chefronlock

Kışa "Kışt!" Diyecek, İlaç Gibi Gelecek 10 Sihirli Karışım

Favorilerime
Ekle

Kış kapıda, herkesin malumu. Muhtemelen yine hastalıkla mücadele etmek zorunda kalacağız.

Lakin elimiz boş gelmedik. Kışa “Kışt!” demelik hem doğal hem sağlıklı karışımları sizler için toparladık.

Özellikle sağlıklı yaşam ve doğal yiyecekler derken babaanne tariflerine döndüğümüzü de çaktırmadan edemeyeceğim.

1. Su ve tuz

Evet, daha önce kimsenin aklına gelmemişti biliyoruz ancak bu kez su ve tuzu bir gargara karışımı olarak değil sinüslerinizi temizleyebileceğiniz bir karışım olarak sunuyoruz. Ta-da! Yarım bardak suya ekleyeceğiniz yarım çay kaşığı tuzu karıştırıp burunsal / burunal / burundan sinüslerinize çekiniz ve tabii ki itmeyi unutmayınız. Sonuç olarak sinüslerinizin dolmasını engellemiş ve bir de 0 km sinüs elde etmiş olursunuz.

Sabahları uyandığınızda yapabileceğiniz basit bir uygulama diyebiliriz.

2. Keklikotu yağı ve limon

Halk arasında "Güveyotu" olarak da bilinen Keklikotu yağından bir kaşığa 1 ya da 2 damla damlatıp üzerine limon sıkarak içtiğinizde antimikrobiyal ve antiviral etkilerden korunmuş olursunuz. Ancak bildiğiniz gibi her ot gibi Keklikotu da bilinçli tüketilmeli. Bu yüzden bu karışımı hamilelerin denememesini uzmanlar öneriyor.

Günde 1 kez olmak üzere kullanabilirsiniz.

3. Zencefil ve pekmez

Ateş düşürmeye ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olan zencefili dilerseniz toz halinde bal ya da pekmez ile karıştırabilir, dilerseniz çayını içerken içine pekmez eklemek sureti ile tüketebilirsiniz. Pekmezin keçiboynuzu olması ise hem zencefilin sıcaklık veren tadını bastıracaktır hem de kan yapıcı özelliği ile mis gibi hastalıktan koruyacaktır.

Günde 1 ya da 2 bardak zencefil çayı içerek bu tarifi uygulayabilirsiniz

4. Brokoli ve yoğurt

C vitamini açısından depo görevi görebilecek ve herkesin çok da severek (?) tükettiği brokoli kış sezonunda her zaman ayın elemanı seçiliyor. Bunun yanında yoğurt denen güzide yiyecek ile salata şeklinde tüketilen brokoli bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudun ihtiyacı olan ve hastalıkla savaşırken doping olarak kullanacağı C vitaminini de sağlıyor.

Günde 1 kez rahatlıkta tüketebilirsiniz. Hatta, brokoli bağırsak sistemini çalıştırdığı için kilo vermenize de yardımcı olabilir.

5. Elma sirkesi ve bal

Antibiyotik ve antiseptik olması nedeniyle evlerin yeni gözdesi olan elma sirkesinden 1 yemek kaşığını bardağa dökün. Üzerine dilerseniz bir tatlı kaşığı bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Bu karışımı gargara olarak yaptığınızda boğazınızda yer edinen küçük mikropları ortadan kaldırabilirsiniz. Batı’nın iyi yönlerini almamız gerektiği gibi limon ve balın da yararlarını almayı böylece unutmayız. :P

Günde 2 ya da 3 kere tekrarlayabilirsiniz.

6. Bal ve tarçın

Antioksidan, antibakteriyel ve diğer tüm anti’leri kendi bünyesinde bulundurarak bir nevi “karşı” politikası izleyen bal, bağışıklık sistemini en kısa yoldan sağlamlaştıran yiyeceklerden de bir tanesi. Tarçın ile birlikte tüketildiğinde ise balın anti özelliğine bir de antimikrobiyal ekler.

Her gün 1 tatlı kaşığı bal üzerine minicik bir tarçın ile günü rahatlıkla geçirebilirsiniz.

7. Maydanoz, bal ve limon

Kadınların zayıflamak için kullandığı maydanoz bu kez de kışsavar olarak karşımızda. Bir bardak su ve 10 gram maydanozu kaynatıp beklettikten sonra içine limon ve bal koyarak Üç Silahşörler’i oluşturabilirsiniz. Balın daha önce bahsettiğimiz yararlarının yanı sıra maydanozun antioksidan etkisi kendini daha ferahlamış hissetmenize neden olacaktır.

Günde 1 kere rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

8. Barış Manço

Barış Manço Japonya’da verdiği konserde Japonlara bu karışımı anlatırken bizler de evlerde hapşurmaya hazırlanıyorduk ki tarif geldi:

Nane - Üst solunum yollarında rahatlama sağlar.
Limon kabuğu, - Antiviral özelliği ile bağışıklığı güçlendirir.
Bir güzel kaynasın aman.
İçine hatmi çiçeği - Antibakteriyel oluşu ile birlikte öksürükleri azaltır.
Biraz çöreotu katasın aman – Ateş düşürücü özelliği vardır.
Biraz tarçın, bir tutam zencefil aman – Bağışıklığı kuvvetlendirir’in karekökü.
(Burayı hepimiz Barış Manço ile birlikte söyledik sanıyorum.)

Günde 1 kez hazırlayarak içebilirsiniz.

9. Zerdeçal ve bal

Bal olmadan bir kış atlatmanın neredeyse imkansız olduğunu öğrendiğimize göre zerdeçal ile bir araya getireceğimiz bal ve zencefilin ne kadar önemli olduğunu da tahmin edebiliyoruzdur. Zerdeçalın ateş düşürücü ve rahatlarıcı etkisi, bal ve zencefilin bağışıklık güçlendiriciliği ile birleşir. Tarif ise şöyledir: 1 tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı zencefil.

Macun şeklinde hazırlayarak sabah akşam tüketebilirsiniz.

10. Frenk üzümü ve pekmez

bakearama

bakearama

Koyu renklerinden dolayı kan yaptığını apaçık bildiğimiz ancak başka neye yarar diye düşündüğümüz Frenk Üzümü ve pekmez soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların engellenmesi ve tedavi edilmesinde oldukça önemli. Hem cildin güzelleşmesi hem de antioksidan ve antibakteriyel olması nedeniyle karışım olarak hazırlanabilecek frenk üzümü ve pekmeze dilerseniz yoğurt ile eşlik edebilirsiniz. Sonuçta ikisi de asmadan gelme.

Günlük olarak tüketebileceğiniz gibi hastalık başlangıcında da hazırlayabilirsiniz.

Bonus: Anneanne karışımı

Herkesin anneannesinin kendine has bir karışımı vardır, soğuk algınlığı oldu mu mesele anneanne hemen hazırlar, torun tombalak hop diye iyileşir. Ben de bir gün anneanne olabilirim diye oturdum, düşündüm. Nasıl bir karışım yapabilirim diye mutfağa kadar taşındım. Ardından şu güzel karışımı buldum:
1 bardak ıhlamur çayının içine 1 tatlı kaşığı bal, yarım tatlı kaşığı karabiber, yarım limon ve 1 adet çubuk tarçın. Biliyorum, garip geliyor ancak sıcak sıcak içilen bu karışım öyle güzel etki ediyor ki ertesi gün ayağa kalkmak mümkün.
Ancak belirtmemiz gereken çok önemli bir nokta var.
Dikkat dikkat! Alarm alarm!
Her bünyenin baharat, meyve ya da otlara verdiği tepki farklı oluyor. Bu nedenle alerjinizin olmadığına emin olduğunuz tarifleri uygulamanızda fayda var. Aksi halde soğuk algınlığının üzerine bir de alerjik durumlar yaşayabilirsiniz.
Dikkat dikkat! Alarm alarm!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?