yemek-fotografi-nasil-cekilir-manset

Yeni Başlayanlar İçin Yemek Fotoğrafçılığı ve Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Her şey o son dokunuşla başladı aslında. Önce farkında olmadan büyüsüne kapıldınız. Sonra etrafa baktınız ve o anı ölümsüzleştirmek, arkadaşlarınızla paylaşmak bir fotoğraf makinesi / telefon aradı gözleriniz. Deklanşöre bastınız ve ta taam...

Olmadı.

Masada duranla fotoğraf arasında büyük bir fark var değil mi? Telaşa gerek yok, yemek fotoğrafı çekmek kolay bir iş değil.

Her şey yoluna girecek ama önce aşağıdaki önerileri okumalısınız.

Yemek geldikten sonra fotoğrafı kaç dakika içinde çekmek gerekir?

Yemek fotoğrafı çekerken en dikkat etmeniz gereken nokta yemeğin taze bir şekilde, dumanı üstünde setinize/önünüze gelmesidir. Sete geldikten sonra ise dumanı üstünde şekilde fotoğrafı çekilmek için yemeğin maksimum 30 saniyesi vardır. Yemeğin içeriğine göre 2-3 dakikaya kadar çıkabilir bu süre ancak yemek ne kadar taze olursa, fotoğraf o kadar iyi gözükür.

Aksi takdirde taze görünüm sağlanması için ekstra işlemler yapmanız gerekebilir. Bu yüzden ışıklar, dekor, arka plan, kamera açıları kısacası her şey hazır olmalıdır. Tabi bu arada aynı sette farklı objelerle birkaç deneme çekimi yapmanız da ön hazırlığınıza dahil olmalıdır.

Daha derinlikli fotoğraflar için ne tür lensler tercih edilmeli?

Yemekler detayları ile öne çıkar. Süs için kullandığınız nane yapraklarından, sizi bambaşka tatlara taşıyacak sosa kadar yemekte kullandığınız her malzeme çekeceğiniz fotoğraf için de önemli olacaktır. Bu yüzden yakın plan çekimler yemek fotoğrafçılığının vazgeçilmezidir.

Çekimlerde 50mm-150mm arasındaki makro lenslerin daha çok tercih edilmesinin yanı sıra  90mm’lik tilt shift lensler de fotoğrafta özel kompozisyonlar yaratmak için kullanılır. Yakın çekim imkanı sunan bu lens türleri, kısıtlı alan derinliğine sahip olmasından dolayı yaratıcı sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.

Tavsiye: Asla geniş açılı lensler kullanmayın.

Işık nasıl kullanılmalı, hangi açıyla yansıtılmalı?

Yemek fotoğrafçılığında ışık kullanımı çok çeşitlidir. Gün ışığına bakılarak hazırlanan kompozisyonlarda yemeklerinizi yine bu doğrultuda aydınlatmanız, çekilen fotoğrafı daha profesyonel yapacaktır.

Herhangi bir ışık ekipmanınız yok ise; pencereden gelen gün ışığını duvarınız ya da başka bir yansıtıcı (beyaz bir örtü de olabilir) yardımı ile yemeğinize yöneltmenizi öneririz. Eğer çekimlerinizde ışık ekipmanları kullanıyorsanız da bunların konumuna dikkat etmelisiniz. Çekilecek yemeğin yanından, arkasından veya 45 derece ile yine arkasından yönlendirilecek ışıklar kompozisyonunuzu doğru aydınlatmanızı sağlayacaktır.

Unutmadan belirtelim hiçbir çekimde flaş kullanmayın!

Yemek fotoğrafında kompozisyonun önemi nedir?

Fotoğraflayacağınız yemeği ön plana çıkarmak için kuracağınız kompozisyonun önemli olduğunu atlamayın. Elbette beyaz fonda çekeceğiniz fotoğraflar sizi tatmin edecektir ancak yemeğinize uygun kuracağınız bir kompozisyon fotoğrafınıza profesyonellik katacaktır.

Kendi kompozisyonunuzu kullanacağınız masa örtüsü ile, ağırlık vereceğiniz renkleri ile, fotoğrafa ekleyeceğiniz bardak veya çiçek gibi diğer objeler ile veya özel bir fon ile oluşturabilirsiniz. Eğer fotoğraflarınıza derinlik katmak istiyorsanız da fon yerine evinizi arka plan olarak kullanmanızı tavsiye ederiz.

Daha iyi yemek fotoğrafı için yemeğin kimyasını neden bilmeliyiz?

elileavittphotography - yemeğin kimyası ve yemek fotoğrafçılığı

elileavittphotography - yemeğin kimyası ve yemek fotoğrafçılığı

Fotoğrafını çekeceğiniz objenin nasıl bir madde olduğunu, nelerden oluştuğunu ve hangi şartlarda nasıl gözükeceğini bilmeniz siz bir adım önde tutar.

Yaptığınız yemeği sizden iyi bilen yoktur ancak siz sadece setinize gelen yemeği çeken bir fotoğrafçıysanız işiniz biraz zor olabilir. Öncelikle çekeceğiniz yemekle ilgili bilgi edinmelisiniz. Ne kadar sürede taze görüntüsünü kaybettiğini, hangi objelerle daha çok belirginleşeceğini bilmek, kısacası yemeğin kimyasını bilmek fotoğraflarınızı bambaşka bir boyuta taşıyacaktır.

Yani dersinizi önceden çalışın.

Deklanşöre Basın!

deklansore-basin-yemek-fotografciligi

Her şey tamam. Işığımız, fonlarımız, kompozisyonumuz hazır. Yemeğimiz taze ve fotoğrafının çekilmesini bekliyor. Peki bu aşamada tüm bu hazırlıklara rağmen kameranın otomatik modunda çekim yapmak olur mu, olmaz!

Manuel modda, kompozisyona uygun renk düzenlemelerinin ardından ister tek, ister seri çekim ayarlamaları ile deklanşöre basabiliriz.

Yemek fotoğrafçısı olmak isteyenler ne yapmalı?

Yaptığınız işe ne kadar hakim olursanız o kadar iyi sonuçlar alırsınız. Bu yüzden çok çalışmalı ve sürekli yeni şeyler denemelisiniz. Aslına bakarsanız burada verebileceğimiz birkaç öneri var:

• Daha çok fotoğraf çekin.
• Kompozisyon çalışmaları yapın.
• Yemeklerle haşır neşir olun.
• Tariflerin püf noktalarına dikkat edin.
• Işık kullanımı için denemeler yapın.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Aycan Mutfakta27 Nisan 2020 11:07
İçeriğinizi çok faydalı buldum, teşekkürler 🙏🏻
Yanıtla
fooduristik23 Ağustos 2016 12:41
Oldukça faydalı bir içerik...
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?