sutlegen-nasil-kullanilir-1

Cilde Faydalarıyla Bilinen Hem Zehirli Hem de Şifalı Sıra Dışı Bitki: Sütleğen

Favorilerime
Ekle

Adım adım doğayı keşfettiğimiz, bilgileri tanıdığımız bölümümüzde bugün sıradaki isim sütleğen!

Adının ilginçliğiyle dikkat çeken bu bitki, aslında herkesin bilmesi, görünce tanıması gereken bitkilerden biri. Zira kendisi içinde birçok fayda barındırsa da aynı zamanda içindeki öz suyu nedeniyle ciddi yan etkilerde barındırabiliyor, ona karşı hem bilgili hem de dikkatli olmak gerekiyor.

Tam da bu yüzden biz de istedik ki sütleğen nedir, faydaları ve zararları, yan etkileri nelerdir tek tek anlatalım, sütleğen nasıl kullanılır söz etmeden geçmeyelim.

Eğer siz de onu bir sebepten duyduysanız ve kullanmayı düşünüyorsanız öncesinde mutlaka bu bilgilere kulak verin, bizden söylemesi.

Sütlüce otu da derler: Sütleğen bitkisi nedir?

Adı ilginç, kendisiyle doğru kullanılmadığında tehlikeli olabilen bir bitki olan sütleğen, aynı isimli bitki ailesine, yani sütleğengiller familyasına ait. Çok eski zamanlardan bu yana özellikle cilt rahatsızlıklarının tedavisi için kullanıldığı bilinen sütleğen, halk arasında sütlüce otu olarak da biliniyor. Her iki ismi de aslında içinden akan beyaz renkte ve süt olarak anılan, aynı zamanda zehirli olabilen öz suyundan alıyor.

Ülkemizde 60'a yakın farklı türde sütleğen bitkisi yetiştiği bilinse de bu bitki çoğunlukla özel olarak yetiştirilmiyor, birçok iklim koşuluna ayak uydurabildiğinden dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişiyor. Yeşil gövdesi ve farklı yaprak tipiyle hemen diğer bitkilerden ayrılabilen sütleğen bitkisi, sarı renkte açan çiçekleriyle de kolayca tanınabiliyor.

Ne gibi faydaları vardır dersiniz: Sütleğen otunun faydaları

  • Cilt üzerinde yenileyici bir etki oluşturuyor.
  • Cildi temizleyip mikroplardan, yabancı maddelerden arındırıyor.
  • Yaraların iyileşmesine yardımcı oluyor.
  • Kabızlığa iyi geldiği, hatta doğal bir müshil ilacı etkisi yarattığı söyleniyor.
  • Kabızlık nedeniyle oluşan karın ağrılarının da kesilmesini sağlıyor.
  • Eski zamanlardan bu yana çözümü zor olarak bilinen siğil sorununu çözüyor, iyileşme sürecini hızlandırıyor.
  • Böcek ısırığı, akrep sokması gibi durumlarda da yardıma koşabiliyor.
  • Ayak ve el gibi vücudun farklı yerlerinde oluşan nasıl sorununa çözüm oluyor.
  • Yine ciltte oluşan mantar rahatsızlığının tedavisinde önemli etkiler gösteriyor.
  • Hemoroid problemine de iyi geldiği söyleniyor.
  • Son olarak, çok ilginç bir kullanım yöntemi olsa da balık avlamada da yardımlarının dokunduğu biliniyor.
  • Bunu bilmeden olmaz: Sütleğen nasıl kullanılır?

    sutlegen-nasil-kullanilir-1

    Sütleğen otunun çayı yapılarak ya da farklı bir şekilde değerlendirilerek ağız yoluyla tüketilmesi tavsiye edilmez, önce bunu bir söylemiş olalım. Zira kendisinin öz suyu (sütü) zehirli olarak bilinir ve iç organlarda tahribatlara neden olabilir.

    Peki sütleğen nasıl kullanılır derseniz, siğiller için genel olarak doğrudan öz suyu yani sütü siğil olan bölgeye sürülerek kullanılabiliyor. Ama cilt üzerinde de kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlara neden olabileceğinden hassas ciltlere sahip olanların özellikle temkinli davranması gerekiyor.

    Bu yüzden en yaygın ve güvenilir kullanım şekli bu bitkiden hazırlanan sütleğen yağını kullanmak olarak kabul ediliyor. Aktarlardan ve doğal ürünler satan ve güvenilir online alışveriş sitelerinden elde edebileceğiniz sütleğen yağını cildiniz üzerinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

    Son olarak faydalarında da söz ettiğimiz gibi sütleğen otundan elde edilen öz suyunun balık avlamak için kullanıldığı da biliniyor. Balık avlanacak bölgedeki suyun üzerine sütleğen öz suyunun dökülmesi sonucu çok daha kolay balık avlanabildiği iddia ediliyor.

    Sütleğen otu zehirlenmesi nedir: Sütleğenin zararları

    garden.rcplondon

    garden.rcplondon

    Zehirli bir öz suyu olduğu bilinen sütleğen otu her ne kadar birçok sorunda vücudumuza fayda sağlasa da asla alanında uzman doktorlara danışmadan kullanmamak gerekiyor. Özellikler her zaman söylediğimiz gibi kronik, ciddi bir rahatsızlığı bulunanların, alerjik ve hassas bir bünyesi olanların, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların, çocukların ve yaşlıların uzak durması gerekiyor.

    Ağız yoluyla tüketimi pek önerilmeyen sütleğen otu, cilt üzerinde de dikkatli bir şekilde kullanılmalı, mümkünse aktarlarda kullanıma uygun olarak hazırlanan yağları değerlendirilmeli. Aksi takdirde cilt üzerinde kızarıklık, yanma ve kaşıntılara neden olabilir.

    Bu en güvenli yöntem olsa da yine de önce cildinizin küçük bir yerinde denemeli, 24 saat gözlemleyip hiçbir yan etkisi olmadığından emin olduktan sonra kullanmalısınız. Eğer sütleğen otunun öz suyu ya da sütü olarak bilinen kısımla cildiniz doğrudan temas eder ve kızarıklık, yanma, tahriş, kaşıntı gibi sorunlar oluşursa cildinizi derhal duru suyla güzelce temizlemeli ve rahatsızlığınızın devam etmesi durumunda hemen doktorunuzun yolunu tutmalısınız, aman diyelim.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?