ekmek-unu-shutter

Un Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Favorilerime
Ekle

Farklı isimler altında birçok un çeşidi bulunmaktadır. Peki bu farklı unlar ile aynı sonucu elde etmek mümkün mü? Tabii ki hayır.
Bazı marketlerde satılan "ucuz unlardan" uzak durun. Çünkü bu tür unlar denetimden geçmemiş unlardır ve hayal kırıklığına neden olabilir. Un alırken bildiğiniz markaları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Farklı un çeşitleri ya protein değeri yüksek sert buğdaydan ya protein değeri düşük yumuşak buğdaydan ya da her ikisinin karışımından üretilir. Her bir un çeşidi de farklı oranlarda gluten içerir. Gluten buğdayda ve diğer bazı tahıllarda da bulunan bir çeşit proteindir. Bu protein hamurun çırpılması ya da yoğrulması ile esner ve hamurun kabarmasını kolaylaştırır.

Çok amaçlı kullanılan un

Sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Orta derecede glüten içerdiğinden birçok hamur işi yapımında kullanılabilir. Bu un ile kurabiye, bisküvi, çabuk hazırlanan ekmek ve kek yapabilirsiniz.

Kek unu

Ağırlıklı olarak yumuşak buğdaydan elde edilir. Çok amaçlı una göre daha az oranda glüten ve daha çok oranda nişasta içerir. Ayrıca daha ince bir dokusu vardır. Pasta unu kek ununa benzer ve kek unu gibi ağırlıklı olarak yumuşak buğdaydan üretilir. Kek ununa göre protein değeri daha yüksektir. Hamur işlerinin daha yumuşak ve süngerimsi olmasını sağladığı için puf böreği, tart ve bisküvi yapımında kullanılır. İyi kabarmış lezzetli bir kek yapmak istiyorsanız kek unu kullanmalısınız.

Ekmek unu

Genellikle sert ve yüksek proteinli buğdaydan elde edilir. Yüksek oranda protein/glüten içerdiğinden kolayca mayalanır ve kabarır. Ekmek yapımı için idealdir.

Glutensiz un

Pirinç, nohut, horoz ibiği, süpürge darısı (sorgum), misir, tapyoka gibi bitkilerin ve daha birçok bitkinin ununu ihtiva eder. Glüten içermediği için bu undan hamur işleri yapmak daha zordur. Çünkü hamur işlerine karakteristik dokusunu kazandıran glutendir. Una glutenin görevini gören başka maddeler eklenirse glütensiz unu normal un yerine kullanabilirsiniz. İyi bir sonuç elde etmek için glutensiz hamur işleri için hazırlanmış tariflerden yararlanmalısınız.

Kendiliğinden kabaran un

Çok amaçlı kullanılan una kabartma tozu ve tuz eklenmesi ile elde edilir. Bu un ile tüketiciye kolaylık sağlanmak istenmiş ise de pek kullanışlı değildir. Bu tip unlarda en büyük problem unun içinde ne kadar kabartma tozu olduğunu bilememektir. Ayrıca kilerde uzun süre saklamak mümkün değildir, çünkü içindeki kabartma tozu özelliğini çabucak yitirir. Bu tür unları almak çok da akıl işi değildir.

Patates unu

Pastacıların ellerinin altında bulundurdukları kurtarıcıdır. Yüksek oranda gluten içerdiği için hamura esneklik verir. Kruvasan, puf böreği ve tart gibi hamur işlerinde yağlı katları bir arada tutmaya yarar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?