dogal-temizlik-cikan

Kimyasallardan Uzak: Ev Yapımı 9 Doğal Temizlik Ürünü Tarifi

Favorilerime
Ekle

Kimyasal ürünlerin ne denli zararlı olabileceği ile ilgili araştırmaları ya da haberleri her gün görüyor, her gün daha bir bilincine varıyoruz doğal yaşamın. Hal böyle olunca da kendimize dikkat etmenin binbir türlü yolunu arıyor, arayınca da buluyoruz.

Bu kez de kimyasallardan uzak, dip köşe ev temizliği yaptıracak ürünler ortaya çıkaralım dedik. Karbonattan limona, çeşit çeşit malzemeden destek aldık. Artık cam eşyalarımız da huzur bulacak, lavabolar da misler gibi olacak, hatta küvetler de su lekelerinden arınacak.

Üstelik tüm bunlar, içinde bildiğimiz ve bilmediğimiz bir sürü kimyasal olan deterjanlar sayesinde değil, el emeği göz nuru, doğal malzemelerle hazırladığımız temizlik malzemeleri ile olacak.

Siz de eviniz ışıl ışıl olsun, mis koksun, aynı zamanda sağlığınızda olumsuz etkilenmesin istiyorsanız hemen şöyle alalım sizi.

Bunu yapınca gerisi gelir: Doğal bulaşık deterjanı

blogspot

Eğer doğal maddelerle evde kendi temizlik ürünlerinizi yapmak istiyorsanız işe kesinlikle bulaşık deterjanı yaparak başlayın. Çünkü diğer temizlik ürünleri için de bu yapacağımız karışımdan faydalanacağız. Neler koyuyoruz peki ev yapımı bulaşık deterjanının içine?

- 1/4 bardak deniz tuzu

- 1 bardak karbonat

- 2 yemek kaşığı limon tozu(robot ile parçalamanız gerekir)

- 1 bardak hardal tozu

- 20-30 damla mandalina, portakal ya da limon yağı(Esans yağlardan kokusu hoşunuza giden başka bir yağı da kullanabilir ya da hiç kullanmamayı tercih edebilirsiniz)

Yapılışı ve kullanımı: Deniz tuzunu alıyoruz, seçtiğimiz esans yağ ile iyice birbirine yediriyoruz. Ardından diğer malzemeleri ekleyip iyice birbirine karıştırıyoruz. İçine koyacağımız kabın nem geçirmiyor olmasına da dikkat ettik mi, mis gibi bulaşık deterjanımız hazır oluyor. Satın aldığımız bulaşık deterjanını kullandığımız her yerde bu yaptığımız deterjanı da rahatça kullanabiliyoruz. Sadece hassas yüzeylerin çizilmemesi için biraz daha hassas olmamız yetiyor kullanırken.

Boraks kullanarak bulaşık deterjanı hazırlamak isterseniz şu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Çok amaçlı temizliklerde: Su ve bulaşık deterjanı güçlerini birleştiriyor

hgtv

Camdan yapılan malzemeler hariç her türlü yüzeyde kullanabileceğiniz bu temizlik ürününü yapmak için gerekli malzemeler şöyle:

- 3/4 su bardağı su (içme suyu kullanmanız iyi olacaktır)

- 5 - 10 damla kadar limon ya da portakal yağı

- Hazırladığınız ev yapımı bulaşık deterjanından bir yemek kaşığı.

Yapılışı ve kullanımı: Tüm malzemeleri mümkünse temiz bir sprey şişesine koyun ve iyice çalkalayarak birbirine karışmalarını sağlayın. Ardından dilediğiniz yerlerde kullanabilirsiniz.

Eğer yeteri kadar temizlediğini düşünmüyorsanız içine 1/4 su bardağı saf alkol, kolonya ya da tuvalet ispirtosu da karıştırabilirsiniz. Ancak hem bulması zor olacağından hem de tehlike arz edebileceğinden pek tercih edilmez.

İnatçı yağ lekelerine çözüm: Tabii ki limon

popsugar

Ahşap yüzeyler hariç, yağ lekesi olan her yerde kullanabileceğiniz bu temizlik ürünü için şunları hazır etmeniz yeterli:

- 2 su bardağı su

- 1 limonun suyu

- 1 yemek kaşığı karbonat

- 1/2 çay kaşığı kadar sıvı kastil sabunu (Aktarlarda ya da internette bulabilirsiniz, yüksek oranda zeytinyağı içeren doğal bir sabundur)

Yapılışı ve kullanımı: Sıra fark etmeksizin malzemeleri temiz bir sprey şişesine koyun ve birbirlerine iyice karışıp homojen olana kadar çalkalayın. Ardından yağ lekesi olan yerlere uygulayıp bir müddet bekletin ve mikrofiber bezlerle temizleyin.

Her yüzeye uygun: Sirkeden güzeli mi var?

hansgrohe

Beyaz sirkeyi bilmeyen kalmasın, sık sık da kullanılsın diyor ve sirke ruhu da denilen, kokusu bildiğimiz sirkelerden daha az ve kalıcı olmayan beyaz sirkenin dahil olup süper güç haline getirdiği doğal temizlik ürünümüz için malzemeleri sıralıyoruz:

- 1/2 su bardağı beyaz sirke (sirke ruhu olarak da bulabilirsiniz)

- 2 yemek kaşığı karbonat

- 10 damla lavanta, 10 damla limon yağı

- 3/2 su bardağı su (1 su bardağı + yarım bardak)

Yapılışı ve kullanımı: Yine malzemeleri sıra fark etmeksizin koyuyoruz temiz bir sprey şişesinin içine. Sonra da olabildiğince karışana kadar bir güzel çalkalıyoruz.

Kullanırken de temizlemek istediğimiz alanlara spreyle püskürttükten sonra 10 dakika kadar bekletiyor ve ardından mikrofiber bezlerle siliveriyoruz. Daha hafif lekeler için doğrudan bezin üzerine bolca püskürtüp bezle ovarak da yüzeyleri temizleyebilirsiniz.

Cam temizliği önemli: Tüm sıvılar birleşin

livesimply

Camdan yapılan ürünler çizilme ihtimalleri yüksek olduğu için daha hassas davranılmayı hak ediyorlar. Haliyle malzemelerimizi de ona göre şekillendiriyoruz. Şöyle ki:

- 2 su bardağı su

- 2 yemek kaşığı beyaz sirke

- 5 damla nane yağı

Yapılışı ve kullanımı: Yine tüm malzemeleri bir spray şişenin içine koyuyor ve karıştırıyoruz. Ardından karışımı doğrudan cam yüzeylere uygulamıyor, onun yerine mikrofiber beze bolca püskürtüyor ve mikrofiber bezle cam yüzeyleri hafif hafif ovarak temizliyoruz.

Lekeler çıkmakta inat ederse burada da karışıma 2 yemek kaşığı kadar saf alkol karıştırmayı deneyebilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi saf alkolü bulmak zor olabilir ve zaten yukarıdaki karışım pek çok lekede başarılı sonuçlar vermektedir. Hemen sonuç alamazsanız saf alkol karıştırmadan önce bir de hazırladığınız karışımı doğrudan cam yüzeye uygulamayı deneyebilirsiniz.

Kromdan yapılan malzemeler için: Üç malzeme yeter

wikihow

Daha önce de bahsettiğimiz gibi içinde bolca saf zeytinyağı bulunan kastil sabununun hakim olduğu temizleyicilerden olacak bu temizlik ürünü. Malzemeleri şöyle:

- 2 su bardağı su

- 1/2 çay kaşığı kadar sıvı kastil sabunu

- 3 yemek kaşığı beyaz sirke (sirke ruhu)

Yapılışı ve kullanımı: Bu üç malzemenin de miktarlarını ayarladıktan sonra sprey bir şişenin içine sıra gözetmeden koyuyor ve iyice karışmaları için bir güzel çalkalıyoruz.

Kullanım aşamasına gelince ocak, fırın ya da musluklar, krom olduğunu bildiğimiz kirli yüzeylere püskürterek 10 dakika bekletiyoruz. Ardından nemli bir bezle siliyor ve kurumasını beklemeden kurulama beziyle kurutuyoruz. Su lekesi de kalmıyor o inatçı lekeler de. Mis.

Bulaşıklardan çıkmak bilmeyen lekelere: Bulaşık deterjanı ve karbonat

popsugar

Evde nasıl bulaşık deterjanı yapacağınızı anlattık. Ancak bazı lekeler var ki ne yazık ki hop diye çıkmıyor, epey uğraştırıyor, ovmaktan ellere ağrılar giriyor. İşte bu gibi durumlar için şu malmezeleri toplayın bir araya:

- 1/4 su bardağı kadar doğal bulaşık deterjanı

- 1/4 bardak karbonat

- 5 damla karanfil yağı

- Yaklaşık 3 bardak su

Yapılışı ve kullanımı: Malzemelerin miktarını ayarladıktan sonra doğru bir şişeye koyun sırayla. Ardından şişeyi bir güzel çalkalayın. Seçeceğiniz şişe bulaşık deterjanlarındaki gibi kapaklara sahip olursa kullanımı daha kolay olacaktır.

Kullanırken de inatçı lekelerin üzerine dökün ve süngerin sert tarafıyla ovarak lekeleri çıkarın. Eğer lekeli ürününüz hassassa çizilmemesi için süngerin yumuşak tarafını kullanın ancak daha uzun süre ovun. İşte bu kadar.

Lavabolar da mis olsun: Tüm malzemeler güçlerini birleştirdi

overthrowmartha

Her yeri temizleriz de lavaboları unutur muyuz? Tüm bulaşık kirlerinin aktığı, zamanla da üstüne yapıştığı lavaboları da temizlemek şart. İşte gerekli malzemeler:

- 2 bardak karbonat

- 10 damla limon yağı, 10 damla karanfil yağı

- 1 tatlı kaşığı kadar sıvı kastil sabunu

- Birkaç damla su

Yapılışı ve kullanımı: Bu kez sıra önemli, çünkü önce karbonat ve yağları bir güzel karıştırmanız gerekiyor. Ardından hazırladığınız bu karışımı lavaboya serperek koymanız, sonrasında da kastil sabunu ve suyu serpiştirmeniz gerekiyor. Malzemeleri lavaboya koyduktan sonra elinize bir fırça alıp iyice ovalayarak temizliyor ve duruluyoruz.

Karbonat ve yağ karışımından kalırsa hava geçirmeyen bir kapta saklayarak tekrar kullanabilirsiniz.

Küf ve rutubetle mücadelemizde yalnız değiliz: Çay ağacı yağı

dreamingearth

Çay ağacı yağı olarak piyasada bulabileceğiniz bir yağ kullanacağız bu kez. Ona eşlik eden malzemeler de olacak elbet. Malzemelerimiz tam olarak şöyle:

- 2 su bardağı su

- 2 çay kaşığı çay ağacı yağı

- 1/4 su bardağı karbonat

Yapılışı ve kullanımı: Bir sprey şişesinin içine su ve yağı dökün ve iyice çalkalayın. Bu karışımı rutubetli ve küflü alanlara bir güzel püskürtün. 24 saat bekleyin.

Ardından kalan sıvı karışımı bir kaba alın ve içine karbonatı ekleyin. Karışımın macun kıvamında olması gerekiyor. Kıvamı uygun hale gelince bu karışımı da rutubetli alana hafifçe ovalayarak sürün ve son olarak durulayın. Lekelerin çıktığını göreceksiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?