ajmadison

Fanlı ve Fansız Programdan Mangal Tadında Izgara Ayarına: Fırın Aslında Nasıl Kullanılır?

Favorilerime
Ekle

Bazen "Benim yaptığım kekler hiç sizinki gibi kabarmıyor" diyor, özenle tarifini alıp her bir aşamayı uyguluyor ama yine de istediğiniz gibi puf puf bir sonuç alamıyorsunuz mesela ya da fırında pişirdiğiniz yemeklerin kurumasından şikayetçi oluyorsunuz...

İşte tüm bunların sebebi büyük ihtimalle fırın aslında. Hatta bilirsiniz fırında pişen tariflerin birçoğunda "Fırın performansına göre pişirme süresi farklılık gösterebilir." dahi yazar. Çünkü fırın, bir tarifin tam da istediğiniz gibi mükemmel hale gelmesinde düşündüğünüzden çok daha önemli rol oynar. Tabii bunun için fırın nasıl kullanılır iyi bilmekte fayda var.

"Fırın bu, sıcaklığını seçip başlatıyorum, çalışıyor işte" diye düşünmeyin, alt-üst pişirmeden turbo pişirmeye, fanlı/fansız programların arasındaki ayrıma kadar fırın ile ilgili bilinmesi gereken aslında çok şey var. Hadi o zaman hazırsanız başlayalım.

1. Geleneksel pişirme yöntemi için alt ve üst fırın (Fansız program)

firin-nasil-kullanilir-1

Fırınların belki de en çok kullanılan özelliklerinden biri alt ve üst fırının aynı anda açık olduğu geleneksel pişirme yöntemi. Bu yöntem özellikle içini ve dışını eşit derecede pişirmek istediğiniz yiyeceklerde kullanabileceğiniz bir yöntem.

Yemeğin yüksek sıcaklıkta ve yavaş yavaş pişmesi gerektiği durumlarda, örneğin büyük parçalı bir et yemeği pişirmesinde (bütün tavuk/hindi gibi) oldukça etkili olan bu kullanımı, kurabiye gibi içinin de dışının da kıyır kıyır olmasını istediğiniz ya da ekmek, kek gibi her yerinin tam olarak pişmesini ve kabarmasını istediğiniz hamur işi tariflerinde de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bu yöntemde fırının fanı çalışmadığından hamur işleriniz tam da istediğiniz gibi kabaracak, aynı zamanda hem içi hem de dışı pişecek, hiçbir yeri hamur kalmayacaktır.

Bu yöntemden sağlıklı sonuçlar almak için fırını en az 10 dakika önceden ısıtmaya başlamayı unutmamalı, fırının içine koyacağınız tepsiyi orta rafa yerleştirmeli ve diğer raflara başka bir yemek koymadan, tek başına pişirmelisiniz. Aynı şekilde pişme işlemi boyunca, özellikle ilk 15-20 dakika fırının kapağını açmamalı, ısı dengesini bozmamalısınız, aklınızda bulunsun.

2. Dışının çıtır olmasını istedikleriniz için turbo pişirme (Fanlı program)

ajmadison

ajmadison

Fanlı ya da bir başka deyişle turbo pişirmede fırının içindeki fanlar sayesinde sıcaklık fırının yer yerine eşit olarak dağılıyor. Bu sayede ısı değişimi kolay kolay yaşanmıyor. Fansız programa göre çok daha kısa sürede pişirme olanağı sunan turbo pişirmeyi çoklu pişirmelerde yani bir seferde fırın raflarına birden fazla tepsi yerleştirebilecek şekilde kullanabilirsiniz.

Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil. Başka bir deyişle, "Ben denedim, içi hamur kaldı ve kabarmadı" gibi sorunlar en çok fanlı programda pişirilen hamur işlerinde oluyor, bizden söylemesi.

"Peki turbo pişirmeyi kullanarak ne yapabilirim?" derseniz genel olarak küçük parçalı et ve sebze yemekleri için bu pişirme yöntemini kullanabilir, aynı anda bir rafta et, bir rafta sebze yemeği pişirmek için kullanarak hem zamandan hem enerjiden tasarruf edebilirsiniz.

3. Altı çıtır, üstü yumuşacık kalsın derseniz alt ısıtma

firin-nasil-kullanilir-3

Fırının yalnızca alt ısıtma programını devreye sokarak ise altı çıtır, üstü yumuşacık yiyecekler elde edebilirsiniz. Özellikle pizza yapımında sıkça destek alınan bu yöntem, fırının önce yalnızca alt ısıtması açılarak pizza hamurunun pişmesini ve çıtırlaşmasını sağlıyor, böylece üzerine koyduğunuz malzemeler de kolayca pişip yanmıyor. Tabii son aşamada örneğin son 5-8 dakika gibi bir sürede üst ısıtmasını da açmanız en iyi sonucu almanız için önemli. Bu yöntemi ocağınız bozulduğunda klasik tencere yemeklerini hazırlamak için de kullanabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

4. Mangal tadında lezzetler yakalamak için ızgara

firin-nasil-kullanilir-5

Eğer mangal tadında lezzetleri seviyorsanız fırınınızın ızgara kademesi tam sizlik demektir. Fırını ızgara ayarında çalıştırın ve en üst rafına pişirmek istediğiniz kırmızı et, tavuk, balık gibi dilediğiniz yemeği ızgara teli üzerinde yerleştirin. Etlerden süzülecek yağların tabana akmaması için en alt rafa içine biraz su ilave ettiğiniz boş bir tepsi yerleştirmeyi de ihmal etmeyin. İşte bu kadar! Sonrası lezzet, sonrası mutluluk...

Çünkü fırını bu şekilde kullandığınızda pişireceğiniz etler üstten gelen yüksek sıcaklıkla bir anda tıpkı tavada yapılan mühürleme işleminde olduğu gibi mühürlenir ve içi de adeta mangalda pişirilmiş gibi sulu sulu kalır. Mis.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?