sofra-adabi-bayram-sofrasi-aralik-2020

Bilenin Bilmeyene Mutlaka Anlatması Gereken 12 Sofra Adabı

Favorilerime
Ekle

Bazı bilgiler, her zaman hayatınızın içinde yer almasa da zaman zaman hayatınızı kurtarabilir. Kesin bir kural olmamakla birlikte uygulanması gereken yerlerde bulunabilirsiniz. Sofra adabı gibi.

Çünkü her zaman tek başınıza, evin bir köşesinde ya da televizyon karşısında yemek yemeyeceksiniz. Birçok sofranız öyle olsa bile mutlaka ve mutlaka daha resmi bir sofranız olacak. Ve o gün geldiğinde bu bilgilere mutlaka ihtiyacınız olacak.

İşte sizi bir adım öne çıkaracak, adınızdan saygıyla bahsedilmenizi sağlayacak sofra adapları.

Çünkü hem sağlıksız hem saygısız: Çatal ve bıçak masaya değil, tabağa konur

Yemekte çatal ve bıçak kullanıldığında tekrar masaya değil, tabağa konur. Bıçak, keskin tarafı kendinize bakacak şekilde sağa, çatal ise sol tarafa yerleştirilmelidir. Bu, aynı zamanda yemeğe ara verdiğinizi ancak devam edeceğinizi de gösterir.

Çünkü yemeğe ve insanlara verdiğin ciddiyeti gösterir: Masada dik oturulur

İster bir davet olsun, ister ailenizle yemek; sofrada dik oturulur. Dirsekler masaya konmaz, yayılarak oturulmaz, kollar masayı kaplayacak şekilde masaya yerleştirilmez. Televizyon karşısında bunlardan istediğiniz yapabilirsiniz.

Çünkü orası açık büfe değil: Tabağa yemek az konur

intercomstaffing.com

Cem Yılmaz'ın açık büfeye yumulan tatilci esprisindeki gibi tabak öyle çok doldurulmaz. Sadece yenilebilecek kadarı, hatta belki biraz daha azı alınır, bitince hala açlık varsa tabağa tekar ekleme yapılır.

Çünkü her şeyin bir yeri var: Masaya öksürülmez, hapşırılmaz, burun temizlenmez

İnsanlık hali öksürük, hapşırık tutar ve bunların ne zaman geleceği belli olmaz. Ancak olur ya, eğer sofrada öksürük ya da hapşırık gelirse masa doğru öksürülmez ya da hapşırılmaz. Ağza peçete tutulur ve izin isteyerek masadan kalkılır. Keza aynı şekilde burun temizlenecekse banyoya gidilir. Masada temizlenmez. Öksürmek neyse de burun temizlemeyi halihazırda yapan yoktur diye düşünüyoruz.

Çünkü bu yüzden "Ben bi' makyajımı tazeleyeyim" derler: Yemekten önce ruj temizlenir

otthonokesmegoldasok.hu

Evet kadınlara özel bir adap bu. Ruj günlük hayatta sık kullanılan bir makyaj malzemesi. Ancak bardakta iz bıraktığı için yemekte biraz sorun çıkarabilir. Zira ev sahibi açısından pek de hoş bir durum değil. Ardınızda ruj lekeli bardaklar bırakmamak için masaya oturmadan önce rujun fazlalığını almak gerekir.

Çünkü hijyen, çünkü sağlık: Ortadan yenmez, tabağa alınır

pixgood.com

Mutfak ve sofra kültürümüzde aynı tencereden, aynı tabaktan yeme alışkanlığı eskiden beri vardır. Hatta bu durum çoğu çekirdek ailede ve Anadolu'da devam etmektedir. Ancak biraz daha resmi olan hiçbir sofrada aynı tabağa kaşık attırmayın.

Çünkü karaoke yapmıyorsunuz: Höpürdetilmez, şapırdatılmaz, efektsiz yenir, içilir

community.travelchinaguide.com

Çorbanızın dumanı üstünde, pek sıcak ve lezzetli görünüyor. Kaşığı daldırdınız ve çorbadan bir parça aldınız, aman buraya dikkat çünkü çorba içerken höpürdetilmez. Aynı şekilde çay, kahve gibi içecekler de. Höpürdetmek, şapırdamak bizim kültürümüzde hoş karşılanmayan hareketlerdir. O yüzden içeceğiniz çok sıcaksa biraz üfleyebilir veya bekleyebilirsiniz.

Çünkü canı yanar: Limon başkasının gözüne değil, tabağa sıkılır

tableart.gr

Çorbanıza ya da tabağınıza aldığınız salataya biraz daha limon sıkmak istediniz diyelim. Yapmanız gereken limonu sağ elinize alıp, sol elinizi de limon suyunun sıçramaması için siper etmek. Kimse, karşısında oturanın gözüne limon suyu sıkmayı istemez, değil mi?

Çünkü 12 yaşında bir genç değilsiniz: Sofradan tek başına kalkılmaz

businessinsider.in

Yemeği biraz hızlı yemenin, sindirim açısından zararlı olduğunu söyler uzmanlar. Ancak hızlı yemenin bir başka dezavantajı daha var; beklemek. Siz yediniz, bitirdiniz ancak masada hala yemek yiyenler var. Beklemek durumundasınız. Bitirince kalkmak, diğer insanları sofrada bırakmak doğru bir davranış değildir. Çünkü "Ben odama gidiyorum" diyerek hışımla odanıza çıkacak yaşta ve yerde değilsiniz.

Çünkü önce yemeği pişirene saygı: Önce tadına bakılır, sonra tuz atılır

Yemeğin tadına bakmadan direkt tuz dökenlerin önyargılı olduğu söylenir. Öyle midir bilinmez ama tuz, yemeğin tadına bakıldıktan sonra dökülür. Tadına bakmadan tuz dökmek, yemeği pişirene hakaret sayılır. Evet belki siz ağzınızın dengesini çok iyi biliyorsunuz. Olsun. Ya ev sahibi de ona göre hazırladıysa yemekleri? Bir kaşıktan hiçbir şey olmaz, tadına bakınız.

Çünkü kırıntılar yere dökülsün istemezsiniz: Peçete dizlere serilir

Bu biraz aşırı gelebilir ama gelmesin. Sofraya oturduğunuzda ilk yapmanız gereken peçetenizi alıp dizlerinizin üzerine sermek aslında. Bunun amacı aslında gayet basit; yemek kırıntılarının üstünüze dökülmesini önlemek. Yemek bittikten sonra ise peçeteyi tabağınızın içine değil, yanına bırakmalısınız. Ve evet, peçete asla yakaya geçirilmez.

Çünkü bunu zaten biliyorsunuz: Ağızdaki lokma yutulur, ondan sonra konuşulur

Keyifle yenen yemeğin tadı bir başkadır. O yüzden sofra sohbetinin tadına doyulmaz. Ancak hem yemek yiyip, hem sohbet etmek çok da kolay değildir. Çünkü ağza alınan lokma, konuşmayı engeller. Ağız açık yemek, ağızda yemek varken konuşmak çok ayıp ve yanlış bir davranış olarak kabul edilir. Bu yüzden lokmaları küçük küçük alıp, çiğneyip, yuttuktan sonra konuşmaya özen gösterin.

Ve bütün bu adapları bilmeyene gönderin, belki aynı sofraya oturacaksınız. Belki bir gün yaşayacağı pişmanlığı engelleyeceksiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?