ramazanda-susamamak-icin-ne-yapmali

Bu Konu Önemli: Ramazan'da Susamamak İçin Ne Yapmalı?

Favorilerime
Ekle

Ramazan ayı özellikle sıcak ve uzun yaz günlerine denk geldiği zamanlarda oruç tutarken bedenin temel ihtiyacı su olacaktır.

Uzun yaz günlerinde yaklaşık 16 – 17 saat susuz kalan vücudun sağlığını koruması için gün boyunca ihtiyaç duyacağı suyu bedene hapsetmesi gerekir. Bunun için de oruç tutan kişiler iftarda ve sahurda doğru şekilde beslenmelidir.

Ramazan'da susamamak için ne yemeli ve nelere dikkat edilmelidir?

Gün içinde susamamak için iftarda yenilen yemeklere özellikle dikkat edilmedir. Çorba ile başlayan iftar yemeğine ızgara, tavuk, balık ve sebze yemeklerinden hafif olanlarla devam edilmelidir. Özellikle gün içinde susamamak için bu yemeklerdeki tuz miktarının düşürülmesi gerekir. Turşu, konserve ve tuz oranı yüksek hazır gıdalar iftarda ve sahurda tüketilmemelidir.

Baharatlı ve hazır çeşniler ile tatlandırılmış yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Su ihtiyacını arttıracak olan bu gıdalar yerine lifli besinler tercih edilmelidir. Sahurda ise kızartma ve hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durulmalı ve süt, yumurta, peynir gibi gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdaların yanında ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi besin değeri yüksek kuru yemişler de tüketilebilir.

İftar ve sahur sofralarında tüketilmesi ve uzak durulması gereken içecekler

Oruç tutarken susamamak için iftarla sahur arasında 2- 2.5 litre su içilmelidir. İftar menüsü ile sahur menüsü arasında içilen suya limon, taze nane yaprakları veya rendelenmiş zencefil dilimleri atılabilir. Sahurda su ile birlikte su oranı yüksek olan salatalık gibi gıdaları tüketmek de vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır.

Ramazan ayında uzak durulması gereken içeceklerin başında soda gelir. Soda hem doygunluk hissine neden olur hem de bedendeki sıvının hızlıca dışarı atılmasını sağladığı için tüketilmemelidir. Sodanın yanı sıra böbrekleri çalıştıran çay, bitki çayı, kahve ve meyve suyu gibi sıvılar da vücudun su ihtiyacını artırır ve çabuk susamanıza yol açar.

Oruç tutarken susamamak için sıvı gıdalar nasıl tüketilmeli?

Oruç tutarken gün içinde susamamak için sıvı tüketilmesi gerekiyor. Fakat yaygın olarak bilinenin aksine sahurda yüksek oranda sıvı alınması gün içinde susamayı önlememektedir. Aksine sahurda tek seferde alınan sıvı miktarı ertesi gün vücudun suyu istenilen şekilde değerlendirememesine ve sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle gün içinde susuzluk çekmemek için sıvı tüketimi iftardan sahura kadar azar azar yapılmalıdır. Bu uygulama gün içinde vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlayacak ve susuzluğu azaltacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?