icinde-bakteri-bulunan-yiyecekler

Ömür Uzatır: İçinde Bol Bol Yararlı Bakteri Bulunan 9 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Bakteri deyince hemen korkmayın yahu. Yararlı olanları da var.

Aslında bu tabire pek de uzak değiliz. Evet, belki teknik olarak hakim olmasak da yoğurdun mayalanmasında, üzüm suyunun şaraba dönüşmesinde bu bakterilerden yardım aldığımızı biliyor olabiliriz.

"Nedir bu yararlı bakteriler? Ne kadar yararlılar? Hangi besinlerde mevcut?" diye biraz daha detaya inecek olursak, şu şekilde özetleyebiliriz: Bu yiyecek ve içeceklerin üretiminde kullanılan mikroorganizmalara “starter kültür” adı veriliyor. Starter kültür kontrollü koşullarda standart kalitede ürün elde etmek için gıda sanayiinde kullanılan mikroorganizmalara verilen bir isim.

Yani evet. Mayaladığımız çoğu şey bu bakterilere dayanır. Yoğurt mayası, ekmek mayası, şarap mayası starter kültürdür. Bu kültür genellikle probiyotik ürünlerde olduğu gibi gıdalarda sağlık işlevini arttırmak için kullanılır.

Peki bu sağlık dolu, neşe dolu, lezzet dolu bakteriler hangi besinlerde var?

Hemen hemen her yemeğin yanında yediğimiz yoğurtta

Yoğurtta bol miktarda bu yararlı bakteriler mevcut. Özellikle süzme ve ev yapımı olan, kendinizin mayaladığı yoğurtlarda. Ki burada bizim bir ev yapımı yoğurt tarifimiz de olacaktı.

Kemikleri de güçlendiren beyaz peynirde

Peynirin faydalarına fayda sağlayan şeylerden biri de, yapımında kullanılan bakteriler evet.

Yemeklere lezzet katan tereyağda

Yaptığınız mis gibi pilavlar, ekmeğin üzerine tereyağ ile sürdüğünüz ballar... Tereyağında da bol miktarda bu yararlı bakteriler var.

Kuru fasulyenin yanında muhakkak yediğimiz turşuda

Pastorize edilmemiş turşu yerken de bu yararlı bakteriler ile oldukça haşır neşir oluyoruz. Ayrıca turşu demişken, kuru fasulyenin de başlı başına yararlı bir yemek olduğunu hatırlatalım.

Siyahında ayrı yeşilinde ayrı lezzet olan zeytinde

Toplandıktan sonra masanıza gelene kadar işleme sürecinde zeytin de bu güzel bakterilerden nasibini alıyor.

Her yemeğin yanında giden ayranda

her-yemegin-yanina-ayran

Yoğurttaki tüm yararlı bakteriler ayranda da mevcut.

Üzümün suyundan elde edilen şarapta

Dozunda ve uygun olduğu miktar kadar içilen şarabın kan yapma özelliği olduğunu uzmanlar vurguluyor. Ezilen üzüm sularının şarap formunu almasında da bu yararlı bakteriler yardıma koşuyor çünkü.

Sağlık için yararları büyük olan kefirde

Ana maddesi süt olan bu içecek de yararlı bakteri bakımından oldukça zengin. Bu arada evde kefir yapabileceğinizi biliyorsunuz değil mi?

Süt şekerinin en zengin hali olan kımızda

arsivbelge

arsivbelge

Kısrak sütünün hiçbir müdahale edilmeden, kendi kendine bekletilmesiyle bile fermente olan bu içecekte de bolca var bu bakterilerden.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?