kampta-ne-yenir

Kamp Deneyimini 5 Yıldızlı Otel Lezzetine Çevirecek 8 Pratik Yemek

Favorilerime
Ekle

"İnsanlar ikiye ayrılır” diye başlayıp Reha Erdem’e bağlamak istemiyorum ama bu ayrımı yapmadan da duramayacağım: Tatilini kamptan yana kullananlar ve bir de tatilini otel odalarında tercih edenler...

İşte bu listem bir hafta çadırda uyku tulumu içinde yatıp, tuvalet ihtiyacını ormanda giderecek, bir tas yemeği ayağına beklemeyecek, belli zahmetlere katlanacaklar için hazırlandı. Bu sebeple ot, böcek sevmeyen otelci arkadaşlar çekilsin aradan lütfen.

Ama baştan belirtmekte fayda var. Bu listede çantanızı sırtınıza takıp, hiking yapıp sonunda da bir yere kurulmaktan bahsetmiyorum. Tam bir survivor sayılmazsınız yani. Gayet rahat, tatilimsi bir kamptan söz ediyorum. Tüm yiyeceklerinizi, tabak çanaklarınızı, çadırınızı, sandalyenizi arabanızın bagajına doldurup, doğayla baş başa geçireceğiniz güzel bir tatilden bahsediyorum.

Ama bu rahat kampın da olmazsa olmaz yiyecekleri var tabii. Hem Hollywood klişelerini yaşatmak adına hem de tatilinizi mükemmel kılmak adına yanınızda buldurmanız gereken yiyecekleri ve tarifleri sizin için sıraladım.

Buyurun.

Fransız tostu tarifi

Kamp yapsak bile beyaz peynir, zeytin, domates, salatalık gibi klasiklerimizden vazgeçecek değiliz. Klasik kahvaltımız bir kenarda dursun, kampta değişik ezber bozan ne yapabiliriz onun peşindeyim şu an.

Yapımı bir o kadar kolay, yemesi bir o kadar keyifli Fransız tostu, nam-ı diğer yumurtalı ekmek! Gerekli malzemeler; Süt, yumurta, dilimlenmiş ekmek ve sıvı yağ. Süt ve yumurtayı karıştırıp çırpıyorsunuz sonra da ekmekleri bu karışma bulayarak yağda arkalı önlü kızartıyorsunuz.

Bilmeyen yoktur ama ben yine de söyleyeyim, yanında beyaz peynir cillop gibi gidiyor.

Meyve salatası tarifi

Çok lüks bir tatil yapmasak da ara öğünleri atlamak olmaz. Yürüyüşe çıkarken ya da oturup sohbet ederken ağızlara küçükten sağlıklı şeyler atmak önemli.

Bu sebeple meyve salatası tarifini buraya iliştiriyorum. Başrol tabii ki yazın klişesi karpuzda. Ama fazladan meyveniz varsa meyve salatası yapabilirsiniz. Hatta sadece atıştırmalık niyetine değil kahvaltıda da bu salatadan yararlanabilirsiniz. Minik kolay bir tarif de vereyim hadi: Bir adeta elmayı, muzu, armutu, çileği aynı tabağın içine doğrayın üstüne biraz limon sıkın alın size meyve salatası.

Taco tarifi

Şimdi huzurlarınıza çok pratik bir bilgi ile geliyorum. Ateş başında oturmuşsunuz, çene çalarken bir yandan da biranızı yudumluyorsunuz. Ama bira öyle kuru kuruya gitmez, bunu hepimiz biliriz. Kampta kızartma işine girersek işin içinden çıkamayacağımızı da iyi biliyoruz. Bu sebeple bu cipsli tarifi bir yerlere yazın, bayılacaksınız.

Marketten aldığınız doritosları henüz paketin ağzını açmadan çıtır çıtır elinizle kırın. Sonra içine küp şeklinde kestiğiniz domatesleri ekleyin (güzelim taco’nun çorbaya dönmemesi için çok fazla domates eklemeyin), yine minik minik kestiğiniz biberleri ekleyiverin (acı tatlı size kalmış ama jalapeno taco’ya fazlasıyla yakışır, bilginize), sonrasında da küp şeklinde kestiğiniz beyaz peynirlerinizi.

Pakette bir güzel çalkalayın ki her şey iyice karışsın birbirine. İşte şimdi kaşığınızı daldırıp yemeye başlayabilirsiniz. Caanım Amerikalılar buna bir de pişirdikleri kıymaları ekliyorlar ve bunu bildiğin öğün niyetine yiyorlar.

Barbekü tarifi

Ateş başında oturmanın, gece olunca çadıra çekilmenin dışında kampın en güzel yanıdır barbekü. Hatta kendisine fazla önem veririz ki, bagajın yarısından fazlası barbekü ekipmanlarıyla dolup taşar. Kömürüydü, maşasıydı, yelpazesiydi, eldiveniydi, spatulasıydı bunların hepsi tamamsa gelelim etlere. Öyle tek et çeşidiyle yetinecek değiliz, her zaman mangal yapmıyoruz ya! Sosis, kanat, pirzola, sucuk, köfte barbeküye en yakışan lezzetler.

Şişe geçirip pişireceğiniz mantar, patlıcan, biber, soğan da barbekü yanına cillop gibi gidecektir. Daha da ileri gidip öneri verecek olursam; şişe geçirilmiş Brüksel lahanası. Sonrasında üstüne biraz tuz, biraz pul biber döktünüz mü of ki ne of!

Sosisli tarifi

Aslında bildiğiniz okul kantinindeki hamburgerden her zaman daha ucuz olan sosislidir o. Ama fazla da küçültmeyin gözünüzde. Sonuçta kaç filme malzeme olmuş.

Sosisler o ince çubuğa itinayla yerleştirilir. Ateşin içinde çevrilir de çevrilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra uzun sandviç ekmeklerinin arasına yerleştirilir. Evden bagaja attığınız hardal ve ketçap sosisin üstünde zikzaklar yapılarak sıkılır. Eğer bolluk içinde yaşıyorsanız turşu da çok yakışır. Fazla söze gerek yok, yanına yakışan tek içecek ise biradır.

Sucuk ekmek tarifi

Bu da halis mulis bizim klişemiz! Maç öncesi, konser çıkışı, orman gezintisi, kamp, yaz, kış… Hiç fark etmez. Uzunlamasına kesilmiş, mangalda pişirilmiş o sucuklar, ekmeğin arasına girer sonra güzelce mideye indirilir. Benim gibi dileyen domates ve yeşil biber de ekler.

Bazıları yanında şalgam içer ama benim favorim, tabii ki en soğuğundan ayran. Anlayacağınız kampa gitmeden önce bir bütün sucuk almanız şart.

Çoban salatası tarifi

Kamp için en uygun ve yapımı en kolay salata çoban salata. Öğle yemeği ya da akşam yemeği sırasında hemencik doğrayıverin soğanı, salatalığı, domatesi, sivri biberi. Üstüne de bir güzel sıkın o limonu. Zeytin yağı şart değil ama varsa mis olur.

Her gün çoban salatasına dadanıp da sıkılanları biraz daha uğraştıracak patlıcan salatası önerimdir. Yanı başınızda mangal duracak ve patlıcan közleyip patlıcan salatası yapmayacak mısınız? Tabii yapacaksınız! Yapmanız gereken tek şey közlenmiş patlıcan ve biberleri soyup küçük küçük doğramak. Küp küp doğradığınız domatesleri de üstüne eklemek. İnce kesilmiş soğanları da eklemeyi unutmayın. Bir de yağ ve tuzladınız mı o kamp size beş yıldızlı otel gibi gelir.

S’more tarifi

lizameak

lizameak

Hollywood filmlerinden gördüğümüz ama adını pek de duymamış olduğumuz bu tatlı için gerekli malzemeler: Marshmallow (artık tüm marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz), bisküvi ve çikolata. Kilosuna dikkat edenlerin mutlaka uzak durması gereken bir tatlı ama bu deneyim en azından bir kere yaşanmalı diyorum.

Öncelikle kampın en güzel yanlarından biri olan çadır önünde ateş yakılır. Ateş başına kurulan sandalyelere bir güzel oturulur. Şişlerin ucuna taktığınız marshmallowlar ateşte şöyle bir döndürülür. Hafif kararmaya başlayınca daha önceden hazırladığınız iki petibör bisküvisinin arasına dikkatlice yerleştirilir, onun üstüne de sütlü çikolata. Sonrasında sandviç şeklini alacak bu tatlınız afiyetle yenilir. Genelde çok tatlı olduğundan bir tanesiyle yetineceğinizi düşünüyorum.

Afiyet olsun, güzel kamplar olsun!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

8

Arena Doğa29 Mayıs 2017 18:26
40 yıllık kampçıyım, siz kampla pikniği karıştırmışsınız. aslına bakarsanız piknikte bile yapılmaz bunlar.
Yanıtla
Zeynep Harmancı 13 Haziran 2017 11:07
Yanıtla
merhaba arena ben zeynep kamp programı yapmaya başlıyorum işim kapsamında fakat henüz ayrıntılı bilgiye sahip değilim iş yerim 2630 dönüm ve zeytin agaçlarıyla dolu bu ortamda kamp planları yapmayı düşünüyoruz neler yapabiliriz programa neler koyabiliriz yemek olayını nasıl düzenleriz uzun zamandır kamp yapmış biri olarak bilgileriniz kıymetlidir benim için yardımcı olursanız sevinirim
kral443423 Ağustos 2016 09:28
Hocam ben bunlari evde bulamiyorum dagin basinda nasil bulucam :))
Yanıtla
pratik yemek tarifleri24 Ağustos 2015 11:46
harika bir çalışma elinize sağlık
Yanıtla
Ahmet22 Ağustos 2015 09:36
Hocam bunu hazirlayan ya kampa gitmemis yada kampla piknigi karistiriyor heralde . Marketten cips almis aksama kadar tavugu eti kokmadan tutabilmis filan yok oyle bi dunya :))
Yanıtla
aynen 2 Aralık 2016 06:21
Yanıtla
aynı şeyi yazacaktım "her zaman mangal yapmıyoruz ya!" sözü bi kampçıya değil de günübirlikçiye ait olmalı hatta sonundaki fırında kabak çubukları videosuyla hepten kahroldum kamp yemeği önerisi verirken biraz baksaydınız keşke kamp nedir ne değildir diye

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?