isteyenleri hemen Ferhat Şef'in bu tam ölçülü tarifine doğru alalım:

Yazılı tarif isteyenler şuraya da göz atabilir: Orijinal Brownie Tarifi

Kaynak: insider


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?