İstiridye mantar kokoreç

Sotesinden Kızartmasına: İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir?

Favorilerime
Ekle

Yaprak mantarı, kayın mantarı veya kavak mantarı olarak da bilinen ve doğada kayın ve kavak ağaçlarının gövdelerinde yetişen bir mantar türü olan istiridye mantarı en lezzetli mantar türlerinden biri aynı zamanda. Hem onu diğer mantarlardan ayıran lezzeti hem de içerdiği protein oranıyla kırmızı ete neredeyse rakip olması sebebiyle istiridye mantarı özellikle son yıllarda sofraların da gözde bir üyesi.

100 gramında 3,34 gram protein bulunan istiridye mantarını semt pazarlarından ve marketlerden kolayca temin edebilir ve onunla mutfağınızda nefis lezzetler pişirebilirsiniz. Zira su miktarı diğer mantarlara göre daha az olan istiridye mantarı bu sayede birçok tarifte de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Eğer istiridye mantarı aldıysanız ancak onu nasıl pişireceğinizi ve onunla hangi tarifleri yapabileceğinizi bilmiyorsanız şöyle buyurun, tek tek anlatıyoruz.

İçindekiler

  • İstiridye mantarı nedir?

İstiridye Mantarı Nedir

İstiridye mantarı, Pleurotus cinsi altında sınıflandırılan, yenilebilir bir mantar türü. Bu mantar türü, genellikle ağaçların ölü ya da yaşayan gövdelerinde doğal olarak yetişiyor. İstiridye mantarının adı, istiridye kabuğu şeklindeki şapkasından geliyor. Renkleri genellikle beyazdan griye, hatta bazen pembe veya sarıya kadar değişebiliyor.

İstiridye mantarları, yüksek protein içeriği ve çeşitli vitaminler (özellikle B vitaminleri) ve mineraller açısından zengin olmaları nedeniyle beslenme açısından değerli. Aynı zamanda, düşük yağ ve kolesterol içeriği ile sağlıklı bir besin seçeneği. İstiridye mantarlarının sağlığa faydaları da hiç az değil; örneğin, bağışıklık sistemini güçlendirme, kolesterolü düşürme ve antioksidan özellikler gösterme gibi.

  • İstiridye mantarı nasıl pişirilir?

İstiridye Mantarı nasıl pişirilir

Tadı itibariyle kırmızı eti andıran, bolca protein içerdiği için vejetaryenler için de nefis bir besin kaynağı olan ve ete göre de daha ekonomik olan istiridye mantarıyla evde yapabileceğiniz birçok yemek tarifi var aslında.

  • Sote olarak tüketebilirsiniz: İstiridye mantar sote tarifi

Lezzet olarak neredeyse et soteden farkı olmayan istiridye mantar sote evinizde hızlıca yapabileceğiniz çok doyurucu bir ana yemek.

Küçük küçük sotelik parçalara ayırdığınız istiridye mantarlarını zeytinyağında kavurduktan sonra sarımsak, limon suyu ve çeşitli baharatları da ekleyip tavada çevirerek nefis bir ana yemeğe imza atabilirsiniz.

Malzemeleri ve detaylı yapım aşamaları için tarifimiz hemen şurada: İstiridye mantar sote tarifi

  • Kızartabilirsiniz: Çıtır istiridye mantarı

Az sulu olan istiridye mantarını kızartarak çıtır çıtır yenecek bir atıştırmalığa dönüştürebilirsiniz. Suyunu iyice sıktığınız istiridye mantarlarını önce yumurtaya daha sonra tercihinize göre mısır unu ya da galeta ununa bulayabilir, tavada derin yağda kızartarak afiyetle tüketebilirsiniz.

Tarifi için: Çıtır mantar tarifi

  • Kokoreç usulü tüketebilirsiniz

İstiridye mantar kokoreç

İstiridye mantarının tadının kırmızı ete çok benzediğinden bahsetmiştik daha önce. Öyleyse ondan herkesin yiyebileceği neden ev yapımı bir kokoreç yapmayalım ki?

Tek yapmanız gereken istiridye mantarlarını temizledikten ve ince ince kıydıktan sonra zeytinyağında biraz sotelemek ve rengi dönmeye başladıktan sonra tuz, kekik, pul biber eklemek. Piştikten sonra onu dilerseniz porsiyon olarak dilerseniz ekmek arasına koyarak afiyetle yiyebilirsiniz.

  • Mangal keyfi bile yapabilirsiniz: Izgarada istiridye mantarı

İstiridye mantar ızgara

Etin girebildiği her tarife girmeye yemin etmiş olan istiridye mantarını dilerseniz ızgarada da pişirebilirsiniz. Tüm mantarları ızgara yaparken yaşanan ortak sorun olan suyunu salması ve acılaşması sorununu ise tereyağ ya da sıvı yağla yağlayarak çözüyoruz. Mantarları, soğanları ve diğer eklemek istediğiniz mangallık malzemeleri ızgaraya dizerek kontrollü olarak önlü arkalı pişirin. İşte bu kadar basit.

  • Güveçte hazırlayabilirsiniz: İstiridye mantarı güveci

İstiridye mantar güveç

Ekmek bana bana yiyebileceğiniz bir istiridye mantarı güvecine ne dersiniz? Kavurduğunuz mantar, domates ve biberlerin üzerine krema ekledikten sonra biraz daha pişirin. Ardından bir güvece aktararak üzerine kaşar peynir rendeleyin. Fırında 10 dakika kadar pişirdikten sonra güveçte istiridye mantarı hazır bile!

İstiridye mantarının ana malzeme olduğu bu tarifler dışında onu iç harç olarak da kullanabilir ve tariflerinizi farklılaştırabilirsiniz. Örneğin; istiridye mantarlı omlet yapabilir; pizza malzemesi olarak kullanabilir ya da hamur işlerinin iç harçlarına ekleyebilirsiniz.

  • Közleyebilirsiniz: Közde istiridye mantarı

Fesleğenli Közde İstiridye Mantarı Tarifi

Fesleğenli Közde İstiridye Mantarı Tarifi

Közlenmiş mantarları güveç kabına alıyoruz. Fesleğen, taze sarımsak ve baharatlarını ekliyoruz ve fırına veriyoruz. Fırında tüm lezzetler bütünleşince hazır olacak fesleğenli közde istiridye mantarı yemeği hazır bile.

Tarifi için: Fesleğenli közde istiridye mantarı tarifi

  • İstiridye mantarı yıkanır mı?

İstiridye Mantarı Yıkanır mı?

Mantarın yıkanmadan temizlenmeyeceğine dair olan yaygın inancın aksine istiridye mantarının lezzetini ve besleyiciliğini kaybetmemesi için onu suyla yıkamadan, bir fırça ya da temiz bir bez ile temizlemeniz gerekiyor.

  • İstiridye mantarı pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Şef Ferhat Bora'nın yukarıdaki videodaki temizleme ve pişirme önerilerine göz atabilir, istiridye mantarı pişirirken aşağıdaki noktalara da dikkat edebilirsiniz.

  • Eğer istridye mantarını tavada pişirecekseniz onu limonlu ve tuzlu suda bekletebilirsiniz.
  • Ancak limonlu suda 15 dakikadan fazla bırakmamalısınız, aksi takdirde limonun asidik özelliği tadını bozacaktır.
  • İstiridye mantarlarını pişirirken sık sık çevirmeyin, aksi takdirde suyunu bırakır ve çok kuru olur.
  • İstiridye mantarını buzdolabında saklamak istiyorsanız önce mantarları temizlemeli, ardından suyunu salana kadar sotelemelisiniz. Sonrasında üzerine limon suyu eklenip suyu tamamen çekinceye kadar tekrar kavurmalı; kavrulan mantarları saklama kabında önce soğutmalı ve kapağı kapatarak buzdolabında bu şekilde saklamalısınız.

Ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?