Menüde Altın Var!

Menüde Altın Var: Gastronomide Kendine Yer Bulan Yenilebilir Altın Yapraklar

Favorilerime
Ekle

"Altın, gümüş, pırlanta, zümrüt, sedef, yakutla
Kim mutlu olmuş dünyada"
Sezen Aksu Olmaz Olsun adlı şarkısında soruyor bu soruyu. Cevap bu olmasa da fotoğrafta gördüğünüz altınla birleşen tatlılarla biz mutlu olduk dünyada.
Günümüzde pastanelerin vitrinlerini ışıltılı görünümüyle yenilebilir altın yaprakları süslüyor. Altın, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolayca işlenebilmesi gibi pek çok özelliğiyle geçmişten günümüze popülerliğini koruyor.

Altının popülerliği dekorasyondan teknolojiye, paradan aksesuara kadar pek çok alanda kendini gösteriyor. Hatta artık bununla da kalmıyor, altın kendine gastronomi alanında da yer buluyor.
Gördüğünüz bu üç tatlının ise ortak bir özelliği var. Hepsinin üzerinde yenilebilir altın yaprakları var.
Yenilebilir yaprak altın ülkemizde yeni yeni kendini gösteriyor olsa da aslında yenilebilir altının tarihi çok eskilere dayanıyor. Yenilebilir altın, ilk olarak Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde yiyecek ve içecek alanında kullanılıyor. Avrupa'yla tanışması ise 16. yüzyılın ortalarını buluyor.

Yenilebilir altın yaprakları yemeklerde ve tatlılarda, hamburgerden sushiye kadar uzanan sonsuz bir yelpazede kullanılıyor. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi Onayı'na sahip yenilebilir altının vücudumuza bir zararı bulunmuyor. Ancak bu konuda araştırmalar sürüyor. Bazı hastalıklarda tedavi edici özelliği olduğu bilimsel çalışmalar ile görülse de metal zehirlenmesi konusunda henüz bir netlik yok denebilir. Tabii, tatlılar ve yemeklerde hatta içeceklerde bile kullanımı henüz sağlığa bir zarar vermiyor. Çünkü, sadece 24 ayar saf altın karıştırılan altın yapraklarını metabolizmamız kısa süre içinde sindirip vücuda bir zarar vermeden atabiliyor.

Işıltılı görünümün yanı sıra tadı nasıl diyecek olursanız, deneyenlerin çoğuna göre aslında yenilebilir altının bir tadı yok. Kendiniz deneyip karar vermek isterseniz Vakko Patisserie Petit Four'un çoğu tatlısında altın yaprağı bulunuyor.

Deneyip kararınızı kendiniz verebilirsiniz.

Vakko Patisserie Petit Four nerelerde var?

İstanbul: Akmerkez ve İstinye Park

Bodrum/Muğla: Palmarina

İzmir: Ege Perla


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?