manset-su-icme

Bugüne Kadar Suyu Çok Yanlış İçtiğinizi Gösteren Suyla İlgili 10 Gerçek

Favorilerime
Ekle

Suya boşuna hayat kaynağı dememişiz. İnsanlar için hayat, doğa için hayat, bitkiler ve hayvanlar için hayat... Hastalıklara, sağlığa, temizliğe, şifaya her derde deva su. "Su verenlerin çok olsun" gibi içten bir dileğe konu olacak kadar değerli.

Peki suyu nasıl tüketiyoruz, neleri yanlış biliyoruz, hiç düşündünüz mü? Aslında sandığımızdan çok farklıymış olması gereken. Biz doğrusunu bilmiyormuşuz...

Gelin bugün hayatımızda bir şeyleri değiştirelim. Doğrusu neyse, ona göre hareket edelim.

Hayır, değildir: "Ayakta su içme, hasta olursun"

lifebuzz.com

İşte karşınızda yılların bile değiştiremediği bir şehir efsanesi! Size de "Ayakta su içme, hasta ediyormuş" diyen oldu mu? Çünkü bu şehir efsanesi yıllara direnerek bugüne kadar ulaştı. Halbuki uzmanlar inanmayın, bunlar mit diyor. Hatta bilimsel açıklamasını da yapıyorlar: "Biz insanlarda ayakta olmak ya da oturmak, ağız ile midemiz arasındaki mesafeyi değiştirmez". Dolayısıyla ister ayakta su için, ister oturarak, suyun ağza girişi, ağızdan mideye akışı ve mide duvarına temas etmesi bunlara bağlı değil. O yüzden de ayakta su içmenin aslında hiçbir zararı yok. Tamamen keyfinize kalmış.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, sizle Türkçe'de yazılı en güzel kaynaklardan birini paylaşalım. İçerisinde Ohio Üniversitesi'nin bilimsel araştırması da mevcut, kaynaklar ve ileri okuma kısmında görebilirsiniz: Ayakta su içmek zararlı mı?

Ezbere içilmemeli: "Günde en az 3 - 3,5 litre su içmelisin"

novini.bg

Evet, çok su içilmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak çok derken nasıl bir miktardan bahsediyoruz, toplum olarak biraz kafamız karışık. Kimisi 2 litre içince çok içtiğini düşünüyor, kimisi 2,5 litre içince o günü başarısız sayıyor. Günde ne kadar su içmeli diye merak ediyorsunuz ama bu sorunun cevabı sizde saklı. Günlük su ihtiyacı miktarı herkes için aynı değil. Bu, sizin yaşınıza, kilonuza, mevsime (hava sıcaklığına), günlük aktivite miktarınıza, hatta sahip olduğunuz hastalıklara göre bile değişir. O yüzden en doğru miktarı belirlemek için bir doktordan yardım alabilirsiniz.

Fazla su toksin temizlemez: "Bol bol, çok fazla su içerek vücuttaki toksinleri temizleyebilirsin"

tapinto.net

Su içmenin iç organlar, cilt gibi vücudumuzdaki her yere faydası var. Su içmek vücuttaki toksinlerin temizlenmesine de yardımcı olur. Ancak yeterli miktarda içilirse... Yani sırf vücuttaki toksinler temizlensin diye çok daha fazla su içmeye karar verdiyseniz, hemen o elinizdeki bardağı masaya bırakın. Çünkü fazla su, toksin temizlemez. Aksine vücuda gereğinden fazla su almak, vücuttaki kimi dengelerin bozulmasına neden olabilir. Örneğin vücuttaki tuz miktarı azalır, böbrekleriniz zorlanmaya başlayabilir. O yüzden doktorunuzun size tavsiye ettiği aralıklarda kalmaya özen gösterin.

Örneğin günlük su ihtiyacınızın egzersiz yapmadığınız, soğuk bir kış gününde 1.8 litre olduğunu düşünelim. 4 litre su içmek vücudunuzdan ekstra toksin temizlemez. 1.8 litre zaten bunu başarmış olacaktır.

Susamayı beklemeyin: "Yalnızca susayınca su içsen yeter"

outwardon.com

Çok fazla su içmeyenler genellikle susayana kadar bekler, susamıyorsa da suya ihtiyacı olmadığını düşünür. Halbuki yemek yemek, hatta nefes almak kadar önemlidir su içmek, bu yüzden hafife alınmaması gerekir. Yani sırf az susuyorsunuz diye su içmiyorsanız, size kötü bir haberimiz var, büyük bir hata yapıyorsunuz. Gün içinde çay, kahve, çorba, maden suyu gibi çeşitli sıvı içecekler tüketiyorsanız, bu sıvılar susamanızı erteliyor, dolayısıyla vücut da ihtiyaç sinyalleri vermiyor olabilir. Halbuki yapmanız gereken çok basit; günlük miktarınıza göre su içmeyi susamasanız dahi ihmal etmemek.

Soğuk su hastalık yapmaz: "Soğuk su içersen hasta olursun"

today.com

Çocukluğumuzdan beri güdümlü anne terliğinden hemen önce duyduk bu sözü: "Çocuğum içme şu buz gibi suları, hasta olacaksın!" Anneler, size iyi mi, kötü mü bilemediğimiz bir haberimiz var; soğuk su hasta etmez. Bugüne kadar yapılan hiçbir çalışma terli su içmenin veya soğuk su içmenin hasta ettiğini kanıtlamadı. Hastalıkların genel sebebi mikroplarla virüslerdir ve onlar da terliyken içilen soğuk sudan kaynaklanmaz. Bunu biz de demiyoruz üstelik, 19. yüzyılda yaşamış bilim adamı Louis Pasteur, "Mikrop Kuramı" (Germ Theory)'nda söylüyor.

Fazla su cilde iyi gelmez: "Bol bol, çok su içmek cildi güzelleştirir"

thealternativedaily.com

Su içmek vücudun su dengesini sağlaması, nemini koruması açısından önemlidir elbette ama çok su içmek cildi güzelleştirir inancı tam bir mit. Öyle olsa herkes daha çok içer ve harika cilt anında kendini gösterir değil mi? Cildin nem dengesi için faydalı olabilir ancak su içmenin cildi güzelleştirdiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak sağlıklı beslenmenin yanında bol su içmek, cildinize katkı sağlayabilir.

Yine toksin örneğindeki gibi günlük ihtiyacınızdan 2 litre daha fazla içtiğiniz su, size ekstra cilt güzelliği olarak geri dönmez.

Su, sadece su: "Su yerine çay, kahve, soda veya çorba da içilebilir"

zestysouthindiankitchen.com

Su içmeyi çok sevmeyenlerin ortak savunmasıdır "Ben çayı, çorbayı çok içiyorum. Oradan karşılıyorum su ihtiyacımı". Hayır efendim, maalesef su ihtiyacınızı oradan karşılayamazsınız. Evet sıvı tüketiminiz fazla olabilir, bunun da çeşitli faydaları olabilir ancak sıvı tüketimi tek başına yetmez. Su ihtiyacınızı karşılamak için tek yapmanız gereken su içmek. Suyun yanında tükettiğiniz kahve, çay, çorba, süt, meyve suyu gibi tüm sıvılar, ancak farklı bir kategoride değerlendirilebilir. Bu yüzden su için, sadece su için.

Vücut sinyal vermeyebilir: "Terlemezsek su içmeye gerek yok"

monicashealthmag.com

Su içmek için illa vücudunuzdan sinyal beklemeyin. Çünkü bazen terlemeden, susamadan da suya ihtiyacınız olabilir. Su içmek için illa terlemenize gerek yoktur. Çünkü özellikle kış mevsiminde terlemeniz düşük bir ihtimaldir ve bu da su ihtiyacınızın olmadığı anlamına gelmez. Vücut kendini ısıtmak ve iç organların düzgün çalışmasını sağlamak için suya ihtiyaç duyar.

Gıdalar yağ yakmaz: "Aç karnına sirkeli su içmek yağ yakar"

livestrong.com

Gün geçmiyor ki yağ yakıcı özelliği olan, müthiş zayıflamanın sırrı bir yiyecek veya içecekle daha karşılaşmayalım. Sirkeli su da bunlardan biri. Sırf biraz olsun zayıflamak için sabah kalkar kalkmaz koca bir bardak sirkeli su içiyorsanız, hemen vazgeçin. Sirke ne kadar faydalı olsa da direkt olarak yağ yakmaz. Hatta hiçbir yiyecek ya da içecek direkt olarak yağ yakma özelliğine sahip değildir. Asıl gerçek, kırmızı pul biber, sirke gibi gıdalar metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Metabolizmanızı çeşitli gıdalarla hızlandırıp, aç karnına sirkeli su içmekten vazgeçmelisiniz. Yoksa midenize zarar vererek gastrit, ülser gibi hastalıklara kapı açabilirsiniz.

Su şişirmez: "Su şişkinlik yapar"

popsugar.com

Eğer tek seferde 3-5 litre gibi büyük miktarlarda su içmiyorsanız, suyun şişkinlik yapması mümkün değil. Günlük ihtiyacınıza göre belirli miktarlarda güne yayarak su içtiğinizde şişkinlik yaşamadan rahatlıkla su tüketebilirsiniz. Eğer soğuk su tüketiyorsanız da oda sıcaklığında biraz bekleterek içerek midenizde oluşabilecek gazı da ortadan kaldırabilirsiniz.

Yazmasak olmazdı bonusu: Su içsem yarıyor

stylecraze.com

Kilo verememekten şikayetçi olanların en sevdiği söz olan "Su içsem yarıyor" da yine en sevilen şehir efsanelerinden biri. Kalorisi ya da zararı olmayan suya fayda yönünden bakarsak da dileriz ki su, içen herkese yarasın, şifa olsun. :)


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

7

Nur San12 Ekim 2022 05:54
Şu için yazılan hicbirseye inanmayın hepsi yanlış bilgi ayakta su içilmez oturarak içmek lazım mide oturduğunda kivrilir suyu tutar mideyi yıkar midede suyu temizler böylece öbür organlar bedenin kabul edeceği şu gider ayriyeten 3kilo şu niye icilsin fazlavdu insanı zehirler vucud ne zaman şu içmek isterse ozaman için herkesin bünyesi aynı değil siz siz olun kendinizi tanıyın bilin böyle safsatalara inanmayın
Yanıtla
Leyla Günbay 12 Ekim 2022 09:06
Yanıtla
Selamlar, yazımızda genel-geçer kurallardan bahsetmiyoruz. Daha dikkatli okumanızı tavsiye ederiz. Sevgiler..
Vedat27 Haziran 2018 16:46
Klişelere laf cambazlığı yapmak yerine elinizi vicdanınıza koyarak sağlıklı Bilgi vermelisiniz sonuçta bu bilimsel Bilgi yani değişebilir ve onun için tecrübe bilgiyi göz ardı etmek bilineni safsatalaştırmak ne oluyor biz büyüklerimizden böyle gördük vardır bir hikmeti deyip maslahatı gözden geçirmek gerekir
Yanıtla
mabgraves31 Ocak 2017 20:48
su hayattır, tabi yanındaki birkaç şeyle birlikte. reklam yok ayrıca :)
Yanıtla
Özden Altındal31 Ocak 2017 10:11
Ayakta su içmek hasta yapmaz tabi ki. Peygamber efendimiz zamanında oturarak su içermiş, bu yüzden bizlerin oturarak su içmesi de dinimizce sünnet olarak sayılıyor. Sanırım bunun üzerine böyle bir kavram türemiş. ????
Yanıtla
Yusuf Usta 2 Şubat 2017 22:24
Yanıtla
Peygamber efendimizin sünnetlerinde her zaman bir sebep vardır. Ayakta su içmenin zararıyla ilgili ypılan araştırma sonucu ve nedeni ; Ayakta su içmenin insanlara tıbben zarar verebileceğini belirten uzmanlar, "İnsanların mideleri pozisyonlarına göre farklılık gösterir. Yani ayakta ve oturur vaziyetteki midenin pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insanlar eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Bu da midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını geçerek onikiparmak bağırsağına geçer. Yani şöyle diyecek olursak insanların ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak bağırsağına geçer. Su insanlar için önemlidir. Bu sıvıyı ayakta içtiklerinde vücuttaki su midede birikmez ve vücuda hiçbir faydası olmaz. Eğer insanlar sıvıyı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalıklarından korunmuş olur. İnsanlar rastgele yerde sıvıları alıp ayakta içerseler bazı hastalıklara ve tehlikeye daha fazla maruz kalırlar." dedi.

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?