yozgat-yemekleri-1

Yozgat'ı Hakir Görenlerin Öğrenmesi Gereken 14 Gerçek Yozgat Yemeği

Favorilerime
Ekle

Yozgat.

Çevresinde Sivas, Kayseri, Tokat, Amasya, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri olan, aslında Anadolu’nun orta yerinde sayabileceğimiz bir il.

Şimdiye kadar üzerine filmler yapılan (Yozgat Blues), içinden ilk Türk gazetesinin yayıncısı ve habercisi olan Agah Efendi’yi de, futbolcu Mehmet Topuz’u da, Osmanlı’nın gedikli paşası Bozoklu Mustafa Paşayı da çıkaran şehir.

Ancak...

turkiye-haritasi-yozgat

Yozgat, var olduğu konum dolayısıyla ve yapısıyla biraz alaya alınabilen bir şehir. Karasal iklimin hüküm sürdüğü şehir, gelişmemiş şehircilik anlayışı, metropollere nazaran yok sayılacak nüfusuyla Yozgat’ı hakir görenler, küçük düşürmeye çalışanlar oldu! Buna bir dur demenin zamanı geldi de geçiyor bile.

İşte karşınızda Yozgat’ın aslında gerçekten Türk mutfağına örnek oluşturabileceğinin kanıtı Yozgat yemekleri. Siz İzmir’i seversiniz ama cenazenize Yozgat gelir.

Bulama çorbası

İçinde yarma yani dövme bulunan, yumurta, nane ve patlıcanın da eşlik ettiği yoğun kıvamlı bir çorbadır. Yapımı emek ister çünkü dövmeyi uzun süre suda bekletmek gerekir.

Arabaşı

Yozgat’ın en bilinen yemeğidir. Kocaman aileleri bir araya getirir. Çorbası ayrı, hamuru ayrı hazırlanır. Büyükçe bir tepsiye yerleştirilen hamur baklava dilimleri şeklinde kesilir, çorbayla birlikte afiyetle yenir.

Testi kebabı

Desti kebabı olarak da bilinen, içinde kuşbaşı kuzu eti bulunan lezzetli kebap türüdür. Testi kebabının en önemli özelliği ise resmi davetlerde testiyi kıracak olan kişinin kırmadan önce çevresindeki kişilere bir söz vermesidir.

Yozgat böreği

Ispanağın yoğunluklu olarak kullanıldığı börektir hatta neredeyse ıspanaklı börek olarak da kabul edilebilir. Ancak Yozgat böreğinin içine ıspanak böreğinden farklı olarak pastırma girer.

İncir uyutması

İncir Uyutması Tarifi

Mayalama gibi hazırlanan ve marifet isteyen incir uyutması Yozgat’ın en güzel tatlılarından bir tanesidir. Evde yapıp çoluk çombalak yemek kadar keyiflisi yoktur.

Mayalı bazlama

Mayayla daha çok kabarması sağlanan ve doyurucuğu artmış olan bir bazlamadır. Sabah, öğle ya da akşam hangi saatte yenildiği önemli değildir. Sıcacıksa her zaman baş tacıdır.

Altüst böreği

Bolu’da da aynı isimle yapılan altüst böreği, elde hazırlanmış iki hamurun şekilden şekle sokulmasıyla hazırlanır. Hafta sonu kahvaltılarının en sevilen başrolüdür.

Pezzik cacığı

Pancarla hazırlanan pezzik cacığı yemeklerin yanına ilaç niyetindedir. Afiyetle yenir, severek kaşıklanır.

Çiğdem pilavı

Çiğdem pilavının kendine has bir hikayesi vardır, Hıdrellez zamanı kapı kapı gezen miniklerin torbalarında toplanan bitkilerle yapılır. Bahar pilavı olarak da bilinir. Bahara bir güzellemedir.

Çapçup mantı

Klasik mantıya benzer ancak değildir. Çapçup eriştesiyle hazırlanır. Eğer çapçup erişte yoksa normal erişteyle yapılabilir. Üzerine bol yoğurt konulur, yağ kızdırılarak servis edilir.

Düğürcük çorbası

dugurcuk-corbasi-yozgat-yemekleri

Bulgurdan yapılan bir lezzet daha. Afiyetle içmemek için bir neden göremiyoruz. İçinde kıyma da varsa oh mis.

Sakala sarkan çorbası

Erişte ve yeşil mercimekten oluşan, bazı yörelerde sakala çarpan da denen çorbadır kendisi. Soğuk kış günlerinde şifa niyetinedir.

Parmak çörek

Çörek denmesine bakmayın, aslında ekmek boyutunda olur. Üzerindeki çizikler uzun incedir, bu yüzden parmak benzetilmesi yapılmıştır. Taş fırında pişince nar gibi kızarır.

Madımak yemeği

instagram - mayalı bazlama - yozgat yemekleri

instagram - mayalı bazlama - yozgat yemekleri

Kendine has madımak otundan yapılır. Etli ya da etsiz olarak da pişirilir. Yozgat’taki ev yemeklerinin hasıdır. Madımak yemeğine ekmek banmayı unutmayın.

Son olarak listede göremediğiniz ve "Bu listede nasıl olmaz!" nidalarıyla eklemek istediğiniz Yozgat yemeklerini de yorum olarak bırakın, biz de listemize ekleyelim


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

21

Denizkarahanli8 Eylül 2020 22:57
Bu nasıl başlık? Başta kendin hakir görüyorsun derhal düzelt insanların asabını bozma, gram beyin yokmu sizde
Yanıtla
SACA9 Kasım 2019 00:41
Yetkilinin dikkatine Başlığı acilen düzeltiniz.uslup çok çirkin olmuş hiç yakıştıramadım bu siteye.
Yanıtla
Berraksu5 Aralık 2017 00:02
Başlık çok itici Yozgat ı hakir görmek ne demek . Kimin haddine .Bazı yemeklerde uydurulmuş gibi.Bin yıllık anadolu kenti Osmanlı saray mutfağı ile hep bağlantılı bir kültüre sahiptir.Dolmaların, su böreklerinin en güzeli burada yapılır. Örn. Ayva basmasını duydunuz mu.Etle ayvanın uyumu.Sarayda da pişen bu yemek Yozgat 'ın en güzel özgün yemeklerinden biridir.
Yanıtla
Dilara17 Kasım 2015 17:37
Yazıyı paylaşacaktim facebookta ama başliktan ve içerikte bazi yazilanlardan hoşlanmadigim icin vazgeçtim. Bi kere hakir görmek ne demek. Daha başliktan itibaren insanlarin kafasinda öyle bir algi oluşturarak buna katki sağliyosunuz. Ayrica sen Izmir'i seversin cenazene Yozgat gelir gibi saçma sapan ifadelerle güya Yozgat'i savunurmuş gibi yapip, arada böyle ufak sokuşturmalarla dalga geçiyosunuz. Ve yazdiginiz bircok guzel şeyi de hiç ediyosunuz böylelikle.
Yanıtla
Aydan kara11 Ekim 2015 19:52
TOPALAK köfteyi nasıl unutursunuz? Oy oyyy....
Yanıtla
Necip Ağca16 Temmuz 2015 15:18
çedeneligavurgayı unutmuşlar
Yanıtla
Necip Ağca16 Temmuz 2015 15:16
Çedeneli gavurga yı unutmuşlar
Yanıtla
mustafa25 Mayıs 2015 17:20
capan asi ile bezdirmeyi untmussunuz looo
Yanıtla
Ahmet Canal20 Ocak 2015 14:12
Ben yaşlı bir yozgatlı olarak çigdem pilavını kısaca anlatayım matr ayında karlar eriyip topraga cemre düşünce kırlarda çıkan sarı renkli çiceği olana çigdem mor renkli olanınada öksüz oğlan denir topraktan sökülerek büyükce bir iğde çalısına tek tek takılır çocuklar çiğdem çiğdem çiçecik manisi ile ev ev topladıkları yağ ve bulguru büyükçe bir kazanda çigdemin soyulan topaçları ile pişirilir topluca yenilir.daha uzun anlatirdım ama zamanınızı almak istemedim.yaşayanlar bilir tadını.
Yanıtla
SAFURE19 Ocak 2015 23:17
SAYFAYI HAZIRLAYANLAR ARASINDA YOZGAT LI VARMI ACABA
Yanıtla
SAFURE19 Ocak 2015 23:13
ONCELIKLE ÇOK TEŞEKKURLER YOZGATI HATIRLADIĞINIZ IÇIN DUĞUNLERIN BAYRAMLARIN TATLISI SINI YADA SARIĞI BURMA DERLER HASİDE ÇULLAMA SAÇ ARASI BOREĞİ KUYRUK YAĞIYLA YAPILAN KATMERİ
Yanıtla
neco18 Ocak 2015 20:13
Helle çorbası(mercimekle yapilir),herle diyenler de var.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?