zonguldak-beyaz-baklava-one-cikan

Gidenin Kilo Almadan Dönemediği Zonguldak'ın 12 Şahane Yemeği

Favorilerime
Ekle

Türkiye'de rotamızı hangi yöne çevirirsek çevirelim, otobüs ya da uçak biletimizi hangi şehre alırsak alalım, bizi binbir çeşit lezzetin karşılayacağını adımız gibi biliyoruz. Gezerken yemeyi belki de bu yüzden çok seviyoruz.

Bu kez de yolumuzu Zonguldak'a düşürelim dedik. Yine öyle lezzetler çıktı ki karşımıza, okuyanın ilk otobüse atlayıp gidesi gelecek, eminiz.

Zonguldak'ta yaşayanlara ne kadar şanslı olduklarını bir kez daha hatırlatacak, memleketinden ayrı düşenlerin burnunda tütecek, Zonguldak'a hiç yolu düşmeyenleri ise yollara düşürecek yemeklere bırakıyoruz biz şimdi sözü.

Onlar size her şeyi anlatmaya fazlasıyla yetecek.

Şöyle bir içimizi ısıtarak başlayalım: Uğmaç çorbası

hocam

Çeşitli yörelerde de ovmaç, oğmaç gibi benzer ama farklılıklar gösteren isimlerle anılan uğmaç çorbası, Zonguldak mutfağının da en meşhur çorbalarından.

Un, süt ve su gibi her evde olan malzemelerle hazırlanan çorba, özellikle soğuk günlerde sofraların olmazsa olmazlarından sayılır. İçine bir de nane eklendi mi, mis olur.

En özel sofralara: Tirit

enuygun

Özel günlerde Zonguldak sofraları ayrı bir enfes oluyor. Özellikle Kurban Bayramı'nda sıklıkla yapılan tirit, yufka ve etlerin bir araya gelmesiyle hem görsel bir şölen hem de damaklara ziyafet oluyor. Görüntüsü bile lezzetini anlamaya yetiyor.

Deneyen herkesin gözdesi olur: Malay

sibelinmutfakeyfi.blogspot

Şehrin en ünlü yöresel lezzetlerinden olan malay, Karadeniz'de sıkça kullanılan malzemelerden mısır unuyla hazırlanıyor.

Bulamaç haline getirilen mısır unu karışımının üzerine isteğe göre toz şeker, dövülmüş ceviz içi gibi tatlar eklenerek tatlı malay ya da tereyağı, kaymak, soğan ve kaz ciğeri gibi tuzlu lezzetler eklenerek tuzlu malay yapılabiliyor. Yanına da yoğurt gelince tadına doyulmayan malayın her hali, ayrı bir efsane oluyor.

Ana yemeğe yer bırakmaz: Pumpum çorbası

lezzet

Zonguldak ve Bartın civarında çokça yapılan çorbalardan biri pumpum. Yine Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarından mısır unuyla hazırlanan bir tarife sahip kendisi.

İçine pastırma, kıyma ya da sucuk gibi et ürünleri de dahil oluyor. Çorba deyip geçilmeyecek, doyuruculuğu ve lezzeti ana yemeğe yer bırakmayacak güçte oluyor. Bize de afiyetle kaşıklamak düşüyor.

Dört mevsim yensin diye: Kabuklu fasulye

lazboregim.blogspot

Yazın çıkan taze fasulyeler, kışın da yenebilsin diye özenle kurutuluyor. Sonrasında dört mevsimlik enfes bir yemeğe dönüşüyor. Kabuklu fasulye olarak anılan yemekte fasulyelere bir de mısır taneleri eşlik ediyor. Bu lezzet, Zonguldak'ta denenmeyi bekliyor.

Adına festivaller düzenlenesi lezzet: Tenekede tavuk

Evet, bir bütün tavuğun tenekede pişirilmesinden söz ediyoruz ve evet, çok ciddiyiz. Zonguldak mutfağının en güzel, en özel tariflerinden birine sahip tenekede tavuğu tadar tatmaz ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Öyle bir lezzet ki adına festivaller bile düzenleniyor. Çünkü o bunu sonuna kadar hak ediyor.

Zonguldak Ereğli'ye uğramadan dönmek olmaz: Ereğli pidesi

kulturportali.gov.tr

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan pide, Zonguldak Ereğli'de mutlaka denenmesi gerekenlerin başında geliyor.

Genel olarak kapalı pide şeklinde yapılan bu nefis pideler, kıymalı iç harcın bolluğuyla yiyen herkesi mest ediyor. Yanına da misler gibi bir ayran geldi mi, insan başka ne ister ki?

Pırasayı sevdirir: Pırasalı mancar

nurselinmutfagi

Pırasa, barbunya ve bulgur gibi doyurucu ve besleyici malzemelerin birlikteliğinden doğan pırasalı mancar, et yemeden doyamayanları bile bir tabağıyla doyuracak güçte.

Akıtmadan güzel, krepten lezzetli: Cizleme

zonguldakmutfagi.org

Görünce size de çok tanıdık geldi cizleme, biliyoruz. İster akıtma deyin ona ister krep, biz buralarda cizleme diyoruz.

Hamurunda maya ve azıcık bir miktar şeker kullanmayı ihmal etmiyoruz, bir de imkanlar uygunsa sacın üzerinde yapılanı mutlaka deniyoruz. Çünkü böyle lezzeti başka yerde bulamazsınız.

Damağınızda izi kalır: Cevizli kömeç

zonguldakinkulturelmirasi

Zonguldak mutfağında en çok kullanılan malzemelerden olan ceviz, bu tarifte de iş başında.

Özenle, büyük emeklerle hazırlanan, uzun uzun dinlendirilen hamurun ceviz içiyle buluşması, ardından üzerine çörek otu eklenerek üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilmesiyle oluşuyor. Tadı damaklardan uzun süre silinmiyor.

Bu börek, bildiğiniz gibi değil: Kabaklı börek

yemekkulturu.net

Börek deyince aklınıza hemen peynirli, patatesli ya da kıymalı börekler geliyor olabilir. Ancak Zonguldak'ın kabaklı böreği size tüm bildiklerinizi unutturacak türden. Çünkü bal kabağının tatlılığı saklı onda.

Dövülmüş ceviz, toz şeker ve bal kabağı ile hazırlanan iç harcıyla buluşan yufkalar, rulo haline getirilip pişirildikten sonra bir de üzerine şerbet gezdiriliyor ve pudra şekeri serpiliyor ki, sormayın gitsin. Bakması bile acıkmaya yetiyor.

Geç karşısına, uzun uzun izle: Beyaz baklava

zonguldakinkulturelmirasi

Baklava zaten hepimiz için yeri apayrı olan tatlılardan. Ama söz konusu Zonguldak'ın meşhur beyaz baklavası olunca daha da bir seviye atlıyor baklava sevgimiz.

Arasına o çok sevdiğimiz cevizin bolca konulduğu baklavalar, fırından üzeri kızarmadan çıkarılıyor. Tadı da görüntüsü de şahane oluyor.

Küçük bir not: Zonguldak'ın zengin mutfağında sadece bu yemekler yok tabii. Bu yüzden yolunuz düşerse şehre özgü lezzetlerden cevizli dolma, patates ve yoğurdun muhteşem uyumuna sahip çöpele, çeşit çeşit otun güzelliğinin birleştiği beddam mancar yemeği, kara lahana sarması ve sütlü armut gibi tatları da denemeden dönmeyin deriz. Zonguldak'ta yapılan çilek reçelleri de pek güzel olur hani, aklınızda bulunsun. :)


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

12

Mehmet Akif17 Haziran 2017 02:09
Bunları yiyebileceğimiz bir mekan söyleyin noolur tee Ankara'dan gelecem :)
Yanıtla
Suveyda Naz19 Şubat 2017 18:11
Hele o tirit yok mu????? bandırma da diyenler var.Yemeden ölmeyin????? not:Çanakkale 'liyim
Yanıtla
Mehmet Yalçınkaya27 Aralık 2016 21:29
Elif kurt valla uğmaç çorbası hariç hepsini evde annem mutlaka yapıyordu ve daha fazlasını sen kendi beceriksizliğini şehre bağlama internetten bulur yine yapardın yapmak istesen ama tek yaptığın memleketime hakaret bu yemekler zaten yöresel evlerde yapılıyor restaurant ve lokantalarda görmemenin normal çünkü hergün neredeyse evde çıkan aynı yemeği lokantada kimse yemez.
Yanıtla
Filiz Kaya2 Aralık 2016 15:14
Elif hanım sizin memleket neresi
Yanıtla
Elif Kurt1 Aralık 2016 00:28
10 yıldır zomguldakta yaşadım. Bütün arkadaşlar oralıydı çok yemek yedik birlikte.yapan görmedim doğrusu. Hiç bir lokanta ve restorantta rastlanadım bunlara. Yemek kültürü olmayan bi şehir tek bildikleri tüm otlara mancar deyip onu pişirmeleri. Yemek com da biraz tutarlı olsun.
Yanıtla
Zeynep Çetin 1 Aralık 2016 09:50
Yanıtla
Merhabalar, geleneksel Zonguldak mutfağı oldukça zengin ancak ne yazık ki içlerinde zamanla unutulmaya başlayanlar da yok değil. 10 yıl boyunca hiçbirine rastlamamış olmanız talihsizlik olmuş tabii. Ama yemek kültürü yok demek büyük hata olur. Daha detaylı bilgi almak isterseniz şehrin mutfağının anlatıldığı resmi web sitesi olan http://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/zonguldak/neyenir adresinden de bilgi edinebilirsiniz.
Nazan Yanaz Yıldız 27 Ekim 2019 23:43
Yanıtla
Elifcigim senin arkadaslarinda senin gibi beceriksiz sanirim bu yemeklerin hepsi yapilir bizde mancara da laf söylemek senin ne haddin nede biseyin anladın biz herseye mancar diyoruz ve bundanda cok memnunuz batanlar düşünsün
Mehtap Öztürk Yılmazoğlu 17 Nisan 2021 12:14
Yanıtla
Benim annemde yapardı bu yemekler zonguldağin koy yemekleri iki adet daha ekleyeyim höppeli(ayva, elma kurusu ve kuru bakla ile yapılan tatlı), çöleçöş (kırmızı pancar, şeker ve yoğurtla yapılan tatlı)
Mehtap Öztürk Yılmazoğlu 17 Nisan 2021 12:18
Yanıtla
10 yılda yaşamışsiniz fakat köylerini gezmemişsiniz sanırım bunlar hala köylerimizde yapılan yemekler
Oğuzhan Yıldırım30 Kasım 2016 19:43
Lokantalarda bulamazsın ama her Zonguldak lının evinde dönem dönem pişer bu yemekler. Çizleme ekmeği kabaklı börek kabuklu fasulye mantar ve kutlu malay (kuşlu malay av hayvanlarının etleri kavrulması ve malayın üstüne dökülmesi ile olur)
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?