Bal Mantarı

Favorilerime
Ekle

Yabani mantarlar arasında en lezzetlilerden biri olduğu düşünülen bal mantarı, yaygın olarak çorbalarda ve kremalı soslarda kullanılan, yoğun tadıyla tariflere kıvam veren bir mantar türüdür. Botanikte armillaria mellea adıyla bilinen bal mantarı, ağaçlarda ve odunsu çalılarda yaşayan parazit bir mantar türüdür. B

irçok ormanlık alanda görülebilen bal mantarının Türkiye’de de İstanbul’da bulunan Belgrad Ormanı'nda yetiştiği bilinir. Yaz mevsiminde gelişmeye başlayan bal mantarları, ağaçların üzerinde büyük kitleler halinde erken kış aylarına kadar görülebilirler. Parazit olarak hayatını sürdüren bu mantar türü, ağaçlar için son derece zararlıdır ve üzerinde yaşadığı birçok ağaç türünü öldürebilme kapasitesine sahiptir.

Bal mantarı nasıl yenir?

Bal mantarı birçok ülkede yenilebilir bir mantar türü olarak kabul edilir ve yabani mantarların arasında en lezzetlilerinden olduğu düşünüldüğünden piyasa fiyatı da oldukça yüksektir. Çiğ bal mantarı az miktarda zehir barındırdığından mantarın tüketilmeden önce en az 15 dakika pişirilmesi gerekir. Pişirme öncesi mantarların temizlenmesi ve şapka kısımlarının saplarından ayrılması gerekir. Sapları tüketime uygun olmayan mantarın yalnızca şapka kısmı pişirilir. Birçok tarifte bal mantarı diğer malzemelerle birlikte kullanılır ve tek başına tüketilmez.

Bal mantarı neyle iyi gider?

Bal mantarı pişirildiğinde saldığı yoğun su nedeniyle en yaygın olarak çorbalarda ve kremalarda kullanılır. Bu yoğun su sayesinde bal mantarı, eklendiği tarife lezzet katmasının yanı sıra kıvam da verir. Maydanoz, nane, fesleğen gibi birçok yeşilliğe yakışan bal mantarı genellikle bu yeşillikler ile birlikte hazırlandığı soslarda kullanılır. Krema ya da yoğurt ile hazırlanabilen bu soslarda bal mantarının tadı sarımsakla ve de çeşitli baharatlarla zenginleştirilebilir. Hazırlanan sos makarnalarda ve kırmızı et yemeklerinde kullanılabilir.

Bal mantarının yan etkileri nelerdir?

Bazı bal mantarı türlerinin alkol ile birlikte tüketildiğinde birtakım mide rahatsızlıklarına sebep olabildiği gözlemlenmiştir. Bu yüzden, bal mantarı türleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan kişilerin, olası bulantı ve kusmaları engellemek için bal mantarı yemeden 12 saat önce ve yedikten 24 saat sonra alkollü içecekleri tüketmemesi önerilir.

Ayrıca bal mantarının hafif acımtırak tadı, hassas midelerde rahatsızlıklara sebep olabilir. Olası mide rahatsızlıklarını önlemek için bal mantarının pişirilmeden önce kaynar suda hafif yumuşayana kadar haşlanması önerilir. Bu işlem, mantarın acı tadının giderilmesine yardımcı olacaktır.

Görselin kaynağı: http://www.mantar.pro


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

euzun1713 Kasım 2016 20:42
Bu arada çok uzun ömürlüymüş kendileri bir kere ek binlerce yıl yaşasın...Ağaçları kurutuyor ama belgrad ormanında yetiştiriliyor orasıda enterasanmış...
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?