rize-yemekleri

Rize'de Yediğinizde Karadeniz'de Olduğunuzu Anlayacağınız 11 Nefis Yemek

Favorilerime
Ekle

Bitki örtüsüyle, manzarasıyla, hırçın deniziyle, fıkralarıyla ve tabii ki mutfağıyla almış başını gitmiş bir bölgedir Karadeniz.

Eğer hazırsanız bugün bavul hazırlamadan bir yolculuğa çıkacağız sizinle. Rize’ye!

Rize mutfağının yemekleri, tatlıları, ekmekleri ve bunları kendine has pişirme usulleri ile Karadenizli olmayan insanları bile çekmeyi başarmıştır.

Karşılaştığımız birçok yemek Trabzon ya da diğer Karadeniz bölgesi illerinde de yapılmakta olup Rize’de kendine has şekilde pişiriliyor ya da içine farklı malzemeler katılıyor. Sizin de bu listede kesinlikle olmasını düşündüğünüz Rize yemekleri varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.

Huzurlanızdan Rize mutfağını solumanız adına ayrılıyoruz.

Afiyetler olsun.

Rizeli’nin pastası: Hamsikoli

Bu lezzetli mi lezzetli ekmek için söylenen bir dörtlük var ki, her şeyi açıklamaya yeter cinsten.

“Ah hamsinun tavası
Helanda ızgarası
Hamsikoli yedun mi ?
Rizeli'nun pastası”

Hamsi demişken: Hamsili Pilav

Trabzon ve Rize'nin ortak lezzetidir. Tereyağlı mis gibi pilavla, özenle hazırlanan hamsilerin mükemmel bir uyumudur kendisi. Fırından çıkınca da çıtır çıtır soğumadan yenir.

Köfteyi andırır: Hamsi çığırtası

Tüm malzemeleri krep gibi tavaya dökerek pişirilen bu güzel yemek, ufak köfte porsiyonları şeklinde de hazırlanabiliyor. Hazırlarken kıyma yerine hamsi kullanıyor, sonrasında da afiyetle yiyoruz.

Bu arada unutmadan ekleyelim: Servis yaparken yanında mutlaka salatalık doğranması gerekiyor.

Yazmazsak olmaz: Hamsi çorbası

Valla bu son. Başka hamsili yemek, ekmek, çorba yok. Ama o kadar lezzetli ki hepsi, art arda yazalım istedik. Bu konuda net konuşabiliriz ki, hamsi çorbası balık yemeyen bir insana bile balık yedirir. Muhakkak tatmalısınız.

Yapımı oldukça kolaydır: Pekmezli kabak

Kabak tatlısının pekmezle bir arada olduğu, hafif ekşice bir lezzettir kendisi. Pekmezin bir tatlıya bu kadar yakışacağını düşünemezdik. Yakıştırmışlar.

Adını hiç duymamış olabilirsiniz: Korkoto çorbası

Ana malzemesi mısır olan bu çorba yoğurt ya da ayran aşı çorbasını andırıyor ancak diğerlerinden farkı tereyağ ve  isteğe bağlı olarak salça ile yapılıyor olması.

Mısır ekmeğinin en güzel hali: Çumur

Var olan mısır ekmeğinin içinin çökelek ile karıştırıp tekrar pişirmesiyle oluşan bu ekmek, sıcak sıcak çayların yanında mükemmel gidiyor. Yanında servis edilen tereyağı ve peynir ise olmazsa olmazıdır.

Damat bohçalarının olmazsa olmazı: Enişte lokumu

Adı ile doğru olantılı olan bu tatlı düğün zamanlarında damat bohçasının içinde damat ve ailesine gidermiş. Yıllardan beri değişmeyen bu geleneğin lezzetine de diyecek bir şey yok.

Üzüm sevenler buraya: Pepeçura

Rize mutfak kültüründe oldukça önemli bir yeri olan üzümün ezilmesiyle yapılmaktadır. Pepeçura tatlısı özellikle bayramların ve ramazan aylarında kurulan iftar sofralarının olmazsa olmazlarındandır.

Kabak sütlisi diye bilinir: Kabak sütlacı

Bildiğimiz sütlaçtan az biraz farklı olan kabak sütlacı, 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanıyor. Sabırsız insanların beklemesini de ortadan kaldırır derecesinde sıcak olarak da yenilebiliyor.

Baklavaya rakip: Kocakarı gerdanı

blogspot

blogspot

Şerbetli tatlıları sevenler buna bayılacak. İç malzemesi bol fındıkla hazırlanan bu tatlı bayram masalarının olmazsa olmazı olarak anılıyor. Bu arada Karadeniz'in bağrında olup da fındıksız olmasını düşünemezdik zaten. Ayrıca Rizeliler başta bu tatlımız olmak üzere birçok şerbetli tatlının yanında ayran içerler. Bizce bir kere de olsa denenmelidir  


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?