Bulaşık makinesi hayatımızı kolaylaştıran, iyi ki var dediğimiz icatlardan. Öyle ki bulaşık makinesi hayatınıza bir kere girdiyse iki tabağı, iki bardağı elde yıkamak bile insana zor geliyor, hele ki kalabalık bir evde yaşıyorsanız ya da çok sık misafir ağırlıyorsanız vay halinize...
Bulaşık makinesi hayatımızın bu kadar önemli bir yerinde yer alırken onu da anlamak lazım. Diğer bir deyişle hayatınızı kolaylaştıran bulaşık makinenizi anlayamazsanız yani ona koymamanız gereken eşyaları koyup "Temizle bunları" derseniz o da sizin hayatınızı olduğundan daha zorlaştırır.
Kısacası dünya yansa bile şu mutfak eşyalarını bulaşık makinenize koymayın. Hayatınızın hatasını yaparsınız.
Deterjan ve yüksek basınçlı su onları sevmiyor: Teflon tava ve tencereler
Bildiğiniz üzere teflon tava ve tencereleri canımız kadar çok sevmemizin nedeni yapışmaz yüzeye sahip olması. Pişirilen yiyeceklerin yüzeye yapışmasını ve artıklarını bırakmasını engelleyen teflonlar bu sebeple suyun altında, elle yıkandığında da kolaylıkla temizlenebilme özelliğine sahipler.
Ama söz konusu bulaşık makinesi deterjanı ve yüksek basınçlı su olduğunda teflon tava ve tencerelerin hiçbir şansı yok. Yani aslında onları bulaşık makinesine koyarak onlara kötülük yapıyorsunuz. Yapmayın.
Tavadan söz açılmışken: Dökme demir tava
Demirle su uzun süre temas ederse ne olur diye sorsak sorunun sebebini zaten otomatik anlayacaksınız. Cevap basit: Paslanır. Kimse de para verip aldığı, mutfakta oldukça işine yarayan tavasının paslanmasını istemez herhalde.
Dökme demir tavanın yüzeyini kaplayacak kadar yağ doldurup ateşe koyarsanız onu yapışmaz yapmakla kalmaz aynı zamanda tavanın yapısını koruyarak ömrünü uzatırsınız. Ama aynı tavayı bulaşık makinenize koyduğunuz anda bu koruma anında geçersizleşir ve dökme demir tavanız zarar görmeye açık hale gelir. Yazıktır, daha yemek yapacaydık.
Hepimiz kandırıldık: Tahta mutfak eşyaları
Listedeki en şaşırtıcı madde belki de bu. Çünkü hemen herkesin özellikle kesme, doğrama tahtalarını, tahta kaşıklarını bulaşık makinesinde yıkadığından neredeyse eminiz. Ama yanlış yapıyorsunuz. Neden mi?
Sebebi çok açık: Isı tahta malzemeye ciddi zarar veriyor. Bulaşık makinenize tahta bir şeyler koyduğunuz anda o tahtayı kırma, çatlatma, parçalama riskini de göze almış oluyorsunuz. Üstelik bunlara sapı tahta olan eşyalar da dahil. Ve dahası kurulama modunu da açtıysanız bu çatlaklara bakterilerin saklanma çok yüksek. Biz diyelim de, gerisini siz bilirsiniz.
Peki ben nasıl temizleyeceğim kesme tahtamı diyorsanız sizi şuraya alabiliriz.
Şeflerin ahını alırsınız: Özel bıçaklar
Özel bıçaklar derken gündelik hayatta mutfakta ve sofrada kullandığınız bıçaklardan ziyade yemek yapmayı çok seven kişilerin evlerinde ya da profesyonel olarak bu işi yapan şeflerin mutfaklarında kullandığı bıçaklar, yani et bıçağı, sıyırma bıçağı, peynir bıçağı gibi ürünlerden bahsediyoruz.
O gözünüz gibi baktığınız, değer verdiğiniz bıçaklarınızın eminiz ki körelmesini hiçbiriniz istemezsiniz. Ama işte onları bulaşık makinesinde yıkadığınızda yüksek basınçlı su zamanla onların körelmesine sebep olacaktır. Bu sebeple kör bıçaklarınız olsun istemiyorsanız bıçaklarınızı elde yıkamaya özen gösterin deriz.
Çeyize yazık olmasın: Kristal bardaklar
Evinizde kristal bardaklarınız varsa onları bulaşık makinenizden uzak tutun. Zira ısıdan dolayı hassas kristal malzeme çatlayabilir ve ayrıca kristalin doğal parlaklığını da öldürebilir. Aynı durum tüm kristal malzemeye sahip eşyalarınız (mesela kül tablaları, vazolar) için geçerli. Külkedisi zamanında bulaşık makinesi olsaydı ayakkabısını orada yıkamazdı, emin olun.
Kahve insanı olmak zor: Termos bardaklar
İnsan, her yere yanında taşıyabildiği, ona kolaylık sağlayan termos bardakların temizliğinin de pratik olmasını istiyor. Ama teknoloji bazen modern insana çok karşı.
Zira termos bardakların iç ve dış tabakası arasında yer alan hava dolu bölüm, yani içeceğinizin sıcak kalmasını sağlayan bölge, bulaşık makinesinin zarar verebileceği bir yapıya sahip. Yani bulaşık makinesinde yıkadığınız termos bardaklarınızın bir süre sonra içeceklerinizi sıcak tutmamaya başladığını fark edebilirsiniz. E bunun da gün sonunda size hiçbir faydası yok.
Bu sefer zarar veren onlar: Cam şişeler
Aslına bakarsanız üzerindeki ambalaj kağıtları çıkarılmış cam şişeleri makinede yıkayabiliyorsunuz, şişeleriniz zarar görmüyor.
Ama bu sefer tam tersi bir durum söz konusu. Eğer makinede yıkanırken şişe bir şekilde kırılırsa bulaşık makinenizi tümden kaybedebilirsiniz. Sonra yok tamirci çağır, yok beyaz eşya mağazalarına git, bir ton para harca. Değecek iş değil.
Yazık olur: El boyama bardaklar
El boyama bardaklar mutfağın en narin eşyaları belki de. Dolayısıyla bu bardakların bulaşık makinesi deterjanının yoğunluğuna dayanıklı olmasını da beklememek gerekiyor.
Zira bu deterjanlar el boyama bardakların üzerinden tüm boyayı silip atabilir ve o tüm el emeğine de yazık olur. Yapmayın.
İsraf olmasın derken ziyan olmasın: Plastik dondurma, yoğurt kapları
Biten yoğurt kaplarını, dondurma kaplarını, katı yağ kaplarını atmıyor da mutfakta çeşitli yiyecekleri saklamak için kullanıyorsanız çok da mantıklı, çok da ekonomik bir şey yapıyorsunuz.
Ama eğer bu kapları kullandıktan sonra bulaşık makinesinde yıkıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. Zira bulaşık makinesinde plastiklerin erime riski çok büyük. Bir de eriyip diğer tabaklarınıza, çanaklarınıza bulaşırsa çok çok daha kötü. Siz elinizde yıkayın, ne olur ne olmaz.
Çok da güvenmeyin: Plastik saklama kapları
Bu kapları her ne kadar bulaşık makinesinde yıkanabilir uyarılarıyla satsalar da siz yine riske girmeyin deriz. Zira plastik ve ısı bir araya geldiğinde ortaya çok da hoş olmayan sürprizler çıkabilir. Ama yine de her şeye rağmen risk almak istiyorsanız önerimiz bu kapları en üst rafa ters çevrilmiş olarak koymanız.
Bu kadar da tutumluluğa gerek yok: Alüminyum folyo
Mutfakta hayatlarını kurtaran alüminyum folyoyu fırın kabı olarak kullanıyorsanız cimri olmamanızı ve bir kere kullandıktan sonra çöpe atmanızı tavsiye edeceğiz. Bulaşık makinesine koyarım, temizlenir, yeniden kullanırım diyorsanız çok berbat bir karar veriyorsunuz.
Çünkü bulaşık makinesi alüminyum folyonun yüzeyini çıkaracak, alüminyum oksitlenecek ve makinenin her yerine bu siyah, yapışkan madde bulaşacak. Dolayısıyla alüminyum folyonuz da tanınmayacak hale gelecek. Cidden istediğiniz bu mu?
İnanın suya dayanıklı değiller: Üzerinde baskı olan herhangi bir şey
Her ne kadar bazı baskıların suya dayanıklı olduğu belirtilse de buna çok güvenmemek lazım. Bu ambalaj baskı makinede basınçlı suyun etkisiyle sökülürse makinenin giderini tıkayabilir ve size çok daha büyük masraflar çıkartabilir. Ya baskıyı tamamen sökerek makineye koyun ya da elinizde yıkayın gitsin.
Yorumlar
6