Her zaman taze beslenmenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz. Ancak biliyorsunuz ki kendi sezonunda olmayan yiyecekleri alıp yapmak, kendi zamanlarında saklamaktan çok daha kötü. Yani en taze halini bulamıyorsak taze kalmasını sağladığımız o halini tüketmemiz daha yararlı.
Bu nedenle yüzyıllardır insanlar yiyecekleri saklamanın farklı yollarını bulmaya çalışıyorlar. Sizi bu araştırmadan kurtarmak adına, hem yaz hem de kış için hazırlık yapabileceğiniz şekilde hangi yiyecekler nasıl dondurulmalıdır konumuza başlıyoruz.
Sebze ve meyveleri dondurup dolaba atmadan önce bilmemiz gereken ana prensipleri ise hemen belirtiyoruz.
Sebzeleri dondurmadan önce yapılması gerekenler
Neredeyse tüm sebzeler için geçerli olan 6 adet temel adım var. Bunları sırayla yaptığınızda en az ilk günkü kadar taze sebzeler elde etmeniz mümkün. Böylece dondurduğunuz sebzeler çok daha iyi bir şekilde korunmuş oluyor.
- Her zaman en tazesini seçin: Seçtiğiniz sebzeler ne kadar sezonundaysa o kadar iyi dondurulmuş sebzeler elde edersiniz. Bezelyeyi kışın dondurmaya çalıştığınızı düşünsenize. Neredeyse süpermarketten dondurulmuş gıda almakla eş.
- Çok iyi yıkayın: Satın aldığınız her bir sebzeyi en ince detayına kadar yıkayın. Gerekirse 1 yemek kaşığı sirke koyduğunuz bir leğende bol suda bekletin ve böylece tüm topraklarından ya da üzerindeki ilaçlardan kurtulmasını sağlayın.
- Donduracağınız yiyecekleri çok az haşlayın: Yemek kıvamına gelmiş bir sebzeyi saklayabilmek neredeyse imkansız olacaktır. Bu nedenle çok kısa sürede haşlamanız gerekmekte. Hangi sebzeyi ne kadar haşlayacağınız konusunda birazdan gerekli bilgileri vereceğiz.
- Haşlama işleminden hemen sonra şoklayın: Şoklama işlemi yani buzlu bir tencerenin içine hızlıca yerleştireceğiniz sebzelerin pişme işlemi sona erecektir. Soğuk suyun ve buzun sebzeleri dirileştirme işlemi olarak da adlandırılabilir.
- Çok iyi bir şekilde kurutun: Bozulmaların ve buzlanmaların yaşanmaması için haşladığınız ve şokladığınız sebzeleri çok iyi bir şekilde kurutmanız gereklidir. Aynı zamanda bakteri üreme ihtimalini de engellemiş olursunuz.
- Havasız şekilde paketleyin: Sebzeleri tüm işlemlerden geçirdikten sonra koyduğunuz poşetlerin daima havasını alın. Bunu da kapamadan önce poşedi bastırarak yapabilirsiniz. Tıpkı mutfak poşetlerini sıkarak söndürmek gibi.
Meyveleri dondurmadan önce yapılması gerekenler
Tıpkı sebzeleri dondurmadan önce uymanız gereken kurallarda olduğu gibi meyveler konusunda da dikkatli olmanız gereken noktalar vardır. Bu noktaları da kısaca 4 alt başlıkta inceleyebiliriz.
- Taze meyveleri yıkayın ve kurutun: Sebzelerdeki gibi meyveleri de çok iyi yıkamanız ve kurutmuş olmanız gerekiyor. Herhangi bir toz ya da toprak kalmadığına emin olun.
- Kabuklu bir meyveyse soyun: Eğer dondurmak istediğiniz meyve kabuklu bir meyveyse işlemlere başlamadan önce soyun. Kötü görünen kısımlardan kurtulun.
- Büyük bir meyveyse parçalayın: Dondurma işlemine sokacağınız meyve fazlaca büyükse yerden kazanmak ve dondurma işlemini hızlandırmak için dilediğiniz büyüklükte kesin.
- Tekrar tekrar kurulayın: Üzerinde herhangi bir nem kalmayana kadar tüm meyvelerin kuru olduğundan emin olun. Aksi halde bozulabilme ihtimalini artırmış olursunuz.
Bu noktadan sonra her meyvenin kendine ait paketlenme ve dondurulma tarzı vardır. Bu nedenle aşağıdaki bölüme geçiniz.
Hangi sebze nasıl dondurulmalıdır?
Sıra geldi hangi sebzeyi nasıl donduracağımız kısmına. Her bir sebzenin kendine özel bir yöntemi mevcut. Hepsini sıralayalım, yaz demeden kış demeden mis gibi yemekler yapalım.
Biber: Dolmasını yapmak istiyorsanız daima en tazesini kullanın ve dondurmayın. Eğer soslarda ve soğanlı karışımlarda kullanıyorsanız yapmanız gereken şey dilediğiniz şekilde parçalara bölmek ve çekirdeklerinden ayıklamak. Ardından yağlı bir kağıt üzerinde olacak şekilde dondurucuya atmak. Donan biberleri çıkarıp dondurucu paketlerini hazırlamak ve sonra tekrar dondurucuya yerleştirmek.
Brokoli: Dondurma işlemine başlamadan önce iyice yıkayın, kurutun ve fazlalıkları kesin. Ardından 3 dakika boyunca haşlayıp kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduklarında dondurmaya hazırlardır.
Brüksel lahanası: Temizleyip, yıkayıp ayıkladığınız Brüksel lahanalarını 3 ile 5 dakika boyunca haşlayın. Ardından kurutup paketleri hazırlayın.
Karnabahar: Tıpkı brokolide olduğu gibi bir işlem uygulayın. Bu kez tek yapmanız gereken 3 dakika boyunca kaynatırken tuzlu bir su kullanmanız.
Havuç: Kabuklarını soyun, temizleyin ve parçalara ayırın. Ardından 3 dakika boyunca haşlayın.
Patlıcan: Kabuklarını dilediğiniz şekilde soyup dilediğiniz büyüklükte kesin. Kaynatma işlemi yapmadan önce üzerlerine biraz limon sıkın. 3.5 dakika kaynatın ve kuruyunca paketleyin.
Bezelye ve iç bakla: Bakla ve bezelyenin tanelerini topladıktan sonra yaklaşık 3 dakika boyunca haşlayın. Kuruduklarında hemen paketleyip dondurucuya atın.
Mantar: İyice temizlediğiniz mantarları 4 dakika boyunca haşlayın. Ardından bütün halinde kuruttuğunuz mantarları dondurucu paketlere yerleştirebilirsiniz.
Ispanak: Yalnızca 2 dakika boyunca haşlayın. Ardından tüm suyun gittiğine emin olun ve paketleyin.
Domates: Domates de tıpkı biber gibi dondurulduğunda tadında kayıplar yaşayabilir. Bunu engellemek için domatesi 4'e bölün, kaynatın ve ardından hemen soğuk suyla şoklayın. Sularını tamamen süzdürerek paketleyin.
Enginar: Enginarı kalbine kadar temizleyin. Ardından 3 ile 5 dakika boyunca kaynatın. Saklamak için dilerseniz alüminyum folyoyla hava almayacak şekilde kaplayarak dondurun. Dilediğiniz zaman enginarınızı folyodan ayırıp pişirin.
Taze fasulye: Dilediğiniz büyüklükte parçalara böldüğünüz taze fasulyeleri yaklaşık 5 dakika boyunca kaynatın. Ardından tamamen sularını süzdürerek paketleyin.
Patates: Patatesi dilediğiniz boyutlarda kesin ve kısa bir süre haşlayın. Yaklaşık 3 dakika boyunca. Ardından buzlu suda şoklayıp kurutun. Paketleyin ve dondurucuya kaldırın.
Soğan: Soğanı iki şekilde dondurucuya atabilirsiniz. Bunlardan birincisi halka halinde kesmek, halkaları birbirinden ayırmak ve dondurmak. Ardından paketlere koyup yeniden dondurucuya uğurlamak. İkincisi ise dilediğiniz boyda küpler oluşturmak ve dondurmadan dışarıda kurumasını bekleyip doğrudan paketlemek. Tek kullanımlık paketler yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Yorumlar
0