tahin-1

Yapılışı, Tarifleri ve Faydalarıyla Susamın Mis Kokulu Mucizesi: Tahin

Favorilerime
Ekle

Kış, ellerimizi, içimizi, her yerimizi buz gibi edince bir malzemenin, müthiş bir yiyeceğin ismi daha sık anılmaya başlanır. Bu güzellik bizi bu soğuklardan bir nebze olsun korur. Düşen enerjimizin toparlanmasına yardımcı olur. Üzüm pekmezine, dut pekmezine eşlik eder. Çok yakından tanıyorsunuz onu. Konumuz: Tahin.

Kulislerde ismini daha çok duymaya başladığımıza, mevsim de geldiğine göre, tahini yakından tanımanın tam zamanı aslında. Nasıl yapıldığından tutun, faydalarına hatta tariflerine kadar onun tüm güzelliklerine daha yakından şahit olalım diyoruz. Minicik susam tohumlarından ortaya çıkan bu mucizevi serüvenin tanığı olmaya ne dersiniz?

Buyursunlar efendim.

Tohumları buradan çıkıyor: Susam bitkisi nedir?

Çöreğin, simitlerin üzerini süsleyen o şahane tohumlarla başlıyor tahinin yolculuğu. Ana malzemesi olan susamın da tahin olana kadar geçirdiği upuzuuun bir süreç var. Oradan başlayalım mis kokulu hikayesine.

Susam aslında susam bitkisinin tohumu. Susam bitkisi, gövde kısmı tüylü bir yapıda. Çok minik kalabildiği gibi uzun uzun büyüyebiliyor da. 30-125 cm arasında değişen bir boy ortalamasına sahip ve ülkemizin birçok köşesinde yetişebiliyor. Çabuk çimleniyor fakat oldukça narin bir yapıya sahip. Bitkinin tohumları içinde %25 oranında protein, %60 oranında ise yağ mevcut. Tahine besin değerini veren bu yağ ve proteinin birleşimi.

Büyüdükçe minik minik tohumlara ve güzel renkli bir çiçeğe sahip olan susam bitkisi, iyice olgunlaştığında tohumlarını ortaya çıkıyor. Yaprakları sararıyor ya da kahverengi hale geliyor. Bu onun artık toplanma zamanın geldiğinin bir göstergesi. Susam bitkisi bu duruma geldiğinde özel makinelerle toplanıyor ve tahin olma süreci başlıyor.

Susamın meşakkatli yolculuğu: Tahinin yapılışı

Toplanan susam tohumları fabrikaya getiriliyor ve sonucunda kavanoz kavanoz şifaya dönüşecek aşamalardan geçiyor. Öncelikle susamı kabuklarından ayırmak gerekiyor. Bu işlem için tohumlar tuzlu suyun içine konuluyor ve yaklaşık 8-12 saat kadar bekletiliyor.

Asıl susamlar burada kabuklarından ayrılıyor, suyun üzerine çıkıyor. Kabuklarından ayrılmış susamlar,yabancı maddelerden ayrılmak üzere eleklerden geçiyor. Daha sonra özel makinelerin içerisinde usul usul kurutuluyor. İçine işleyen tuz ve sudan arındırılıyor. Kurutma işleminden sonra kimi zaman kavruluyor ve içindeki yağ açığa çıkarılıyor. Ardından yine özel makinelerin içine alınıyor ve ağır ağır ezilmeye başlanıyor. Bu ezilme işleminin sonucunda ise susamın yağı iyice çıkıyor ve makinenin ucundan çok koyu kıvamlı bir sıvı çıkıyor. Bu sıvı tahinin ta kendisi. Tahin, susamdan çıkıp bu şekilde elde ediliyor.

Sıra geldi saymakla bitiremediğimiz faydalarına...

İçimizi sıcak tutmak dışında da meziyetleri var: Tahinin faydaları

Kış gelince pekmezle karıştırıp yiyorsak, diyetisyenler sporculara tahinli şeyler yiyin diyorsa, evlerimizden tahin eksik olmuyorsa bunun birçok sebebi var elbette. Minicik susam tanelerinden çıkan tahinin gerçek bir mucize olduğunun kanıtları da burada. Bunları duyduk ya, bir daha evimizden eksik etmemiz imkansız. Başlıyoruz tahinin faydalarını saymaya;

- Vücut direncini arttırmaya yardımcı olur.

- Direnci arttırak kışları sıklıkla yakanılan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korunmayı sağlar. Yakalanma riskini azaltır.

- Vücuda kaybettiği enerjiyi yeniden verir. Kendinizi daha dinamik hissetmenizi sağlar.

- Önemli bir kalsiyum kaynağıdır.

- Zengin kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

- İçeriğinde faydalı yağlar sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler, mide ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

- Damar tıkanıklığı tedavisinde etkin rol oynar. Damarlara destek olarak kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.

- Ağır ilaçların vücuda verebileceği olası hasarlara karşı kalkan görevi görür.

- Böbrek rahatsızlığı çekenlerin, böbrek fonksiyonların düzenlenmesine destek olur.

- Pekmezle karıştırıp tüketildiğinde üşüme hissini azaltır. Sıcak tutar.

Keki, kurabiyesi, mezesi: Tahinli tarifler

Tereyağsız Tahinli Kurabiye Tarifi

Böylesine faydalı, yapımı böylesine emek isteyen tahinin tüm güzelliklerini biliyoruz artık. Şimdiii, sıra geldi onu nasıl kullanabileceğimize. Biliyoruz, pekmezle karıştırıp yemezsek o kış geçmez. Tahini tüketmenin en klasik yolu bu. Peki biz size ondan kurabiye, meze, ana yemek hatta krema bile yapabilirsiniz desek, ne derdiniz?

Bu konuda ciddiyiz. Buyursunlar tariflerimize.

Sabah kahvaltısına, çay saatine: Tahinli çörek

Tahinli Çörek Tarifi

Tahin geldi diyetlerinizi bozmaya, damaklarınızı şenlendirmeye. Öyle kuru kuruya da gelmedi tabii. Cevizle buluşup, çöreğe sarılıp geldi.

Daha çayı demlemediniz mi?

Oh sıcacık: Tahinli çörek tarifi

Ana yemek dediğin: Tahin soslu levrek

Tahin Soslu Levrek Tarifi

Sen kalk taa Mısır mutfağından çıkıp, masalarımızı güzelleştirmeye gel. Oralarda "Tajin Samak Bi Tahina" diye bilinen bu güzellik, akşam sofranıza konuk olmak istiyor. Mümkünse baş köşeyi ayırın ona. Çünkü sosuyla, levreğinin tadıyla, sunumuyla her şeyiyle buna değer.

Mısır mutfağı sağ olsun: Tahin soslu levrek tarifi

Yancı gibi yancı: Humus

Humus Tarifi

Nohut, zeytinyağı, tahin, limon... Bu malzemelerin yanına birkaç şey daha geliyor ve şahanelikte çıtayı arşa çıkaran bir mezeye dönüşüyor. Tahinin içine girdiği her şeyi nasıl güzelleştirdiğini bir kez daha kanıtlıyor adeta.

Mezelerin en güzeli: Humus tarifi

Seni unutur muyuz hiç: Hibeş

Hibeş Tarifi

Antalya mutfağından bize armağan hibeş. Hem sos, hem de başlı başına lezzeti damaklarda iz bırakan bir meze olarak tüketilebiliyor. İyisi mi siz deneyin, sonuçları görün.

Antalya’dan lezzetli bir misafir: Hibeş tarifi

Şimdi masamız daha bir güzelleşti: Piyaz

Piyaz Tarifi

İyi bir piyazın sırrı tahindir. Tahinsiz o piyazın tadı tuzu olmaz. Tazecik yapılmış bir tahinse de tadından yenmez.

Ana malzeme belli: Piyaz tarifi

Nerede kaldı tatlılar: Tahinli cevizli kurabiye

Tahinli Cevizli Kurabiye Tarifi

Bu kurabiye, tahin ve cevizin muhteşem uyumunu arkasına almış. Lezzetine doyum olunmaz, çayın, kahvenin yanına, yenebilecek en güzel şeylerden birine dönüşmüş. Bu yeni tarzına hayran kalmamak elde değil.

Kıyır kıyır olmuşsun: Tahinli cevizli kurabiye tarifi

Görüntüsü yeter: Tahin kremalı kek

tahin kremalı kek

Pekmez-tahin ikilisini kısa bir süreliğine ayırıyoruz. Zira bu anonsların hepsi tahin için. Tahini, helva formunda kullanıp akıllara zarar bir krema hazırlamak için. Pastalar pasta olalı böyle güzel tat, böyle doku görmedi.

Daha fazla konuşamıyoruz.

Kelimeler yetemiyordu: Tahin kremalı kek tarifi

Sevilmez misin sen: Tahin kremalı profiterol

Tahin Kremalı Profiterol Tarifi

Klasiklerin yeri ayrı olsa da profiterolün biraz yeniliğe ihtiyacı vardı şimdi. Kabul edelim. Peki bu yeniliği neden tahinle yapmıyoruz? Gözlerimizden kalpler çıktı. Nefis bir fikir, müthiş bir tat oldu çünkü kendisi.

Ne duruyoruz?

Kremasının akışını seyre dalın: Tahin kremalı profiterol

O bir efsane: Tahin pekmezli kurabiye

Tahin Pekmezli Kurabiye Tarifi

Kısa bir süreliğine ayrı bıraktığımız tahin ve pekmezi yeniden buluşturduk. Bu özlem dolu kavuşmanın sonucu ef-sa-ne oldu. Sıcacık, gevrek gevrek, tatlı mı tatlı bir lezzet şölenine dönüştü.

Bir daha ayrı düşmeyin siz, tamam mı?

Muhteşem ikili: Tahin pekmezli kurabiye tarifi

Çöreğine kafa tutar: Tahinli kek

Tahinli Kek Tarifi

Tamamen tahinin hakimiyetinde bu kez kekimiz. Abartıdan uzak, sade ve tek kelimeyle şahane. Tüm güzellikleri bünyesinde barındırmış, fazla malzemeye de ihtiyaç duymamış.

Fırın 180 dereceye: Tahinli kek tarifi

Sonbahar tüm renkleri adına: Elmalı tahinli muffin

Elmalı Tahinli Muffin Tarifi

Havalar biraz soğuyunca yeniden ortaya çıkan tahinin, sonbahar en nefis meyvesi elmanın ve tadına, kokusuna bayıldığımız tarçının birlikteliğine tanık olmaya var mısınız?

Tahinin en naif hali: Elmalı tahinli muffin tarifi

Sevdiğimiz, bizden bir lezzetin daha tüm ayrıntılarını öğrendik bugün. Tahini daha çok sevelim, mutfağımızdan hiç eksik etmeyelim.

Var ol sen tahin.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?