mutfakta-olması-gereken-yiyecekler

Muftağınızın Demirbaşı Olarak Görev Alması Gereken 17 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Duyduğumuza göre mutfağa doğru hareket ediyormuşsunuz. Ancak mutfakta sizi bir sürpriz bekleyebilir. Ya evde un yoksa? Nasıl yaparsınız o güzel sünger kekleri, ev yapımı makarnaları? Olmaz efendim olmaz! Gelin siz en iyisi mutfakta olması gereken yiyecekler listemize bir bakın.

Yoksa hemen markete gidip alıyoruz. Basit fakat etkili malzemelerle harika yemekler yapıyoruz.

Ellerimize sağlık.

Olmazsa olmaz: Et suyu

Ev Yapımı Et Suyu

Ev Yapımı Et Suyu

Bahsettiğimiz et suyu, evde kendinizin hazırlayacağı ve dondurucuya koyacağınız türlerden. Yani o leziz ev yapımı bulyonlar. Neden bu kadar önemliler peki?

Çünkü her yemeğe ekleyebilirsiniz neredeyse. Özellikle o yemek etliyse. Bu arada sebzeden de su çıkarıp onu da kullanabiliyorsunuz.

Et suyunu nasıl muhafaza edebilirsiniz: Hazırladığınız et suyunu oda ısısında soğuttuktan sonra temiz buzluklarda, kapağı kapalı ve mümkünse vakumlu küçük kaplarda (fazla miktarda et suyu gerektiren çorba hazırlığı için), yer tasarrufu sağlayacak ağzı kilitli buzdolabı poşetlerinde ve en önemlisi derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edin.

Yöresel olursa bir de: Salça

Domatesin tüm yararlarını alıp içine bir de lezzet katıyoruz. Eğer memleketten gelmiş bir salça varsa ortada, utanmadan tatlıya koyasımız geliyor. Siz de evde daima salçayı bulundurmanız gerektiğini unutmayın.

Salçayı daha uzun süre muhafaza etmek için de: Salçayı cam kavanozda muhafaza edin. Salçanın üzerini düzleyip minik bir tabaka oluşturacak şekilde zeytinyağı dökün. Hazır!

Nasıl yani demeyin: Un

Tatlı, tuzlu tüm hamur işlerinde, evde hazırlayabileceğiniz terbiyeli çorbalarda ya da ev yapımı makarnada tabii ki un kullanacaksınız. Uzun süre dayanan ve yüzünüzü güldürecek unu evinizden eksik etmeyin.

Hepimizin evinde mutlaka bulunuyor diyorsanız un kavanozuna bir bakın deriz. Bazen tahmin etmediğiniz zamanda bitebiliyor bu hain.

Unu muhafaza etmek için: Paketteki unu uygun olan bir kaba dökün. İçinde de daima ölçü olarak kullanabileceğiniz bir kaşık olsun. Bu kaşık, hamur işlerinde daha oranlı bir kıvam elde etmenize yardımcı olur.

Tabii ki: Yumurta

Hem de en organiğinden. Yumurtanın bu listede yer almasının asıl nedeni mutfağınızdaki mini mucize olmasıdır.

Çünkü hem Omega 3 hem de B vitamininden oldukça yararlıdır. Tabii ki kendisinin içine girmediği yemek neredeyse yok. Hatta siz en iyisi yumurtaya güzelleme yaptığımız yazımızı da okuyun.

Yazımız: Mutfakların Fenomeni, Marifetleri Kendinden Büyük Yumurtaya Güzelleme!

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için: Su dolu bir kaba yumurtayı bırakın. Eğer dibe batıyorsa taze, yüzüyorsa yenebilir, suyun üstünde kalıyorsa bozulmuş demektir. Bu nedenle yumurtayı az az ancak sık satın almayı tercih edin. Böylece bozulma ihtimalini azaltmış olursunuz.

Bol bol: Makarna

Hayat kurtaran en önemli yiyeceklerden bir tanesi de makarnadır. Hele bir de evde hazırlayabileceğiniz mis gibi makarna sosları varsa.

Eve arkadaşınız gelse, ani bir misafirle karşılaşsanız bana mısınız demez makarna, öyle vefalıdır. Ahde vefa seviyesi çok yüksektir. Cici.

Makarnaya dair en püf detaylar: Tencerenin kapağı kapatılmaz. Kaynar suda haşlanan makarnalar tahta bir kaşıkla aralarda karıştırılır. Metal kaşık kullanılmaz.

Bir mutfak geleneği: Pirinç

Hemen kızmayın, beyaz pirinç almak zorunda değilsiniz. Yalnızca evinizde et yemeklerini şenledirebileceğiniz, bir güzel servis edebileceğiniz pirinç bulunsun.

Hatta pirinç eklemeniz gereken çorbalar için de kendinize bir şans vermiş olursunuz. Ekmeği bıraksanız da olur, bu güzelliği bırakmayın. Ağlar.

Pirinçten yalnızca pilav yapmazsınız: İçinden tuz dökülmeyen tuzluklarınızın içine bir çimdik pirinç atarak nemlenme konusunu ortadan kaldırabilirsiniz. Çünkü pirinç, tuzluktaki nemi alacaktır.

Aksa da koksa da: Sarımsak

Çoğumuz günlük hayatın koşuşturmasında, beyaz yakamızı kenara bırakmak istemediğimiz zamanlarda sarımsak yememeyi tercih ediyoruz. Ancak o kadar kötü bir tercih ki bu, söylemesek olmaz.

Evde bulunan sarımsak tüm hastalıkları kovacak kadar Deli Kadir'ken biz onu öteliyoruz. Halbuki pişen sarımsağın, yemeğe giren ve müthiş bir lezzete ortak olan o sarımsağın evde hiç bitmemesi gerek.

Sarımsak kokusu nasıl giderilir: Sarımsak yedikten sonra nefesinizdeki kokuyu gidermek için maydanoz ya da karanfil çiğneyebilir, bir çay kaşığı Türk kahvesi yutabilirsiniz.

Yemeğin ana maddesi: Soğan

Sarımsak demişken soğanı söylememek olmaz. Eğer bir sebze ya da et yemeği yapılacaksa tavaya girmeye teşne soğan hemen koşar. Bir güzel karamelize olur ve tatlı bir lezzet verir.

Ya evde yoksa? Çok yazık, nice yemekler heba olur.

Soğan doğrarken gözlerinizin yanmaması için: Musluğu açıp ona yakın bir yerde soğan doğrayabilirsiniz.

Bir bilseniz, ne önemli: Peynir

Yalnızca beyaz peynir değil bahsettiğimiz, iyi bir yemeğin süsü olabilecek parmesan ya da güzel bir salatanın kardeşi mozzarella. Ne olursa olsun evde en az 1 çeşit peynir olsun.

Kalsiyum deseniz onda, protein deseniz onda, mineral deseniz onda. Yok yok yani içinde, çıfıt çarşısı gibi adeta.

Peynirle mini püf: Bayatlamış ekmeklerinizi dilimler halinde kesip üzerine kaşar peyniri koyarak fırına verirseniz çıtır çıtır kaşarlı kahvaltılık atıştırmalıklara sahip olmuş olursunuz.

Mösyö sos ve yemek: Kıyma

Kendisi girdiği yemeği dehşet leziz hale getirme özelliğine sahiptir. Hatta tek başına kavrulduğunda dahi bir yemek oluverir. Zahmetsizdir.

Kıyma nasıl muhafaza edilir: Buzdolabının buzluk bölümünde minik parçalar halinde saklanabilir, dilendiği zaman kullanılabilir. Lazanya için malzeme olur bazen, bazen de yumurtayla birleşir. En mösyö yemektir.

Bir de ev yapımıysa: Yoğurt

Aman allah! Ev yapımı, ellerinizle hazırladığınız o yoğurt evden çıkmaz inşallah. Bitmez yani. Yedikçe yiyesiniz gelir, ayran yapıp içesiniz, yemeklerin yanında dengeleyici olarak koyasınız gelir.

Mis gibi olur, evde bittikçe bir tatlı kaşığıyla tekrar yapmak gerekir.

Yoğurt ayrıca bir cilt temizleyicidir: İnce bir katman şeklinde yüzünüzü yoğurt ile kaplayın. Yaklaşık 15 dakika bekleyin ve ılık suyla yıkayın. Ardından havluyla yavaşça suları alın. Yüzünüzün yumuşacık olduğunu göreceksiniz.

Çok basit: Süt

Evde su olması gibi bir şey evde süt olması. Gece yatmadan önce içmelik, sabah cornflakes'le yemelik, öğlen tatlıya-tuzluya koymalık, akşam terbiyelik.

Bir bitse sanki kıyamet kopar mutfakta. Mutfak mutfaklığını unutur, alır başını gider efeler gibi hey!

Süt aynı zamanda saç düzleştiricidir: Spreyli bir şişenin içine soğuk süt koyun ve tüm saçınızı sütle ıslatın. Yarım saat bekleyin ve saçınızı yıkayın. Çok daha kolay düzleştiğini göreceksiniz.

Elma da olur üzüm de: Sirke

Kimimiz çok sevmeyiz sirkeyi. Yemeklere ya da salataya katmak bir ölüm gelir. Gelmesin. Kendisinin yemek dışında kullanım alanları da vardır. Buzdolabının içini temizlemek için bile sirke kullanabilirken mutfaktan eksik etmek olmaz.

Üzmeyin bu çocuğu, sevin.

Sirkeyi başka nerede kullanabilirsiniz: Süet ayakkabınızı temizlerken! Elma sirkesini sprey şişeye koyduktan sonra 1-2 kez lekeli bölgeye püskürtün ve fırçayla temizleyin.

Şifa gibi: Bal

Yaz kış demeden bağışıklık sistemini destekleyen, mutfakta adeta bir maestro gibi hareket eden balı evinizden eksik etmemeniz gerekir. Sabah kahvaltılarında en azından 1 kaşık yemeli, yatmadan önce midenizi bir tatlı kaşığı balla şenlendirmelisiniz.

Tabii bir de süt burgerin dahi içine girebildiğini söylememize gerek yok sanıyoruz?

Bal aynı zamanda bir antibakteriyeldir: Böcek ısırıklarının üzerine minik bir bal sürerseniz kızarıklığını alacağını görürsünüz.

Sıkın, bakmayın gözünün yaşına: Limon

Limonu kullanabileceğiniz alanlar bitmezse evdeki limon da bitmemeli. Yani o limon eve girecek, ya şöyle sıkılacak ya da ninja gibi doğranacak. Olmadı çaya katılıp içilecek.

Tam bir vitamin deposu, hayat kurtarıcı, yemek taçlandırıcıdır kendisi. Salatalarda olması gerektiği konusunda da herkes anlaşmıştır. İsveçli bilim insanları gelse koparamaz aramızdaki bağı.

Buzdolabınızın kokusunu da tazeler: Bir çay tabağına ıslatılmış pamuk koyun ve üzerine yarım kestiğiniz limonu yerleştirin. Limon, buzdolabının kokusunu yok etmeye yardımcı olacaktır.

Ne kadar çoksa o kadar iyi: Baharat

Bir resmin son dokunuş anı, son fırça darbesi nasıl önemliyse yemeklerde de baharat işte öyle önemlidir. Bir anda her şeyi değiştirir, yemeğin tüm lezzetini farklılaştırabilir.

Bu yüzden evinizde ne kadar fazla baharat varsa bir o kadar güzel yemek yapabilirsiniz. Her yemek farklı bir baharatla baharlanır, dolar ve taşar.

Baharatları muhafaza edebilmek için: Her bir baharatı içinde kendine özel kaşığı bulunacak cam kavanozlara alın. Ocağa yakın olmasından kaçının, aksi halde nemlenme ve bozulmalar olabilir.

Kıtır kıtır: Badem

grapplergourmet

grapplergourmet

Ara öğünler konusunda en büyük destekçiniz olan badem, aynı zamanda salataların da kraliçesi gibidir. Eklediğiniz anda her şey değişir. Belki bir yumurta kadar çok almayacak ya da alamayacaksınız ancak içindeki vitamin ve mineral değeri o kadar yüksektir ki her öğünde masanızda olması gerekir.

Siz en iyisi 100 gramlık paketler halinde bittikçe alın. Her karnınız, hem damağınız hem de gözünüz doysun.

Bir de yaşlandırma karşıtıdır: Domates ve çikolata gibi badem de en bilinen yaşlanma karşıtı yiyecektir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?