yag-cekmeyen-lokma-nasil-yapilir-3

Çıtır Çıtır Olsun, Hiç Sönmesin: Yağ Çekmeyen Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

İzmir başta olmak üzere Ege'deki ve hatta ülkemizdeki birçok kentte hayrına lokma döktürülüp dağıtılır. Sadece hayır amaçlı değil, özel günlerde de lokma döktürmek geleneklerimizin en önemli miraslarının başında geliyor. Lokmanın lezzeti de paylaştıkça çoğalıyor. Son zamanlarda yeni nesil lokma tarifleri de bir hayli popüler olmaya başladı. İçleri farklı soslarla dolduruyor, üzerine çikolata ilave ediliyor. Geleneksel tarafı birkaç dokunuşla modernleşiyor. Ancak biz bugün size o bildiğimiz klasik lokmaların püf noktalarını anlatacağız. Pişerken ya da piştikten sonra sönmeyen, çıtırlığını da asla kaybetmeyen lokmalar yapacağız bugün.

O çıtır çıtır dokusu, şerbetini içine çekmiş ve şekli de tam istediğiniz gibi duran lokma tatlısı tarifi ile karşınızdayız. Bu püf noktalarını mutlaka bir kenara not alın.

  • Yağ çekmeyen lokma tatlısı nasıl yapılır?

yag-cekmeyen-lokma-nasil-yapilir

Lokmanın en önemli kısmı lokma hamuru pek tabii. Lokma hamurunuz ne kadar güzel olursa, kıvamı da şekli de o kadar nefis olacaktır. Bu nedenle işe hamurdan başlayın. Hamuru için ılık bir sıvıya ihtiyacımız var. 4 kişilik bir tarif için 2 su bardağı ılık sıvı yeterli olacaktır. Dilerseniz ılık süt ya da ılık su kullanabilirsiniz. Ilık süt ya da suyunuzu bir kabın içerisine alın ve içerisine mayayı ilave edin. Yine 4 kişilik bir tarif için 1 paket kuru maya ya da 1/2 paket yaş maya yeterli olacaktır. Dilerseniz şeker ekleyebilirsiniz. Daha az yağ çekmesi için de opsiyonel olarak 1 tatlı kaşığı sirke ilavesinde bulabilirsiniz. Üzerine azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışan cıvık bir hamur elde edin. Çok fazla un ilave etmeyin. Hamurunuzun üzerini kapatın, oda sıcaklığında 1 saat mayalandırın.

yag-cekmeyen-lokma-nasil-yapilir--

Sıra geldi şerbetine. Koyu kıvamlı bir şerbet hazırlamanızı öneririz. 4 kişilik lokma tarifi için 2,5 su bardağı toz şekere 2 su bardağı su yeterli gelecektir. Şerbet iyice kaynadığında mutlaka limon sıkmayı ihmal etmeyin. Şerbeti ocaktan alıp oda sıcaklığında soğutun. Lokma yaparken yaşanılan başlıca hatalardan biri şerbetin tam ılımamışken lokmalarla buluşması oluyor. Bu nedenle güzelce ılıtın.

yag-cekmeyen-lokma-nasil-yapilir-1

Yağınızı bir tavanın içerisinde güzelce kızdırmaya başlayın. Sıra geldi şekil verme işlemine. Şekil vermek için çay kaşığından ya da makastan yardım alabilirsiniz. Kaşıkla şekil vermek için hamurdan bir bölümü avucunuza alın. Hafifçe sıkın. Yukarı çıkan hamuru kaşık yardımıyla alın. Kaşığı mutlaka ıslatarak ya da yağlayarak kullanın. Diğer bir yöntem ise sıkma torbasına hamurunuzu aktarın. Torbanın uç kısmını kesin. Yağlanmış bir mutfak makasıyla hamurunuzun ucundan ucundan keserek yağa atın.

yag-cekmeyen-lokma-nasil-yapilir-2

Çok kızgın yağda kızartmaya özen gösterin. Yağınız çok kızgın değilse lokmalarınız yağ çekmeye başlayacaktır. Yağın içerisindeyken kevgir yardımıyla dikkatli hareketlerle karıştırın. Her yerinin eşit bir şekilde kızarmasını sağlayın.

yag-cekmeyen-lokma-nasil-yapilir-3

Her yerinin eşit bir biçimde kızardığından emin olduğunuzda kevgir yardımıyla, fazla yağını süzdürerek yağdan çıkarın ve en önemli adıma gelin. Bu aşamada yağını ne kadar çok süzdürürseniz o denli çıtır çıtır olacaktır.

yag-cekmeyen-lokma-nasil-yapilir-4

Tatlılarınız henüz sıcakken, daha önceden yapıp soğumaya bıraktığınız şerbetin içerisine atın. Kevgir yardımıyla lokmaların üzerine bastırmamaya ve söndürmemeye özen göstererek yaklaşık 1 dakika kadar şerbetin içerisinde lokmalarınızı karıştırın. Daha fazla şerbetin içerisinde tutmayın.

lokma-yemekcom

Şerbetin içerisinde de kevgir yardımıyla çıkarın ve servis edin. Dilerseniz şerbete buladıktan sonra üzerine tarçın serpebilir, kürdan batırarak servis edebilirsiniz. Sıcak sıcak servis etmenizi öneririz. Lokmalar birkaç saate kadar çıtırlıklarını muhafaza edeceklerdir. Şimdiden ellerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?