Yemek.com

Kase Kase İçilesi Çorbalar İçin Püf Noktaları ve Dumanı Üstünde Tarifler

2 Ekim 2015

Günler kısaldı, akşam karanlığı erkenden çökmeye, sonbaharın o kasvetli havası ruh ve bedenlerde iyiden iyiye hissedilmeye başladı. Kuşlar söyledi hafif hafif tıksırıyor, hapşuruyormuşsunuz da.

Mevsimin önde gelen meyveleri ve pıt pıt demlenen şifalı bitkilerle dolmuş taşmış mutfak. Sofranız da ayak uydurmuş bu çılgın havaya. O zeytinyağının üzerinde parıl parıl parladığı sebzeler, mezeler, efendime söyleyeyim o nev-i şahsına münhasır tapaslar, kanepeler fokur fokur kaynayan çorbalarla görev değişikliği yapmış. Yeni bir sayfa açılmış mutfakta anlayacağınız.

Anne ben hasta olmak istemiyorum”, “Arkadaşım limon da sıkalım ona, acı biber de katalım” cümleleri sıkça duyulur olmuş. Olmuş olmasına da hakkını vermeniz lazım Türk mutfağının el emeği göz nuru çorbalarının. Öyle kaynar suya at bakliyatı, ver sebzeyi, koy baharatı değil onlar! (O esnada hapşuruyor ve bir yandan çorbanın sebzelerini doğruyordu

Peki neydi mikroplara kalkan olan, gönüllere taht kuran, soframıza birincilikle yerleşen çorbaları lıkır lıkır içilesi kılan? Elbet onların da vardı mini mini püfleri, altın kuralları. Bilmemek olmazdı, öğrenmemek çoktan ayıptı. Çıksın büyük boy tencereler tezgaha, ev yapımı bulyonlar, şehriyeler, baharatlar...

Çorba tariflerinin atar damarı, lezzet iksiri ev yapımı bulyonlar

Vallahi gerekli, billahi gerekli. Hatırlayanlarınız olacaktır, daha önce paylaşmıştık sizlerle ev yapımı et, tavuk ve sebze sularının içeriğini. Bir bir deşifre olmuşlardı. Onları değerlendirmenin en iyi yolu çorba yapımıdır.

En organiğinden seçilen tavuk, çorba suyuna hayat vermek için kaynar durur kök sebzelerle. Mis kokulu aromatik bitkiler, kök sebzeler vejetaryen dostlar için tıngırdar ocakta, ilikli kırmızı et kemikleri bırakır özünü. İçme suyuyla hazırlanan çorbalar ne yazıktır ki onlarla yarışamaz. Boyları cücük, şifadan eksik, lezzetten mahrum kalır onlar.

Küçük bir bilgi: Çorbaların, sosların ve bazı yemeklerin hazırlanmasında kullanılan ana sıvıya uluslararası mutfaklarda “fond” denir. Örneğin hollandez sosta fond tereyağ, ev yapımı mayonez için zeytinyağı, ev yapımı çorbalar içinse et ve kemik sularıdır.

Lezzetli bir çorba hazırlamanın en önemli püf noktası çorba suyunu önceden hazır etmektir. Bu konuda anlaşalım, sonrasında mutfağın yolunu tutalım.

Çorba pişirme yöntemlerine, dahası çorba çeşitlerine geçebiliriz öyleyse

Soslu Mercimek Çorbası Tarifi

Yeri geldiğinde sabah kahvaltılarımıza bile konuk olan domates çorbasıkırmızı mercimek çorbası gibi iştah açan bu aile sembolü sıvılar kendi içinde gruplara ayrılır elbette. Tariflerde yer alan malzemeler, kıvam ve pişirilme yöntemleri bu sınıflandırmada etkin rol oynar.

Consomme diye adlandırılan berrak çorbaları, taneli çorbalar takip eder profesyonel mutfaklarda. Ardından koyu kıvamlı çorbalar gelir ve kendi içinde püre ve kremalı olmak üzere ikiye ayrılır. Sonrasında yöreye göre değişen ve dünya mutfağında kendine yer edinmiş özel çorbalar gelir.

Örneğin; düğün, yayla, bamya, ezogelin çorbası (say say bitmez) bizim, gazpacho İspanyolların, soğan çorbası Fransızların, minestrone İtalyanların, Borsch Rusların yüz akıdır.

Çeşitleri, yapılış yöntemlerini tek tek inceleyelim biraz da.

Mutfağımızda çok fazla yeri olmayan berrak çorbalar (consomme), kıvamsız duru su gibi gözüken çorba çeşididir. Besleyici değeri oldukça yüksektir. Yumurta akı, küp doğranmış sebzeler ve baharatlarla yoğrulan kıymanın, soğuk et suyuyla buluşmasıyla hazırlanır. Yapımı oldukça zordur, şeffaf dediğiniz çorbanın 2-3 saat kısık ateşte pişmesi gerekir. Sonradan garnitürleri eklenen, kümes ve av hayvanlarıyla da hazırlanan berrak çorbalar bizim mutfağımızda yerini tavuk ya da et suyuna hazırlanan az ve öz malzemenin yer aldığı arpa şehriye çorbası, tavuk suyu çorbası, şehriye çorbası gibi tariflere bırakır yerini.

Taneli çorbalar, berrak ya da kıvamlı hatta püre olabilir. Taze, kuru sebzeler, tahıllar ve bakliyatlar ön plandadır. Eşit oranda pişmesi için sebzelerin eşit ölçüde doğranması önemlidir.

Sıvı ve kuru malzemeler servis tabağında ölçülü durmalı, bakliyatlar besin değerini kaybedecek kadar yumuşamamalıdır. Kaşar peyniri ya da kruton (kızarmış ekmek küpleri) gibi garnitürleri de sevmez bu çorba çeşitleri. Kendi kalabalık bu çorbalar, serviste yalnız kalmalıdır.

Gelelim telveli aman efendim koyu kıvamlı çorbalara. Kremalı olanları can alıcıdır onların. Çorbalara kıvam ve lezzet vermek için genellikle un ve yağ karışımı olan meyane diye adlandırılan kıvam vericiler kullanılır. “Beurre manier” ya da “roux” (ru diye okunur) diye de bilinir. Sulu çorbalar onlar sayesinde toparlanır, dirlik ve birlik kazanır. Evlerimizde yumurta sarısı ve limon suyuyla hazırlanan terbiye karışımları sıklıkla kullanılır.

Un ve yumurta sarısının yer aldığı karışımlara sulu yoğurt da katılır bazen. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpıldıktan sonra yumurta sarısının kesilmemesi için ılıştıra ılıştıra eklenir çorba suyuna. Hızlıca karıştırılır, bir iki taşım kaynatılır.

Genellikle kremalı çorbalarda krema, yumurta sarısı ve yerine göre rendelenmiş muskat ceviziyle hazırlanan karışımdan “liason”dan (liyason) destek alınır. Pişirme işleminin sonuna doğru katılır, hızla karıştırılır. Kaynamadan ocaktan alınır.

Kıvamına güvenmediğiniz çorbalara eklenen az suda ezilmiş nişasta ya da patates gibi sebzeler de deva olabilir.

Sıra geldi dişsiz işi

Onları tanıdık ve sevdik: Peki ya lezzetli çorba yapmanın püf noktaları?

Çorba yapımında et, tavuk suyu olmasa bile haşlanmış makarna, mantı ya da sebze suyu kullanmaya özen gösterin.

Tat, tuz ve baharat oranını damak tadınıza göre ayarlayın. Tuzu fazla gelen çorbalara kabuğu soyulmuş bir iki dilim patates ekleyin, pişip tuzu emen patatesleri servis öncesinde dışarı çıkartın. Yağı fazla gelen çorbalara sıcakken iri marul yaprağı atın. Yağı emdiğinde tencereden alın.

Kıvamı koyu gelen çorbaları sıcak su ilavesiyle açın. Püre haline getirilen nişastalı sebzeleri kullanın örneğin.

İkinci gün koyulaşıp pelte halini alan çorbaları az sıcak su ilavesiyle kısık ateşte kaynatıp ilk gün tazeliğine getirin. Çorbayı tahta kaşık kullanarak karıştırın.

Sebze çorbalarına renklerinin kararmaması için az miktarda sirke katın.

Süt ya da yoğurt bazlı çorba tariflerinde yoğurdun kesilmemesi için; çorbanın sıcaklığıyla aynı oranda ısıtılmış süt ya da sıcak suyla ılıştırılmış yoğurt kullanın. Tüm terbiye malzemelerini çorbaya azar azar ekleyin ve karıştırarak yedirin.

Kereviz sapı gibi aromatik sebzeler, defne yaprağı, tane karabiber gibi baharatlardan destek alın.

Onu bunu bırakın da son güneşli günler bitmeden (gelecekmiş yine, haber aldık biz) ev yapımı tarhana hazırlayın. Hamurunu kendiniz tutun, kurutup toz tarhana haline getirin.

Son aşamada ise bayat ekmek küplerini küp küp kesip nane, toz biber, tuz ve zeytinyağıyla karıştırdıktan sonra fırınlayıp servis aşamasında çorba kaselerine ekleyin. Üçer beşer ekleyin hem de. Bu kış da sırtınız yere gelmesin.

Çorba çeşitlerini tanıdığımıza ve çorba yapmak için bilmeniz gereken püf noktaları bir bir sıraladığımıza göre gelelim en güzel kısma. Onlarca çorba tarifi içinden hangisini yapacağınıza karar verin, malzemeleri hazır edin. Hadi doğru mutfağa...

Pratik çorba tarifi peşinde koşanlara: Kolay çorba tarifleri

Hasta oldunuz, canınız bir anda sıcacık bir çorba istedi ya da çat kapı gelen misafirlere sofra hazırlamanız gerekti... Nedeni pek fark etmez aslında. İnsan bazen uzun uzun çorba kaynatmak, efendime söyleyeyim, bir çorba içmek için dakikalarca beklemek istemez, enerjisi ya da vakti olmaz. Doğal şeyler bunlar. İşte bu çorbalar da tam bu anlar için var. Maksimum 20-25 dakikada hazır ediliyorlar. Kısacası tam bir köşeye not etmelik tarifler geliyor şimdi. Buyurunuz.

Zor demeyin, tarhana olduktan sonra kolay: Tarhana çorbası

Tarhana çorbası aslında büyük emek işidir, biliyoruz. Ama asıl o tarhanayı bir güzel hazır ettikten sonra tüm kış yapıp yenecek kadar kolaydır çorbası. Mesela biz böyle uzun uzun anlatana kadar yapmış olsaydınız şimdiye dumanı üstünde sofradaydı.

Öyle kolay: Tarhana çorbası tarifi

Çorba çeşitleri içinde hep bir geri plana itilen: Brokoli çorbası

Şu brokoliyi ne şekillere sokarsak sokalım, sevmeyen sevmiyor. Oysa yazık, o nasıl da her mutfağa girmek istiyor. Şifasından sual olunmaz, hızlı pişmesiyle pratikliği su götürmez bu güzelim sebzeye haksızlık etmeyin artık. Bir şans verin mesela çorba haline.

Bir kez deneyince zaten seveceksiniz, eminiz: Brokoli çorbası tarifi

Hep kremalı yapacak değildik: Sütlü mantar çorbası

Mantar çorbası deyince aklınıza hemen kremalı gelse de biz bu kez onu sütle bir araya getirdik. Kremalısının kalbimizdeki yeri ayrı tabii ama bu hali de efsane oldu hani.

Karabiber ona çok yakıştı: Sütlü mantar çorbası tarifi

Zerdeçalın faydalarıyla: Baharatlı patates çorbası

Patates dediğin hemen her evde bol bol bulunur. E hasta olunca baharatlar da en önemli şifa kaynağı olur. O zaman ne duruyoruz?

Çorba gibi çorba: Baharatlı patates çorbası tarifi

Gözünüzde büyütmeyin hemen: Yoğurt çorbası

Yoğurt çorbası dediğin anne eli değmiş gibi olmalı bizce. Ama böyle deyince gözünüz korkmasın, yapımı zor diye düşünmeyin hemen. Malzemeleri hazır edin siz, kalanında biz yardım ederiz.

Hemen bu tarafa doğru gelebilirsiniz: Yoğurt çorbası tarifi

Tavuklu tavuklu: Şehriye çorbası

Çocukken hasta olduğumuzda annemizin bir koşu gidip pişirdiği çorbalar gibi bu çorba. Tavuk suyunun şifasıyla dolu olduğu yetmiyormuş gibi, içindeki şehriye ve tavuk parçalarıyla lezzetini de katlıyor.

Mis gibi kokusuyla mest ediyor: Şehriye çorbası tarifi

Biraz da farklılık olsun: Değişik çorba tarifleri

Mercimek çorbası olsun, tarhana olsun, şöyle en güzelinden bir ezogelin olsun... Bunlar bizim canımız, özellikle kışın can yoldaşımız, doğruya doğru. Ama bazen daha farklı tatlar da arıyor bu damaklar. İşte o zaman da farklı çorba tarifleri şenlendiriyor sofraları.

Diğer çorbalar şaşkın: Maş fasulyesi çorbası

Maş Fasulyesi Çorbası Tarifi

Son yıllarda iyiden iyiye tanınmaya başlayan maş fasulyesini aldık, misler gibi çorbasını yaptık. Siz de yapın, damağınızda farklı bir çorbanın da tadını hissedin istedik. Tarifimizi de hemen hazır ettik.

Dikkat, bağımlılık yapabilir: Maş fasulyesi çorbası tarifi

Yemekte İtalyan bir konuğunuz var: Minestrone çorbası

Minestrone Çorbası Tarifi

İtalyan mutfağından kopup gelen bir çorba var sırada. Kendisi kabaktan patatese, havuçtan taze fasulyeye çeşit çeşit sebzenin buluştuğu nefis bir karışım. Kısacası damak tadımıza pek uygun.

Karnabahar pırasa ve boncuk makarna da cabası: Minestrone çorbası tarifi

O elinizdeki kremayı bırakın: Sütlü brokoli çorbası

Her çorbaya krema koymak sanki biraz kolaycılığa kaçmak gibi. Öyle yapmayalım o zaman, sakince bırakalım elimizdeki o kremayı. Sütün efsane lezzetinden destek alalım.

İçiniz ısınsın: Sütlü brokoli çorbası tarifi

Yemeğini sevmeyen bile sever: Pırasa çorbası

Pırasa da tıpkı brokoli, tıpkı karnabahar gibi biraz mesafeli durulan sebzelerden. Özellikle yemeği konusunda çok hassas olanlar var, biliyoruz. Ama onu sevmiyorsunuz diye çorbasını yapmaktan da geri durmayın. Çünkü em lezzetini seveceksiniz bu çorbanın hem de hiç çaktırmadan pırasanın faydalarından yararlanacaksınız bol bol.

Kaşıklar hazırlansın: Pırasa çorbası tarifi

Konya'ya teşekkürlerimizle: Bamya çorbası

Bamya Çorbası Tarifi

Bamya çorbasını daha önce hiç denememiş, hatta hiç duymamış olabilirsiniz. Ama Konya'da bu çorba pek seviliyor, iyi ki de seviliyor. Biz de diyoruz ki sadece Konya ile sınırlı kalmasın bu misler gibi çorbanın tanınırlığı...

Tüm dünyaya nam salsın: Bamya çorbası tarifi

Evet sütle yaptık: Sütlü domates çorbası

Sütlü Domates Çorbası Tarifi

Domates çorbasını sütle yapmak pek alışık olunan bir şey değil. Ama demiştik hep aynı çorbalar içilmez arada farklı tatlara da yelken açmalıyız diye. İşte bu, o küçücük farklılıkların en lezzetli olanlarından.

Midenize küçük bir güzellik yapın: Sütlü domates çorbası tarifi

Hastalığa karşı 3 eczane gücünde: Zencefilli bal kabağı çorbası

Şifayı kapanların en büyük sığınaklarından olan zencefili aldık, mevsim güzel, bal kabağı ile bir araya getirdik. Güçlerini birleştirdiklerinde soğuk algınlığına karşı güçlü bir iksire dönüştüler adeta.

Lezzeti de yanımıza kar kaldı: Zencefilli bal kabağı çorbası tarifi

Diyet çorba olmadan olmaz: Diyet çorba tarifleri

Aslında çorbaların geneli öyle çok dev kalorilere sahip değil. Ama tabii krema kullanılarak hazırlanan çorbalar da pek masum değil. Eğer sıkı bir diyet programı içindeyseniz ya da formunuzu korumak için yiyip içtiklerinize özen gösteriyorsanız size bu çorbaları öneririz.

Doygunluk hissi sarsın tüm midenizi: Zayıflatan çorba

İçinde kabak, beyaz lahana, tarhun otu ve nohut gibi lezzetler gizli bu çorbanın. Saydıklarımızdan da anlayacağınız üzere kendisi tam bir diyet dostu, besleyiciliğin anahtarı, doyuruculuğun doruk noktası.

Kısacası, mis: Zayıflatan çorba tarifi

Kaşık kaşık sağlık: Diyet çorba

Adından içinde ne olduğunu anlayamayacağınız için gizemli gelecek bu turuncu güzelin içinden kısaca bahsedelim isteriz. Kendisi kırmızı biber, domates ve hatta inanmazsınız yulaf ezmesi katkılarıyla hazırlandı.

Devamı için sizi şöyle alalım: Diyet çorba tarifi

Karnabaharlar hazır edilsin: İncelten çorba

Bu çorba, sanıyoruz içip içebileceğiniz en farklı çorbalardan. Çünkü içinde bademden fındığa, domatesten karnabahara, hatta zerdeçaldan köriye çeşit çeşit sebze, kuru yemiş ve baharat barındırıyor içinde.

Malzemesi bol, kalorisi az: İncelten çorba tarifi

Nefis çorbalarımızı unutacak değildik: En güzel çorba tarifleri

Pratikti, değişikti, diyetti derken çeşit çeşit çorba tarifimizi sıraladık bir solukta.Ama asıl önemli olan, Türk mutfağının biriciklerinden hakkıyla söz edemedik daha. O yüzden daha fazla vakit kaybetmeden, sofraların demirbaşı olan mis kokulu çorbalarımıza uzanalım şimdi.

Üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri: Domates çorbası

İçimizi ısıtan, mis gibi kokusu ve bol domatesli aromasıyla hastalıktan eser bırakmayan, en sevdiğimiz çorbalarında başında geliyor o. Hele bir de üzerine rendelenmiş kaşar peyniri geldi mi, tamam oluyor.

Anlatırken acıktık: Domates çorbası tarifi

Hep olsun istenen: Sarı mercimek çorbası

Mercimek çorbası demek sadece kış demek değil. Yedi gün 24 saat içilebilen, yılın her günü ayrı bir sevilen demek. Henüz onu sevmeyene de rastlayamadık doğrusu.

Milyonların sevgilisi: Sarı mercimek çorbası tarifi

Kırmızısından da olur ki: Kırmızı mercimek çorbası

Sarı mercimek çorbası oluyorsa kırmızı mercimekten de misler gibi çorba yapılır. Hatta içine havuç, kuru soğan ve sarımsak gibi lezzetler katılırsa şifasına da şifa katılır.

Yaptık, oldu: Kırmızı mercimek çorbası tarifi

Mercimek çorbasının yakın akrabası: Ezogelin çorbası

Yine başrolde kırmızı mercimeğin olduğu ama bu kez ona eşlik eden dostları sayesinde lezzetine kavuşştuğu bir tarife sahip ezogelin çorbası. İçinde pirinç de var mesela, bulgur da.

Besler, doyurur: Ezogelin çorbası tarifi

Naneli çorba deyince akla düşer: Yayla çorbası

Kuru nanenin en yakıştığı tariflerin başında gelir yayla çorbası. Yoğurt sayesinde eriştiği nefis lezzeti, başka bir çorbada bulmak zordur. Hele bir de tereyağıyla yapıldıysa, lezzetine diyecek yoktur, olamaz da zaten.

Kaseler dolusu içersin: Yayla çorbası tarifi

İşte beklenen: Tavuk suyu çorbası

Tavuk suyuna çorba, çocukluğumuzdan beri ilk duyduğumuz, en sık içtiğimiz çorbalardan. İşte o hep terli terli soğuk su içmenin ardından gelen hastalıklar neden oldu buna annelerimize göre. Artık hasta olmasak bile afiyetle içeriz tabii, o ayrı.

İster alışkanlık deyin, ister gurme damak tadı: Tavuk suyu çorbası tarifi

Adı çeşit çeşit olsa da: Sakala çarpan çorbası

Anadolu'nun çeşitli yörelerinde yapılan sakala çarpan çorbasının adı her yörede farklı neredeyse. Dul avrat çorbası diyen de var mesela, kesme çorbası veya bacaklı çorba diyen de. Neyse ki her birinin lezzeti bir ve efsane.

Doyuruculukta üstüne çorba tanımaz: Sakala çarpan çorbası tarifi

Ana yemeği bile unutturur: Düğün çorbası

Düğün çorbası da tıpkı sakala çarpan çorbası gibi, içinde bolca malzeme barındırıyor. Etinden yoğurduna içine giren binbir türlü malzeme sayesinde de tıpkı adı gibi şenlikli oluyor içi.

Özel günlerde olmazsa olmazlardan sayılıyor: Düğün çorbası tarifi

Hemen ön yargılı olmayın: Soğan çorbası

Soğanın ana malzeme olduğu bir çorbayı düşününce pek hoşunuza gitmemiş olabilir, anlayabiliyoruz. Ama soğanın şifasıyla dolu bu çorbaya bir şans verin, en azından bir kez deneyin diyoruz.

Devamı kendiliğinden gelir zaten: Soğan çorbası tarifi

Vitamini bol: Tavuklu, arpa şehriyeli çorba

Tavuklu, Arpa Şehriyeli Çorba Tarifi

Tavuk suyunu öve öve bitiremiyoruz belki ama, hakikaten ondan güzeli yok çorba yaparken. Tam bir şifa kaynağı olduğu yetmezmiş gibi bir de lezzetli ki kendisi, nasıl geri durabiliriz onu övmekten.

İyi ki varsın tavuk suyu: Tavuklu, arpa şehriyeli çorba tarifi

O zaman renk: Domatesli şehriye çorbası

Yukarıda tavuk suyu ve arpa şehriyenin enfes birlikteliğinden bahsettik, üzerine üşenmedik tarifini de yazdık. Ama siz biraz daha renkli, biraz daha bol vitaminli olsun isterseniz sizi hemen domatesli şehriye çorbası tarifimize doğru olabiliriz.

Buyurun bu taraftan: Domatesli şehriye çorbası tarifi

Nane, daha çok nane: Terbiyeli tavuk çorbası

Kırık pirinç kullanarak doyuruculuğuna doyuruculuk kattığımız bu çorba da tavuk sayesinde ortaya çıkan mucizelerden. Sıcak sıcak içildiğinde hastalığa kesin çözüm olur diyorlar.

Belki içine de biraz pul biber: Terbiyeli tavuk çorbası tarifi

Üzerine de biraz maydanoz: Pirinç çorbası

Pirinç ve domatesin akıl almaz uyumundan ortaya çıkan bu çorbayı ilk kez içecekseniz biraz şaşkınlık yaratabilir. Zira bir kasesiyle öyle bir doyacaksınız ki üzerine ne yemeğe yer kalacak ne de başka bir kaseye.

Tıka basa doyurur: Pirinç çorbası tarifi

Unutur muyuz sandınız: Un çorbası

Çorbasız sofraya başlanmaz diyenlerle bir çorba olsun bana yeter diyenler bu tarifte buluşuyor. Un çorbasını sevmeyen olmadığı gibi yapamayan da kalmıyor.

Çok da kolay olur: Un çorbası tarifi

Nesilden nesile aktarıyoruz arkadaşlar: Tutmaç çorbası

Tutmaç çorbası da aslında tarhana kadar geleneksel lezzetlerimizden. Ama kendisi ne yazık ki öyle tarhana kadar çok bilinmiyor. Biz de diyoruz ki herkes bilsin, bu lezzetli gelenek yıllar yılı sürüp gitsin.

Çünkü bu lezzet unutulmaya gelmeyecek kadar güzel: Tutmaç çorbası tarifi

Soğuk da olur sıcak da: Ayran aşı çorbası

Kış yaklaşırken soğuk çorbaya pek de gerek yok belki ama sıcağı da misler gibi olur ayran aşı çorbasının. Üstelik söylemiştik, bu bilgiler evladiyelik.

Torununa miras bırakırsın: Ayran aşı çorbası tarifi

"Düdüklüde çorba yapılır"ın kanıtı: Karabuğdaylı limonlu mercimek çorbası

Eğer aklınıza düdüklü tencerede çorba yapılır mı sorusu geliyorsa cevabımızı hemen en lezizinden ve sağlıklısından bir tarif vererek paylaşalım. Bu kez sadece hastayı iyi ediyor demiyoruz, sağlığınıza sağlık katacak da diyoruz.

İddiamız büyük: Karabuğdaylı limonlu mercimek çorbası tarifi

Sebzelerden gelen güzellik: Terbiyeli sebze çorbası

Kış sebzelerinin güzelliğinden, renginden ve tabii ki bolca şifasından faydalanmak için azar azar aldık hepsinden. Doluşturduk çorba tenceremize. Üzerine de nefis bir terbiye yapmadan duramadık tabii. Öyle renkli oldu ki...

Kış sofrasına bahar geldi adeta: Terbiyeli sebze çorbası tarifi

Bebekler için: Bebek çorbaları

Kendimizi düşünüp onlarca tarif veririz de minicik, ufacık gurmelerimizi unutur muyuz? Onların damak tatlarına, sağlıklarına uygun nefis çorba tariflerimiz de var. Malumunuz, kendilerinin anne sütünden sonra ilk yiyip içtiklerinden, en değerlilerinden çorbalar. Haliyle bu konu sandığınızdan mühim.

7-8 aylık bebeklerin damakları için: Elmalı tatlı patates çorbası

İçinde tatlı patatesin lezzeti, elmanın, ada çayının şifası, tarçın ve elma suyunun efsane aroması gizli bu çorbanın. Tam da minik gurmenizin ağzına layık.

Bebeğiniz biraz daha büyükse zenginleştirme önerilerimiz de var içinde: Elmalı tatlı patates çorbası tarifi

12-24 aylık bebekler ne yiyecek peki: Domates Çorbası

Bildiğiniz domates çorbasından biraz daha farklı, biraz daha özenli bir tarif bu. Çünkü bebeklerden önemlisi yok.

Minnoşlar çok sevecek: Domates çorbası tarifi

9-12 aylık minik gurmelere: Parmesanlı kuşkonmaz çorbası

Küçücükler, bizim gibi tam olarak konuşamıyorlar diye onların hakkı yok mu farklı lezzetler yemeye? Var bizce, en çok onların hakkı var.

Buyurunuz, yapınız: Parmesanlı kuşkonmaz çorbası tarifi

Bebeğinizin ilk yemeği olur: Pirinçli bal kabağı çorbası

6. ayını sonbahar-kış arası bitirecek olan bebeklerin ilk ve en özel yemeklerinden olacak bu çorba. Kısa bir süre bizimle olan bal kabağı ile ilk kez tanışacak, bu çorbayı sizi hiç zorlamadan içecekler.

6 aylık bebek yemekleri mi varmış diyenlere: Pirinçli bal kabağı çorbası tarifi

8 ayını tamamladıktan sonra her zaman: Yer elmalı yoğurt çorbası

Yer Elmalı Yoğurt Çorbası Tarifi

Günler çok çabuk geçti, aylar tamamlandı ve bebeğiniz 8 ayını dolu dolu bitirdi. Güzel ve zorlu zamanların bir kısmı geride kaldı. Artık miniğiniz nefis bir çorbayı içmeye de uygun hale geldi.

Hadi mutfağa o zaman: Yer elmalı yoğurt çorbası tarifi

6 aylık bebekler mutlu: Patatesli kabak çorbası

Patatesli Kabak Çorbası Tarifi

6 aylık bir bebeğe bunu yaptığınızda konuşabiliyor olsaydı size teşekkür ederdi, ama muhtemelen o bu mutluluğu ağzının kenarlarındaki çorbaları yalayarak gösterecek size.

Minnoşlar kalp biz: Patatesli kabak çorbası tarifi

Dışarıda içtiği çorbaları daha çok sevenlere özel bonus: Lokanta usulü mercimek çorbası

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası

Bazen kendi yaptığınız çorbadansa dışarıda içtiğiniz bir çorba daha mutlu edebilir sizi. Hatta müptelası olduğunuz bir lokanta çorbası mutlaka vardır, tahmin ediyoruz ki. İşte o çok sevdiğiniz mekanın bayılduğınız çorbasını evde yapma imkanı ayağınıza geldi.

Buyurunuz, yapınız: Lokanta usulü mercimek çorbası tarifi

Küçük bir not: "Siz o kadar anlattınız ama benim aklımdaki çorba yok burada" derseniz sizi hemen aklınızdaki çorbayı bulabileceğiniz çorba tarifleri sayfamıza da bekleriz.

Afiyet, bal, şeker, şifa olsun şimdiden!