Elma Sirkesi

Favorilerime
Ekle

Elma suyundan ve kabuklarından yapılan elma sirkesi, aromatik kokusu, keskin ve yakıcı tadı ile tanınır. Her türlü elmadan yapılabilen elma sirkesi, lezzetinin yanında şifalı özellikleri ile öne çıkar. Halk arasında yaygın bir şekilde kullanılan elma sirkesi marketlerde ve şarküterilerde kolayca bulunabilir.

Evde doğal elma sirkesi yapmanın püf noktaları

Doğal elma sirkesi tıpkı üzüm sirkesi ve nar sirkesi gibi evde kolayca yapılır. Elma sirkesi hazırlarken farklı elma türleri birlikte kullanılabilir. Bölünerek çekirdek kısımları çıkarılan elmalar kavanoza konur ve üzeri su ile doldurulur. Plastik kaplar bakterilerin çoğalmasına neden olduğu için elma sirkesi yaparken cam kavanoz tercih edilmelidir.

Elmaların üzerine petek bal ya da süzme bal konur. Sirkenin kolay mayalanması için hazırlanan karışıma elma sirkesi veya sirke anası eklenmelidir. Işık almayan bir ortamda bekletilen sirke, süzüldükten sonra üzerine nohut, ekmek gibi malzemeler eklenerek 40 gün daha bekletildikten sonra tüketilir.

Elma sirkesi nasıl tüketilir?

Keskin bir tada sahip olan elma sirkesi, kekik ve zeytin yağı ile karıştırılarak salata sosu yapılır. Çorbalara eklenen elma sirkesi, balık ve et yemeklerinde kullanılır. Aynı zamanda patates yemeklerinin içine tat vermek için katılan elma sirkesi, sebzeleri yıkarken kullanılır. Bunun yanı sıra şifalı özellikleri ile tüketilen elma sirkesi, ılık suya eklenerek veya bal ile karıştırılarak tüketilir.

Cilt bakımında ve saç temizliğinde de kullanılan elma sirkesi, tonik yapılarak cilde sürülür ve saçları yıkamak için banyo suyunun içine katılır. Elma sirkesi asitli ve keskin bir tada sahip olduğu için, mide ve böbrek rahatsızlığı olanların sirkeden uzak durması gerekir.

Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

- Elma sirkesi, öksürük, boğaz ağrısı ve üst solumun yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.

- Aç karınla içilen elma sirkesinin vücuttan fazla yağın atılmasını sağladığı ve diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

- Elma sirkesi mikrop öldürücü özelliğe sahip olduğu için sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına karşı kullanılır.

- Elma sirkesi tarçın çayı gibi zihinsel yorgunluğu geçirir.

- Düzenli elma sirkesi kullanımının kalp hastalıklarına ve damar sertliğine iyi geldiği bilinmektedir.

Görselin kaynağı:


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?