Türk Mutfağından Tam Kıvamında 26 Nefis Hamur İşi Tarifi
26 Temmuz 2022Türk mutfağını ne kadar övsek az. Zeytinyağlıları da muazzam, mezeleri de, sulu yemekleri de, şerbetli ya da sütlü tatlıları da... İşte tüm bu lezzetler gibi mutfağımızın şahane köşelerinden birine uzanacağız bugün: Türk mutfağı hamur işlerine!
Mis gibi ekmeklerden dumanı üzerinde fırından çıkan böreklere, acıktığımız her an kurtarıcımız olan poğaçalardan, çöreklerden öğle ya da akşam yemeğinde başrolü verdiğimiz nefis mantılara, pidelere... Aslında saymakla bitmeyen nefis hamur işi tariflerimizden en sevdiklerimizi, her tarif defterinde mutlaka bulunması gerekenleri aşağıya bir bir sıraladık. Daha fazlası için sizi her zaman şuraya da bekleriz: Hamur İşi Tarifleri
Hadi gelin, mis kokulu bir lezzet yolculuğuna çıkıyoruz şimdi.
-
Ev yapımı çıtır simit tarifi
Mutfağımızın ünü tüm dünyaya yayılmış lezzetlerinden biriyle, simitle hızlı bir başlangıç yapıyoruz. Susamıyla, nar gibi kızarmış hamuruyla, çıtır çıtır dokusuyla onu sevmeyen yok.
Evde yapmak da düşündüğünüzden kolay aslında: Ev yapımı çıtır simit tarifi
-
İzmir gevreği tarifi
"Simit mi gevrek mi?" tartışmalarının İzmir tarafı gevrekle devam ediyoruz şimdi. İzmir mutfağının hem adıyla hem de tadıyla en meşhur lezzetlerinden gevreği evde hazırlamak isterseniz bilmeniz gereken tüm detaylar hemen aşağıda sizi bekliyor.
Adım adım yapılış görselleriyle: İzmir gevreği tarifi
-
Bayatlamayan yumuşacık açma tarifi
Simidin en yakın arkadaşlarından, pastane vitrinlerinin olmazsa olmazlarından açma karşınızda. O yumuşacık, puf puf kıvamıyla insanın yedikçe yemek istediği türden bir lezzet o.
Tokken bile yemek istersin: Bayatlamayan yumuşacık poğaça tarifi
-
Mayalı akıtma tarifi
Dünyaca ünlü lezzet krep, Türk mutfağında yerini akıtmaya bırakıyor, içindeki mayayla, nefis dokusuyla böylesi çok daha lezzetli, çok daha bizden oluyor.
Tuzluyla da tatlıyla da çok uyumlu oluyor: Mayalı akıtma tarifi
-
Gözleme tarifi
El açması hamuruyla, iç harcındaki çeşitlilikle pek sevdiğimiz hamur işlerinden olan gözleme de tabii ki böyle bir listenin olmazsa olmazlarından. Biz bu kez içini peynirli hazırladık ama siz dilerseniz farklı malzemelerle çeşitlendirebillirsiniz.
Mis kokusu tüm mutfağa yayılsın: Gözleme tarifi
-
Katmer tarifi
Farklı yörelerde ufak farklılıklarla da olsa mutlaka yapılan, en geleneksel hamur işi tariflerimizden biri o. Onu tel tel ayrılan nefis bir kıvamda hazırlamanın tüm püf noktalarıysa bu tarifte saklı.
Kahvaltıya da uygun çay saatine de: Katmer tarifi
-
Kıymalı pide tarifi
Sıra geldi nefis pidelerimize... Kuşbaşı et, peynir, ıspanak, sucuk ve daha pek çok malzemeyle üzerini lezzetlendirebildiğimiz pidelerimizin belki de en çok sevileni o.
Hamuru da harcı da tam kıvamında: Kıymalı pide tarifi
-
Lahmacun tarifi
Evde pide yaparız da lahmacun yapmaktan geri kalır mıyız hiç? Onu da tıpkı dışarıda yedikleriniz kadar lezzetli bir şekilde evde hazırlayabiliriz.
Bakınız şöyle: Lahmacun tarifi
-
Mantı tarifi
Türk mutfağı öyle zengin ki hamur işi deyince aklınıza sadece kahvaltı ya da çay saatlerinizde tükettikleriniz gelmesin. Tıpkı pide gibi mantı da ana yemek olarak afiyetle tükettiklerimizden.
Hadi yapalım o zaman: Mantı tarifi
-
Yağ mantısı tarifi
Mantı deyince aklımıza hemen haşlayarak hazırladığımız Kayseri mantısı gelse de yine Kayseri mutfağından çıkıp gelen bu nefis yağ mantısını da unutmak olmaz.
Çıtır severler buraya: Yağ mantısı tarifi
-
Sosyete mantısı tarifi
Peki ya mutfakta pratik çözümlerden yana olanlar? Tabii ki onları da unutmadık ve yine mutfağımızın artık klasikleşmiş tatlarından biri haline gelen nefis sosyete mantıları da hazırladık.
Hamur yoğurma uğraşına girmek istemeyenler buraya: Sosyete mantısı tarifi
-
Kayseri yağlaması tarifi
Kayseri mutfağından çıkıp da tüm ülkeye yayılmayan bir lezzet neredeyse yok desek yeri. Mantıdan, yağ mantısından sonra sırada en az onlar kadar lezzetli nefis bir yağlama var şimdi de.
Üzerine de yoğurt gelsin: Kayseri yağlaması tarifi
-
Paçanga böreği tarifi
Türk mutfağında pastırmanın yeri ve önemini uzun uzun anlatmaya gerek dahi yok. Söz konusu özellikle kolayca hazırlanan bu mis gibi paçanga böreği olduğunda...
Ona hayır diyebilen neredeyse yok: Paçanga böreği tarifi
-
Sigara böreği tarifi
Çıtır börek severlerin en az paçanga böreği kadar, hatta ondan da çok sevdiği böreklerden biri o. Çay saatlerinin yıllardır olmazsa olmaz isimlerinden kendisi.
Evde hep bulunsun istediklerimizden: Sigara böreği tarifi
-
Gerçek su böreği tarifi
Konu en sevilen hamur işlerimizden böreklere gelmişken öyle 1-2 tarif verip geçecek değiliz tabii ki. En çok emek gerektiren ama verdiğiniz her emeğe fazlasıyla değecek börek tariflerimizden su böreğinde sıra.
Onu en lezzetli şekilde hazırlamanın yolu bu tariften geçiyor: Gerçek su böreği tarifi
-
Ispanaklı kol böreği tarifi
Anneannelerimizin, babaannelerimizin ellerinden yemeye alışık olduğumuz en geleneksel böreklerimizden kol böreklerini sevenlerdenseniz sizi de hemen bu tarifimize doğru alabiliriz. Tüm lezzet sırlarını adım adım paylaştığımız bu tarifi fırsat bulduğunuz ilk anda denemelisiniz.
Sizi çocukluğunuza götürecek nefis bir tarif karşınızda: Ispanaklı kol böreği tarifi
-
Kıymalı börek tarifi
Tıpkı pastanelerde, börekçilerde yediğiniz gibi börekler hazırlamak isterseniz onun da reçetesi var tabii ki.
Üstelik düşündüğünüzden kolay: Kıymalı börek tarifi
-
Bazlama tarifi
Toplam 6 malzemeyle hazırlanan bu pratik ve nefis lezzet, sıcak sıcak sofradaki yerini aldığında yüzler gülüyor, arasına sürebileceğiniz az miktarda tereyağıyla lezzeti tavan yapıyor.
Yumuşacık ve mis kokulu: Bazlama tarifi
-
Mayalı poğaça tarifi
Türk mutfağının en sevilen hamur işi tariflerinin başında gelen poğaçaları da böyle alalım hemen. İçini dilerseniz peynir, zeytin gibi sevdiğiniz malzemelerle de doldurabileceğiniz temel bir mayalı poğaça hazırlayalım şimdi.
Puf puf kabarsın: Mayalı poğaça tarifi
-
Dereotlu poğaça tarifi
Hamur mayalamakla uğraşmak istemezseniz kabartma tozundan destek alarak dokusuyla damağınızda nefis tatlar bırakacak şöyle bir poğaça da hazırlayabilirsiniz.
Dereotunu herkese sevdirir: Dereotlu poğaça tarifi
-
Çatal tarifi
Pastanelerin hayatlarımıza eklediği nefis tatlardan çatal da evde, aynı şekil ve lezzette yapabileceklerinizden. O nefis mahlep kokusuyla, üzerini süsleyen mis gibi çörek otlarıyla bağımlılık yapan hamur işlerinden.
Çayın en lezzetli eşlikçilerinden: Çatal tarifi
-
Pişi tarifi
Özellikle hafta sonu kahvaltılarının yıldızı olan, mutfakta pişmeye başladığında sadece mis gibi kokusuyla bile tüm ev ahalisini mutlu etmeyi başaran hamur işlerinden pişileri hazırlamak üzere mutfaktayız şimdi.
Sizi de bekleriz: Pişi tarifi
-
Keçi patisi tarifi
Pişinin çok daha az malzemeli bir lezzet ikizi o. Toplamda 4 malzemeyle şipşak hazırlanıyor, mayalama uğraşı olmadığı için sadece 11 dakika gibi çok kısa bir sürede sıcak sıcak sofradaki yerini alıyor.
Mayasız pişi de derler: Keçi patisi tarifi
-
Kaşık dökmesi tarifi
Pişirirken tavaya kaşıklar yardımıyla koyulduğu için kaşık dökmesi deniyor, kendisi kahvaltıda hamur işi tüketmeye bayılanlar için mükemmel bir alternatif sunuyor.
Türk işi pancake: Kaşık dökmesi tarifi
-
Ispanaklı kaygana tarifi
Karadeniz mutfağının en özel tatlarından kayganayı ıspanakla hazırlayıp çay saatlerinize, kahvaltılarınıza konuk edebilir, midenizden gurultular yükselmeye başladığı her an onu afiyetle tüketebilirsiniz.
20 dakikada hazır: Ispanaklı kaygana tarifi
-
Evde klasik somun ekmek tarifi
Ve tabii ki mis gibi ekmeklerimiz... Sofralarımızın vazgeçilmezi, günün her anının kurtarıcısı o. Genelde onu fırından alıyoruz ama evde yapmak isterseniz tıpkı fırından aldığınız lezzeti yakalayabileceğiniz nefis bir tarifimiz var.
Buyursunlar, bu taraftan: Evde klasik somun ekmek tarifi