nar-lekesi-nasil-cikar-14-one-cikan

Tam da Zamanıyken Herkes Bilmeli: Nar Lekesinden Kurtulmanın 7 Farklı Yolu

Favorilerime
Ekle

Soğuk havalarla birlikte evimize konuk olmaya başlayan en bereketli meyve olan nar, şu sıralar çokça bulunur hale geldi, onu afiyetle yemenin tadını çıkarmaya başladık.

Gelin görün ki iş nardan sağa sola sıçrayan, giysilerimizi, mobilyaları hatta duvarları renklendiren nar suyuna gelince pek de yüzümüz gülmüyor haliyle.

Bir kere nar lekesi en zor çıkan lekelerden biri, bunu zaten bilmeyen yok. Öyle ki ele bulaşan nar lekesi bile kolay kolay çıkmıyor, bir de siz düşünün kıyafetlere, koltuğa, halıya bulaşan nar lekesi nasıl uğraştırıyor. Sırf o lekeden kurtulamadığı için en sevdiği giysisinden vazgeçmek zorunda kalanlar var mesela, biliyoruz.

Sözün kısası, nar lekesi nasıl çıkar herkes öğrensin, kimsenin canı sıkılmasın, kimse giysilerinden, halısından ya da koltuğundan ümidini kesmesin diyoruz.

İnanın, bu yöntemleri bildikten sonra nar lekesinden kurtulmak sandığınızdan çok daha kolay olacak.

Önemli bir not: Eğer nar lekesi olan bölge, ipek, şifon, yün vb. gibi hassas yapılı kumaşlardan oluşuyorsa temizleme aşamasında daha dikkatli olmalı, çitileme ve ovalama gibi uygulamalar içeren yöntemleri tercih etmemelisiniz. Yıkama aşamasına geldiğinizde eşyalarınızı üzerinde yazan talimatlara mutlaka uyarak yıkamayı da ihmal etmemelisiniz.

Herkesin başına gelenle başlayalım: Eldeki nar lekesi nasıl çıkar?

En dikkatli insanın bile kaçamadığı lekelerden biridir eldeki nar lekesi. Zira insan üzerine nar suyu sıçratmasa bile ellerine bulaşmasından çoğunlukla kaçamıyor. E peki narı afiyetle yedikten sonra elimizde kalan ve ne kadar yıkarsak yıkayalım öyle kolay kolay çıkmayan o nar lekelerinden nasıl kurtuluyoruz?

Bir kere nar lekesine, tıpkı diğer lekelerde olduğu gibi olabildiğince hızlı müdahale etmek önemli. Bu nedenle nardan akan suyun elimizde bıraktığı lekeleri önce soğuk suyla güzelce yıkıyoruz, ardından geçmeyen lekeleri çıkarmak üzere sade bir soda alıyor (Meyveli/aromalı sodalar işe yaramayacaktır) ve ellerimizi yavaş yavaş ovalayarak bu sodayla yıkıyoruz. Nar lekesi yok oluyor, ellerimiz kendi rengine kavuşuyor.

Hızlı müdahale edebilenlere: Limon kolonyası ile nar lekesi nasıl çıkar?

Leke nerede oluşursa oluşsun, eğer anında müdahale edebilme ihtimaliniz varsa şanslısınız demektir. Zira narın suyu nedeniyle oluşan bu leke bekledikçe çıkması daha da zorlaşacaktır. Bu nedenle eğer nar lekesi oluştuğunu hemen fark ettiyseniz hızlı hareket etmeli ve limon kolonyasından yardım almalısınız.

Leke koltuğunuzda, giysinizde ya da halınızda olsun fark etmez, önemli olan nar suyunun akıp iz bıraktığı tüm alana bolca limon suyu dökmeniz. Ardından da yine beyaz, temiz bir bez kullanarak lekeli alanı hafifçe ovalamanız.

Bu noktada beyaz bir bez kullanmanız önemli çünkü renkli bez kullanırsanız o bez de rengini temizlemek istediğiniz kumaşa verebilir ve daha da içinden çıkılmaz bir lekeyle baş başa kalabilirsiniz, aman diyelim.

Peki ya kuruyup kaldıysa: Deterjanla kurumuş nar lekesi nasıl çıkar?

Nar lekesi için en sık kullanılan çözümlerden biri de deterjan tahmin edeceğiniz gibi. Ama bu kez deterjanla sadece yıkamak yetmeyecek. Nar lekesinin oluştuğu tüm alanı öncesinde soğuk suda bir süre bekletin. Kurumuş nar lekesini yumuşattıktan sonra üzerine her zaman kullandığınız leke çıkarıcı deterjandan dökün. Elinize mutlaka koruyucu bir eldiven taktıktan sonra lekeli alanı bu deterjanla zarar vermeyecek şekilde hafif hafif ovalayın.

Ardından yine soğuk suyla durulayın. Lekenin çıktığını ya da neredeyse görünmez bir hale geldiğini göreceksiniz. Bu işlemin ardından bölgenin kurumasına izin vermeden çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkama işlemini gerçekleştirmeyi de unutmamalısınız.

Limondan da destek gecikmedi: Limonla nar lekesi nasıl çıkar?

İlk müdahale için deterjan yerine kullanabileceğiniz doğal bir alternatif arıyorsanız elbette temizleme konusunda tam bir uzman olana limondan destek alabilirsiniz.

Lekeli bölgenin üzerine yarım limonun suyunu sıkın ve ardından bir süre bekletin. Limon suyu sıktığınız bölgenin kurumasını beklemeden beyaz, temiz bir bezle lekeli alana bastırarak, kumaşa zarar vermeden ovalayın. Ardından yine kurumadan, hızlıca her zamanki gibi çamaşır makinesinde yıkayın.

Üzülmeye gerek yok: Kumaşlardan, giysilerden nar lekesi nasıl çıkar?

Giysilerden ya da masa ve koltuk örtüsü gibi diğer kumaşlardan nar lekesini çıkarmak için beyaz sirkeden de destek alabilirsiniz. Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz beyaz sirkeyi alın, 1 ölçü suya 1 ölçü beyaz sirke gelecek şekilde bir karışım hazırlayın.

Ardından bu karışımı bir sprey şişeye alın ve lekeli bölgeye bolca püskürtün. Püskürttükten sonra ya yumuşak bir fırçayla ya da yine beyaz temiz bir bezle lekeli bölgeyi ovalayın. Leke çıktıktan sonra duru suyla güzelce temizlemeyi ve bölgeyi hem nar lekesinden hem de sirkeli su karışımından arındırmayı unutmayın. Son olarak tabii ki çamaşır makinesinde her zamanki gibi talimatlarına uygun olarak yıkayın.

Yıpratmadan halledebilirsiniz: Halıdan nar lekesi nasıl çıkar?

Tıpkı kumaşlarda olduğu gibi halıdaki nar lekesini temizlemek için de beyaz sirke ve su karışımından destek alabilir, sprey şişesine koyacağınız su ve sirkeyle nar lekesini tamamen yok edebilirsiniz.

Farklı alternatifler isterseniz halıdaki nar lekesinin üzerine sade sodayı azar azar döküp temiz bir bezle silerek de lekeden kurtulabilirsiniz. Son olarak, halıdaki nar lekesini çıkarmak için bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat atıp karıştırdıktan sonra bu karışımı sprey şişesine koyup lekeli bölgeye püskürterek ve ardından bezle ya da fırçayla temizleyerek de lekeyi tamamen yok edebilirsiniz, bizden söylemesi.

Nar suyudur, sıçrayabilir: Duvardan nar lekesi nasıl çıkar?

nashplateful

nashplateful

"Duvarda da nar lekesinin ne işi var?" dememek lazım, nar suyudur, sıçrayabilir. Peki, sıçradığında ne yapmalı?

Mümkünse en hızlı şekilde müdahale etmeli. Tıpkı eldeki nar lekesini çıkarırken yapılması gereken gibi limon kolonyası ve temiz bir bez yeterli olacaktır. Beyaz, temiz bir bez alın ve üzerine bolca kolonya döküp bu bezle lekeli alanı hafifçe ovalayın. Ama dikkat, ovalarken sert davranıp duvardaki boyaya kalıcı bir zarar vermeyin. Nar lekesi kolayca çıkacaktır zaten.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?