Ramazanda Kalabalık İftar Menüsü: 21 En Sevilen Tarifle Geleneksel İftar Menüsü
5 Şubat 2024Bolluk, bereket, birlik ve kardeşlik sembolü ramazan, bu yıl da hepimize huzur vermeye, mutluluk dağıtmaya başladı. Oruçlar tutuldu, iftara kavuşmanın heyecanı dört bir yanı sardı. İftar sofralarının etrafında sevdiklerimizle buluşmanın, kalabalık iftar menüleri oluşturmanın sevinci doruklara çıktı.
Erkenden hazırlıkların tamamlandığı, pazar ya da market alışverişlerinin hafta sonundan halledildiği bu şahane günlerde biz de istedik ki en güzel sofraları siz kurun. Uzun uzun "Akşam için ne yapacağım?", "İftara ne pişirsem?" diye düşünüp enerjinizi boşa harcamayın, bu geleneksel iftar yemekleriyle oluşturacağınız kalabalık iftar menüsünün keyfini çıkarın. Çünkü biz sizin yerinize düşündük bile.
İftara önemli misafiri olan, kalabalık sofralarda oruç açacak olan ya da midesinden önce gözünü doyurmak isteyen herkes için çorbadan tatlıya, geleneksel bir iftar sofrasına en çok yakışacak yemeklerimizi sıraladık.
Şimdiden afiyetler olsun diyor ve sizi kalabalık iftar menülerine yakışır geleneksel iftar yemekleri ile baş başa bırakıyoruz.
İçindekiler
Yayla çorbası tarifi
Arabaşı çorbası tarifi
Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi
Paçanga böreği tarifi
Tas kebabı tarifi
Patates oturtma tarifi
Karnıyarık tarifi
Tavuklu büryan pilavı tarifi
İzmir köfte tarifi
Beyti kebabı tarifi
İmambayıldı tarifi
Tereyağlı pilav tarifi
Kızartmadan fırında köfteli patates dizme tarifi
Etli biber dolması tarifi
Orman kebabı tarifi
Mantı tarifi
Ramazan şerbeti tarifi
Tulumba tatlısı tarifi
Şekerpare tarifi
Güllaç tarifi
-
Mercimek çorbası tarifi
Çorba deyince birçoğumuzun ilk aklına gelen o oluyor, mercimek çorbası iftar menülerinin de en geleneksel, en lezzetli başlangıçlarından biri olarak listemizde ilk sırayı kapıyor.
Tarifi için: Mercimek çorbası tarifi
-
Yayla çorbası tarifi
Kıvamını ve lezzetini yoğurttan alan en geleneksel çorbalarımızdan yayla çorbası da iftar menünüz için değerlendirebileceğiniz muazzam bir başlangıç olur.
Tarifi için: Yayla çorbası tarifi
-
Arabaşı çorbası tarifi
Anadolu'nun en leziz geleneklerinden biri de ramazanda sofralardan eksik olmayan arabaşı çorbasıdır aslında. Artık yavaş yavaş unutulmaya başlansa da değerini bilmeli, unutmamalı onu. Yöreden yöreye kullanılan malzemelerin değişiklik gösterdiği bu çorbayı biz, tavukla hazırladık.
Tarifi için: Arabaşı çorbası tarifi
-
Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi
İftar sofrasında oturup hazırladığımız ana yemeğin ısınmasını beklerken boş duracak değiliz. Zaten önceden hazır edip buzdolabında beklettiğimiz zeytinyağlı yaprak sarma da buna izin verecek gibi değil. Sofralara öyle bir gelir ki ana yemek aratmaz.
Tarifi için: Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi
-
Paçanga böreği tarifi
Ramazanla beraber daha çok yüzünü görmeye başladığımız lezzetlerden pastırma. Tıpkı pide gibi, iftar sofralarında en sevilenler arasında. Kendileri en çok da paçanga böreğinin içinde seviliyor, ana yemekten önce sofradaki yerini alıyor.
Tarifi için: Paçanga böreği tarifi
-
Tas kebabı tarifi
İftarda mutlaka et yemeği olsun diyenler, özellikle de sulu yemeklere doyamayanlar için geliyor tas kebabı. İçindeki patates ve havuçla sofralara bereket getiriyor, kuşbaşı dana etiyle damak çatlatıyor.
Tarifi için: Tas kebabı tarifi
-
Patates oturtma tarifi
Mutfağımızın en geleneksel, en doyurucu ve lezzetli ana yemek tariflerinden biri daha karşınızda!
Tarifi için: Patates oturtma tarifi
-
Karnıyarık tarifi
Patlıcan kıymayla buluşur da güzel olmaz mı hiç? Tavada kızaran patlıcanlar soğanlı, sarımsaklı, domatesli ve kıymalı iç harcıyla buluşuyor. Tek başına bir ziyafet yaşatıyor.
Tarifi için: Karnıyarık tarifi
-
Tavuklu büryan pilavı tarifi
Pirinç ve tavuk etinin bir arada kullanıldığı her tarif gibi o da nefis. Üstelik bu tarif tek seferde kalabalık sofralardaki herkesi doyurabildiği için iftara en uygun seçeneklerden biri.
Tarifi için: Tavuklu büryan pilavı tarifi
-
İzmir köfte tarifi
Köfte, patates, yeşil biber ve domates... Bu dörtlünün bir araya geldiği hangi tarif lezzetsiz olabilir ki? Hele de İzmir usulü yapıldıysa...
Tarifi için: İzmir köfte tarifi
-
Beyti kebabı tarifi
Genelde dışarıda yemeye alışık olduğunuz geleneksel lezzetlerimizden kebapları da evde yapabileceğinizi söylesek? Hem de düşündüğünüzden bile kolay bir şekilde!
Tarifi için: Beyti kebabı tarifi
-
İmambayıldı tarifi
Patlıcanı iftar sofralarına çok yakıştırıyor ama onunla etsiz bir lezzet hazırlamak istiyorsanız yine geleneksel sofralarımızdan uzaklaşmadan enfes bir imambayıldı hazırlayabilirsiniz mesela.
Tarifi için: İmambayıldı tarifi
-
Tereyağlı pilav tarifi
Bu kadar nefis yemek saydık, onları yalnız bırakacak değildik. Tavuğun da etin de köftenin de yanına en çok yakışanı iftar sofralarına çıkardık. Taneleri tek tek dökülen bu tereyağlı pilav, size pideyi bile unutturabilir.
Tarifi için: Tereyağlı pilav tarifi
-
Kızartmadan fırında köfteli patates dizme tarifi
Kendisi sadece ramazan ayının değil tüm zamanların vazgeçilmez lezzetlerinden. Kıyma ve patates birlikteliğinin en güzel hali.
Tarifi için: Kızartmadan fırında köfteli patates dizme tarifi
-
Etli biber dolması tarifi
Pilavıyla ayrı, yemeğiyle ayrı uğraşmaya vakti kalmayanlar için en ideali dolma yapmaktır bazen. Renk renk biberleri alıp içlerini temizledikten sonra kıyma ve pirinç ile nefis bir iç harcı hazırlıyoruz. İçlerini bol bol doldurduğumuz biberlere sap kısımlarını da kapak olarak çok bastırmadan kapatıyoruz.
Tarifi için: Biber dolması tarifi
-
Orman kebabı tarifi
Yine Osmanlı zamanlarından bu yana yapılan, mutfaklarımızın en sevilen lezzetlerinden biriyle devam ediyoruz. Kokusu burnunuza kadar geldiyse buyursunlar, bu taraftan...
Tarifi için: Orman kebabı tarifi
-
Mantı tarifi
Hamurunu incecik açıyor, iç harcını en lezzetli şekilde hazırlıyor ve onları buluşturup güzelce kapatıyoruz... Üzerinden sarımsaklı yoğurdunu, salçalı sosunu da eksik etmiyoruz.
Tarifi için: Mantı tarifi
-
Ramazan şerbeti tarifi
Vişne, kurutulmuş erik ve üzüm ile hazırladığımız bu leziz içecek, iftar sofralarının en sevilen içeceği olmaya aday. 30 dakikada hazırlanır, bir dikişte bitirilir.
Tarifi için: Ramazan şerbeti tarifi
-
Tulumba tatlısı tarifi
Hamurundan şerbetine, her şeyi ellerinizle hazırlayacağınız ve verdiğiniz tüm emeğe değecek tulumba tatlısı, ramazan sofralarına tatlı bir nokta koymak için geliyor.
Tarifi için: Tulumba tatlısı tarifi
-
Şekerpare tarifi
Ramazan deyince aklına şerbetli tatlılar gelenler için bir diğer önerimiz de geleneksel tatlı tariflerimizden şekerpare! Tam kıvamında hamuruyla, şeker ölçüsü şaşmayan şerbetiyle bu tarifi çok seveceksiniz.
Tarifi için: Şekerpare tarifi
-
Güllaç tarifi
Ramazanın olmazsa olmazı deyince ilk akla gelendir güllaç. İçine bol bol da ceviz eklendiyse ve gerçek bir gül suyu ile yapıldıysa tadına doyum olmaz. Bir koca tepsi yapsanız o bir koca tepsi de bir anda bitiverir.
Tarifi için: Güllaç tarifi
Geleneksel lezzetler sevenler şu yazımıza da mutlaka göz atmalı:
Osmanlı'dan Bu Yana İftar Sofralarına Sık Sık Konuk Olan 17 Geleneksel Tarif