Kara Tavuk Nedir

Tüylerinden Kemiklerine Kadar Siyah Olan Tavukla Tanışın: Kara Tavuk

Favorilerime
Ekle

Tüyleri, ayakları, kafası, gözleri, hatta ve hatta eti dahi siyah! Görüp, görebileceğiniz en ilginç, en farklı tavuk türüyle tanışın. Karşınızda: Kara tavuk.

İlk bakışta farklılık olsun diye boyandığını düşünebilirsiniz, görüntü size hiç inandırıcı gelmeyebilir ama kendisi bildiğimiz tavuk. Tavukların üzerindeki beyaz çizgilerden tutun, tavukların antibiyotik gerçekleri üzerine birçok şey yazılıp çizilirken, kara tavuk girdi bir de gündemimize.

Gelin hep birlikte rengiyle merak uyandıran, fiyatıyla şaşırtan kara tavuğu daha yakından tanıyalım.

İçindekiler

  • Kara tavuk nedir?

Kara Tavuk Nedir
 
Kara tavuk, tavuk ailesinin bilinen en güzide üyelerinden. Doğma büyüme Endonezyalı. Ayam Cemani ve Silkie olmak üzere iki farklı isimle anılıyor. Endonezya dilinde ''Ayam'' tavuk, ''Cemani'' ise tavuk çeşitliliğiyle tanınan oradaki bir köyü temsil ediyor.

Uzun yıllardır kara tavuklara bu bölgede rastlanıyormuş aslında. Ama dünyanın onlarla tanışıklığı henüz çok taze. Birkaç yıldır ismi anılıyor ve son günlerde gündemimize girdi.

Kara tavuğun rengi neden böyle?

Üzerine çok tartışılan bir konu da tavuğun renginin neden böyle olduğuna dair. Kara tavuğun genetiği bozulmuş ya da oynanmış değil. Durumu bize bilim şu şekilde açıklıyor. Nasıl ki melanosit hücrelerinin, melanin pigmentini yeterince ya da hiç sentezlememesi sonucunda ''albino'' meydana geliyor ve kaş, kirpik gibi bölgeler bembeyaz oluyorsa, durumun tam tersi de yaşanabiliyor.

Aşırı pigment sentezlenmesi sonucunda farklı renkler ortaya çıkabiliyor. Tıpkı kara tavukta olduğu gibi. Aşırı pigmentten ötürü kara tavukların rengi bu şekilde. Genetiğiyle oynandığını düşünenler için bu açıklamanın yanında kara tavukların doğada serbest gezen tavuklar olduğunun da vurgusu yapılıyor.

Tabii bu bilimsel açıklama genetiği oynanmış şüphelerini azaltmaya yetmiyor. Hala genetiğinin değiştirildiğini iddia eden bir kesim var.

Bu zamana kadar yediğimiz beyaz tavukların aksi bir durum söz konusu bu tavuk türünde aklınıza gelebilecek her bölgesi siyah. Damağı, dili, gözleri ve hatta eti...

Peki ya kanları? diye soranlarınız olacaktır. Kara tavukların siyah olmayan tek yerleri kanları. Kanları kırmızı da değil, oldukça koyuya hatta siyaha kaçan tonda bir renge sahipler.

  • Kara tavuğun tadı nasıl?

Kara Tavuk Tadı Nasıl

Rengi farklı olduğu için tadında da ciddi farklılık bekliyor insan. Ama tadının hep tükettiğimiz beyaz tavuktan tat anlamında neredeyse hiçbir farkı yok. Hatta Asya mutfağında beyaz tavukla yapılan yemeklerin birçoğu siyah tavukla da yapılıyor. Kara tavuk, çorbalara giriyor, fırınlanıyor, makarnalara bile lezzet katıyor.

Besin değerleri de hemen hemen aynı sayılır. Kara tavuğun içinde de en az beyaz tavuk kadar protein mevcut.

Kara tavuk, ülkemizde bulması çok zor ürünlerden biri şu anda. Hatta dünya genelinde dahi zor bulunuyor, bulunsa dahi zor tüketiliyor. Çünkü fiyatı dudak uçuklatıyor.

Hatta kara tavuk, "tavukların Lamborghini"si ünvanını taşıyor. Çünkü bir kara tavuk ortalama 2000 dolar civarında. Bu durum boyutlarına göre artabiliyor ama düşmüyor sevgili dostlar.

Çiğ haliyle beyaz tavuğun boyanmış versiyonu gibi duruyor. Önünüze içinde siyah tavuk parçaları olan bir makarna, siyah tavuk suyuna yapılmış bir çorba gelse yer miydiniz? Ya da elinize kara tavuk geçse siz pişirmeyi tercih eder miydiniz?

Hatta daha da önemlisi en az bir kere denemek için 2000 doları gözden çıkarır mıydınız? :)


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?