cerkes-yemekleri-cerkez-mutfagi

Yalnızca Çerkeslerin Bildiği Dillere Destan 16 Lezzet

Favorilerime
Ekle

Farklı kültürlerin yemeklerine bayılıyoruz, bir anda uçak bileti alıp gidesimiz geliyor. Bulgaristan Türklerinin bayıldığımız yemekleri, Arnavut göçmenlerinin tadından vazgeçemediğimiz yemekleri ve şimdi de sırada Çerkes yemekleri var.

Çerkesya; Kırım sınırlarından başlar ve Kafkasya dağlarına kadar uzanır, Rusya Federasyonu'na bağlıdır. Adıgey, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes özerk cumhuriyetlerinden oluşur. Bu yüzden yemeklerine farklı şekilde isim verirler. Hem Türk hem de Rus etkisinin görüldüğü Çerkes mutfağında hamur işi ve et oldukça önemlidir. Bir de Çerkes peyniri vardır ki dünyaya nam salmıştır.

Merak edilen bir noktaya da parmak basmak isteriz: Doğru kullanım daima Çerkes'dir..

Çerkez yemekleri denildiğinde akla ilk gelen 16 yemeği sizler için bilenlerine de danışarak bir araya getirdik. Eğer eklemek istediğiniz yemekler varsa bize bunu yorum olarak iletmeyi unutmayın diyoruz.

Ana yemek sayılır: Şıpsi pasta, şıpsibasta, şıpsibaste

Belirttiğimiz gibi farklı bölgelerde birden fazla söylenişe sahip yemekler var. Bunlardan ilki şıpsi pasta. Şıpsi tavuk ya da et olarak söyleyebileceğimiz yemek kısmı, pasta ise mısır ya da buğday unundan yapılan lapadır. Bir şıpsiden bir pastadan alınarak yenir.

Kaçamak da diyebiliriz: Abista, mamursa, mamrise

Farklı bölgelerde yine farklı isimler alır. Çerkes peyniriyle servis edilir. Yanına da bolca yoğurtlu ya da sütlü yiyecekler konulur. Ana yemek olmasa da ana yemek görevi görür.

Etli yahni gibidir: Lepsi

Kuzu ya da dana etlerinin uzun süre pişirilmesiyle ortaya çıkan etli yahni yemeğidir. Kemikli ya da kemiksiz olarak pişirilebilir. Yanına mutlaka abista gerekir.

Çerkeslerin mantısıdır: Haluj, hıngel, hınkal

Kendisinin de birden fazla ismi vardır; haluj, hıngel, hınkal, hambal ya da hampal denilir. Patates, kıyma ya da peynirle hazırlanan Çerkes mantısıdır. Ukrayna varenikisine benzer. Üzerine sour cream dökülerek servis edilir.

Açmaya benzer: Halvane

İsminden helvayı andırsa da aslında kendisi bol yumurtalı bir açmadır. Üzeri yumurtalanarak fırına atılır ve böyle servis edilir. İnce ve yuvarlak şekilde hazırlanır.

Mumbar dolmasının Çerkes'idir: Corme

Mumbar dolmasında olduğu gibi içi doldurulan bağırsaklar ocaklarda ısıtılarak kurutulur. Ardından kış aylarında farklı zamanlarda kızartılarak yenir. Ana yemeklerin en oturaklılarından bir tanesidir.

Suyu sever: Metaz

Buğday unundan hazırlanan hamurun içine peynir konulur ve ardından kapatılan hamurlar suda pişirilir. Birazcık mantıyı hatırlatsa da aslında tam olarak değildir. Suya pişen mini börekçikler diyebiliriz.

Gözlemenin kardeşidir: Velibah

Evde hazırladığımız gözlemelerin sacta hazırlanmış halidir velibah. Üzerinde tereyağ eritebilir, dilediğiniz reçelle yiyebilirsiniz. Kahvaltıların kraliçesi sayılır.

Gnocchi (nyokki) dize gelir: Gınnış

Mantı hamuru gibi açılan hamurdan kareler kesilir ve bir tarafından diğer tarafına yuvarlanır. Ardından tavuk suyunda kısa bir süre pişirilir. Didiklenmiş tavuk ve tavuk suyuyla servis edilir. Canınızı çektirir, midenizi guruldatır.

İçi dolu açmadır: Gubate

Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. İçine patates ya da kıyma konulabilir. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde yapılır. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülür.

İçinde bal da vardır: Ape yeşek

Kendisini lokma gibi düşünebilirsiniz. Kızartılan hamurların üzerine dökülen şerbetle çıkan sesi tarif edemiyoruz. Bunun yanı sıra şerbete eklenen bal da tatlıyı bal gibi yapıyor bal.

Kalburabastıya benzetilebilir: Hurmisa

Çerkeslerin en sevdiği bir diğer tatlıdır. Şerbetli bir tatlıdır ve içindeki badem içtiğiniz çayla bütünleşir. Sabah akşam yemek isteyebilirsiniz, aman diyelim abartmayın

İsmi zor kendisi güzeldir: Jijig

Kalın bir hamur hazırlanır, üzerine kuşbaşı kesilmiş kuzu ya da dana eti gelir. Fırına verilir ve bekleyiş dolu dakikalar başlar. Çünkü gelen yemek hem doyurucu hem de lezzet deposu olur.

Hayır, helva değildir: Haliva

Haliva çiğ böreğin neredeyse kankasıdır. Thurıje halıjo olarak da bilinir. Tavada tereyağında pişirilir. Böylece hem lezzet dolu kokar hem de tereyağının tadı hamura geçer. Afiyetler.

Hamur kızartmasıdır: Şelame

Bulgaristan göçmenlerinin yaptığı kolaca benzemesiyle dikkat çeker. Velibahta olduğu gibi yanında dilediğiniz reçel ya da kahvaltılıkla tüketebilirsiniz. Önemli olan birisine şelame yaptırabilmek

En leziz bonustur: Şıpsi - Çerkez tavuğu

 websta - şipsı - çerkez tavuğu - çerkez yemekleri

websta - şipsı - çerkez tavuğu - çerkez yemekleri

Unuttuk zannettiniz değil mi? Listeye baş tacı olabilecek kadar güzel ancak bir o kadar da yanlış bilinen bir yemektir Çerkez tavuğu. Çünkü son zamanlarda daha kolay olsun diye "yalancı Çerkez tavuğu" diye bir şey ortaya çıktı. Oysa ki iyi bir Çerkez tavuğu ince ince didilir, acıka ve ceviz de havadan uzun uzun dövülür. Altın günlerinin en prestijli konuğudur.

Tarifi de şurada: Çerkez tavuğu tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

23

Boray Eris29 Ocak 2018 00:57
Metaz tarifiniz yanlış. Metaz mısır unundan olur. İçinde ceviz ve soğan vardır.
Yanıtla
AA-Hülya Özdemir20 Ocak 2016 21:35
HIÇIN ı aradı gözlerim....yufkadan az-bi kalın haamur tepsiye taşırarak serilir içine çiğden dövme veya bıçak kıyması et soğan sarımsak baharat tuz,etlerin üstü kadar salçalı su ben az bide domates le biber de katıyorum,üstüne tepsi kadar aynı kalınlıkta hamur taşan alt hamurla üst hamuru ple ple kapatıp patlamasın diye ortası delinir sonrası fırın.....
Yanıtla
Edocraft190315 Aralık 2015 15:52
Lan zeynep karslilar ne bilsin velibahi o azini kirarim
Yanıtla
Hicran26 Mayıs 2015 08:29
Önce bu güzel görseller ve yemekler için çok teşekkür ediyorum.Ben Sarıkamışlıyım çocukluk , ilk gençlik yıllarım memleketim de geçti. Uzun yıllardır da Ankarada yaşamaktayım.Beni çocukluğuma götürdünüz Anneannem çok güzel velibağ yapardı.biz Çerkezlerle ,Azerilerle, kürtlerle , lazlarla...hep birarada yaşadık . Bu nedenle kültürlerimiz içiçe geçmiş durumdaydı. Kimse kimseyi ötekileştirmezdi.Bu güzelliği bu kültürel zenginliği yaşadığım için kendimi çok mutlu adlediyorum.
Yanıtla
güldane ay23 Mayıs 2015 22:43
ben de evvela bir çerkes olarak yemeklerimizi tanıtma çabanızı takdir ve teşekkür ediyorum ancak gınnış diye tanıttığınız yemeğin tarifi konusunda bir düzeltme gerektiğine inanıyorum mantı gibi açılmaz hamuru 2cm kadar kalın olur hamur şeritler halinde kesilir daha sonra bu şeritler yuvarlanır yovarlak şeritler elde edersiniz bu şeritleri 4-5 cm uzunluğunda kesersiniz kestiğiniz hamurları parmaklarınızla tezghın üzerinde bastırıp çekerek şekil verirsiniz kalbura bastı gibi hepsi bu şekilde yapıldıktan sora hşlanıp kendi özel sosuyla servis yaparsınız
Yanıtla
MAHMUT SANCAR6 Mart 2015 09:26
MÜKEMMEL YORUMLAR TESEKKÜRLER
Yanıtla
Aysel Saral31 Ocak 2015 10:42
bilgilendirdiğiniz için teşekkürler,genellikle çerkes yemeklerinin çoğunlukla yapıldığı mekanlar varmı
Yanıtla
Hüseyin30 Ocak 2015 23:54
Değerli arkadaşlarım, bir Çerkes olarak bu yemeklerin her birinin Çerkesler tarafından yapıldığını söyleyebilirim. Bunlar çerkes yemeği değil diyen arkadaşlarım. Bu durumda çok normal değil mi? Yorumlarda adı geçen. Terekemeler, Osetler, Çeçenler dünyanın öbür ucunda değil ki aynı coğrafyada yaşıyorlar. Karşılıklı etkileşim pek mümkün. Diğer taraftan Kafkasya Tarihinin şimdilik M.Ö. 6000 yılına kadar uzandığını bilimsel kaynaklar bizlere söylüyor. Bu kadar köklü bir tarihte bu kadarcık yemek kültürü olsun bence;)
Yanıtla
Ahmet30 Ocak 2015 19:18
Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben karaçay milletindenim. O güzel yemeklerin arasına bir karaçay yemeği olarak hıçın birbaşka isimle fıççın'ı yazmamanıza üzüldüm.
Yanıtla
Nora 29 Haziran 2015 18:54
Yanıtla
Kesinlikle en sevdiğim patates hıçındır hem de arasına taze kaymak olursa nefis olur. Aslında listede et hıçını da olmalıydı.
Saim sezgin30 Ocak 2015 10:30
Liy Aygün hanımın yorumuna bir düzeltme yapmak istiyorum. Çerkes yemekleri Rus ve de Türk yemeklerinden etkilenmemiştir. Çünki Çerkesler binlerce yıldır tarih sahnesindeler ve Kafkasyanın otokton hakkıdır. Oysa Rusları 600 yıllarından itibaren tarih sahnesinde görüyoruz. Türkler ise 1071 den sonra Çerkesler le komşu oldular.
Yanıtla
nazire28 Ocak 2015 10:17
oncelikle yemekler icin tesekurler ben su cerkez su deyil diyenlere internette surgunle iligili okudugum bir yazida gecen bir aciklamayi paylasmak istedim cerkez ,cerkes kelimesi kafkasyada yasayan adige kabartey cecen abaze sapsig (neyse hepsini yazmiyaym) ve diyer boylardan olusan topluluga verilen bir isimmis hani su yesil bayraktaki yidizlar la temsil edilentoplumun ortak adi aslinda cerkes diye bir boy yokmus ortak bir isim tipki sovyetler birligi amerika birlesik devletleri dedigimiz gibi veya birlesik arpap emirlikleri benzeri bir isim yani cecenide inguside sapsigda kaberteyde diyerleride hepsi cerkez . mutfagimizin zeginligide burdan geliyor olmali kardesimiz girnis cecendi cerkes deyil demis annem yapardi farkli bir isimle ben kabarteyim yemegin adida haliyle kaberteyce heryore kendi diliyle soyluyor ,bence duzeltmeye gerek yok mantiya birileri haluj der biz psi haliva deriz tat ayni dil farkli siz tanitmaya devamedin saygilarimla(
Yanıtla
Zeyno24 Ocak 2015 01:10
Benim annem terekeme, karslıyız. Velibah bizimdir lütfen düzgün arastırın
Yanıtla
Pjiko 27 Ocak 2015 22:54
Yanıtla
Merhaba; araştırma yapması gereken sizsiniz. İstirham ederim.
Pjiko 27 Ocak 2015 22:55
Yanıtla
Araştırma yapması gereken hem de iyi bir araştırma yapaması gereken sizsiniz. İstirham ederim.
Janset 15 Mayıs 2015 00:42
Yanıtla
Iyi geceler Terekeme Dağlı demektir.Ve velibah yemeği Çerkes yemeğidir. Terekeme 'ler yıllarca Çerkes ler ile birlikte yasamislardir. Doğal olarak da yemeklerini öğrenip yapmışlardır. Nasıl Ki bizler zeytinyağlı sarma öğrenip yapıyor isek. Bu bizi Osmanlı Saraylı si yapmadığı gibi Zeytinyağlı Sarma yida Çerkes yemeği yapmıyor. Sevgiler

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?