Kırık Pirinç

Favorilerime
Ekle

Yüksek besin değerine sahip kırık pirinç, Türk mutfağında farklı yemek ve tatlıların birçoğunda kullanılır. Besin değeri oldukça yüksek olan ve Türk mutfağında bolca tüketilen pirincin basmati, baldo, kepekli, yabani ve aromalı özelliğiyle della pirinci başta olmak üzere birçok çeşidi vardır. Bunlardan biri olan kırık pirinç ise pirincin işlenmesi esnasında oluşan kusurlu ya da kırık olanların bir araya gelmesi ile isimlendirilmiştir.

Kırık veya kusurlu pirinçler bir araya getirilip paketlenir ve bu şekilde pazarlaması yapılır. Diğerlerinden ayrı pazarlanmasının belli başlı sebepleri vardır ve kırık pirinç yapısı gereği normal pirinçlere nazaran daha ekonomik bir ücretle satışa sunulmaktadır.

Kırık pirincin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Tropik iklime sahip olan ülkelerde ve Ekvator ülkelerinde yetiştirilen pirinç, besin değeri ve doyurucu yapısından dolayı Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerde sıkça tüketilmektedir. 1000 gram kırık pirincin içerisinde 35 gram karbonhidrat mevcuttur. Potasyum ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengin olan kırık pirincin içeriğinde E, B1 ve B2 vitaminleri de varlığıyla pirincin besin değerini arttırmaktadır.

Kırık pirincin püf noktaları neledir?

Tatlı yapımında ihtiyaç duyulan nişastayı bünyesinde taşıyan kırık pirincin pilav yapımından çok, sütlaç gibi tatlılarda, çorbalarda ve dolma yapımında kullanılması önerilmektedir. Normal pilav çeşitlerinden tat olarak bir farkı olmayan kırık pirincin, bir tam pirinç tanesinin dörtte üçünü oluşturması sebebiyle pişirme aşamasında farkı anlaşılabilir.

Kırık pirincin, pilav yapımında kullanıldığında, dağılmaya ve hamurlaşmaya yol açtığı gözlemlenmektedir. Ancak sulu köfte, dolma, yaprak sarması, çorba gibi yemeklerde ve tatlı yapımında kullanıldığında, içindeki nişasta miktarı ile yemeğe kattığı yoğunluk ve lezzet açısından tam pirinçlere göre çok daha iyi sonuçlar yaratabilir. Kırık pirinç özellikle ıspanak, kabak gibi sebze yemeklerinde kıvam arttırıcı işlevi görür.

Normal pirinçlere göre daha düşük fiyatlara pazarlanan kırık pirinç, pirinç unu yapımı ve hayvan maması yapımında da kullanılmaktadır. Kırık pirinçlerin, merdane yardımıyla ezilmesi sonrasında ev yapımı pirinç unu elde edilebilir. Normal pirinçlere nazaran daha küçük olmaları, kırık pirinçlerin daha çabuk ufalanmasını sağlamaktadır.

Görselin kaynağı: http://www.bassel.com.tr


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?