Müren Balığı

Favorilerime
Ekle

Muraenidae familyasından gelen müren balığı, sıra halindeki sivri dişleri ve yılan gibi uzun gövdesi ile tanınır. Yırtıcı ve etçil bir balık türü olan müren, yılan balıkları ile aynı cinsten gelir. 15 santimetre ile 2 metre arasında değişen boya, kalın bir deriye ve güçlü bir çeneye sahiptir.

Kalın derisinin üzeri fark edilmeyecek kadar küçük pullar ile kaplıdır. Koyu yeşil, kahverengi ve gri renklerde olabilen müren balığının kafası vücuduna oranla daha büyüktür. Tropikal denizlerde kaya kovuklarında, mağaralarda ve mercan resiflerinde yaşayan balık, halk arasında merina balığı olarak bilinir.

Müren balığı mevsimi ne zamandır?

Ekonomik değeri düşük olduğu için düzenli avcılığı yapılmayan müren balığı; fener balığı gibi Akdeniz, Ege ve Marmara’da bulunur. Mayıs ve haziran ayları arasında avlanmaya başlayan balık, eylül ve ekim aylarına kadar yakalanabilir. Bu aylar arasında balıkçılarda satılır. Müren balığı temizleneceği zaman ise kanca yardımı ile yüksek bir yere asılmalıdır.

Kerpeten ve bıçak yardımı ile derisi yüzülen müren balığının iç organları çıkarılır. Karın bölgesinde yumuşak kısım ise kötü bir tada sahip olduğu için temizlenmelidir. Kancadan indirilen müren balığının başı ve kuyruğu yenmediği için kesilmelidir. Yüzgeçleri ise kenarlarından bıçakla kesilip kerpetenle çıkarılır ve pişirme yöntemine göre parçalara bölünür.

Müren balığı nasıl pişirilir? Püf noktaları nelerdir?

Müren balığı diğer balıklar gibi tavada ve ızgarada iki farklı sosla pişirilebilir. Tavada müren balığı pişirmeden önce balığı 6-7 cm büyüklüğünde parçalara bölmek gerekir. Bölünen etler sirke, soğan ve domates ile hazırlanan karışımda marine edilerek hemen pişirilebilir.

Müren balığının etlerini pişirmeden önce etleri bir gece süt veya yoğurtun içinde bekletmek balığın lezzetini arttıracaktır. Sirkeli karışım dışında yoğurt, yumurta ve salça ile hazırlanan karışım ile müren balığı marine edilerek pişirilebilir. Bu yoğurtlu karışım müren balığı ızgarada pişirileceği zaman kullanılır.

Müren balığı nasıl saklanır?

Müren balığı diğer balıklar gibi buzlukta ve derin dondurucuda saklanabilir. Müren balığını saklamadan önce temizlemek gerekir. Parçalara bölünen müren balığı, sade halde buzdolabı poşetlerine konup saklanabileceği gibi süt veya yoğurtun içine konarak da buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir.

Görselin kaynağı: http://www.adrasanbalik.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?