probiyotik-lahan-tursusu-nasil-yapilir-3

Sirkesiz, Limonsuz, Bağırsak Dostu: Probiyotik Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Ne yediğimiz kadar, yediklerimizin neye, ne kadar etki ettiğini de sorguladığımız süreçlerden geçiyoruz. Sizlerde eğer bu konuda özenli ve daha bilinçli davranmaya başladıysanız, belki de daha önce tanıştığınız ya da ilk kez duyduğunuz bir kavramdan bahsetmek isteriz. Lakto-fermente yani probiyotik turşular... İçlerinde sirke ya da limon olmadan fermente olan yiyecekler onlar. Bağırsaklarımızın en iyi dostlarından biri. Özellikle bağırsak şişkinliğinden yakınıyorsanız, daha düzenli bir sindirim sistemine sahip olmak için sağlıklı besleniyorsanız bu kavramla tanıştığınıza çok mutlu olacaksınız.

Eskiden insanlar meyve ve sebzelerini uzun süre saklayabilmek için fermantasyon yöntemini kullanıyorlarmış. Lakto bakteriler, bu besinlerin fermente hale gelmelerini sağlıyorlar. Fermente gıdaların da bağırsaklarımıza faydaları say say bitmiyor. Bunların içerisinde de en faydalıların başında probiyotik lahana turşuları geliyor. Almanca adıyla sauerkraut olan bu turşu, Avusturya ve Almanya mutfağında bolca tüketiliyor. O zaman hadi bu turşuyla tanıştıralım sizleri. Buyursunlar nefis probiyotik turşular hazırlamaya!

  • Probiyotik lahana turşusu nasıl yapılır?

probiyotik-lahan-tursusu-nasil-yapilir-0

Bu turşuları hazırlayabilmek için peynir altı suyu, kefir altı suyu, yoğurt suyu gibi ev yapımı ve doğal süt ürünlerinin suları olması oldukça önemli. Hele bir de daha önceden probiyotik turşu hazırlamışsanız ve onun suyunu saklamışsanız çok şanslısınız demektir. Öncelikle ilk yöntem için lahanalarınızı ince ince bir şekilde doğrayıp güzelce yıkayın. Ardından bir kenarda süzdürün.

probiyotik-lahan-tursusu-nasil-yapilir-2

İçerisine seviyorsanız havuç ilavesinde de bulunabilirsiniz. Havucu iri parçalar halinde ya da rendelenmiş şekilde de kullanabilirsiniz. Kavanozlarınızı sıcak suda kaynatarak ya da yıkayarak steril duruma getirin. Sarımsakları, lahanaları ve dilerseniz havucu kat kat kavanozun içerisine sıkıştırarak yerleştirin. Gelelim salamura suyunu hazırlamaya. Bir küçük boy lahana için 1 litre salamura suyu yeterli olacaktır. Bunun için 2 su bardağı kadar suyu ısıtın. İçerisine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave edip eritin. Su ılıyınca içerisine 2 su bardağı kadar peynir ya da yoğurt suyu ilave ederek 1 litreye tamamlayın. Ardından kavanozlara pay edin.

probiyotik-lahan-tursusu-nasil-yapilir-3

İçerisine son olarak defne yaprağı, dereotu ya da tane karabiber de ekleyebilirsiniz. Ağzını sıkıca kapattıktan sonra 15 - 20 gün boyunca fermente olması için bekletin. Bu sürenin sonunda fermente turşularınız yenmeye hazır!

probiyotik-lahan-tursusu-nasil-yapilir-son

Bu yöntemi sadece lahana değil, dilediğiniz başka sebzelere de uygulayabilirsiniz. Turşunuzun suyunu saklayarak diğer turşularınızı kurarken de kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık diyoruz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?