Yemek.com

Sahurda Ne Yenir? Gün Boyu Tok Tutacak ve Susatmayacak 11 Yiyecek

5 Şubat 2024

11 ay nasıl göz açıp kapayıncaya kadar geçti derken o 11 ayın da sultanı olan ramazan yine tüm bereketiyle geldi. Şimdi lezzet dolu sahur sofraları kurma, her gün için tok tutan sahur menüsü hazırlama, iftarlarda sevdiklerimizle aynı sofranın etrafında buluşma zamanı.

Tabii ramazanla birlikte bazı sorular da her sene olduğu gibi gündemde, onlardan belki de en önemlisi de "Sahurda ne yapsam?" ya da "Sahurda ne yemeli?" aslında. Çünkü sadece sahurda tok tutan yiyecekleri öğrenmek yetmez, aynı zamanda bizi gün boyu fazla susatmayacak sahurluk susatmayan tarifler arayanlara, vücudumuzun ihtiyacı olabilecek malzemeleri içeren şöyle zengin içerikli ama bütçeyi de çok yormayacak sahurda yapılacak yemekleri keşfetmeli, sahur için pratik tarifler arayanlara destek olmalı.

İşte tam da bunun için "Sahurda ne yemeli?", "Sahurda ne yenir?" sorularına cevap olacak bu birbirinden farklı ve nefis lezzetleri bir köşeye not edin diyor ve başlıyoruz!

Sahurda tok tutan yiyeceklerden oluşan tarif listemiz içinse sizi hemen şöyle alalım: Sahurda Sofranıza Renk Katıp Sizi Bütün Gün Tok Tutacak 11 Nefis Tarif

Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir?

Tok tutan sahur yemekleri hazırlamaya başlamadan önce sahurda tok tutan yiyecekleri öğrenmekte fayda var. Zira sahurda tok tutan yemekleri de yine bu malzemelerle hazırlayacağız tahmin edebileceğiniz gibi. İşte karşınızda uzun süre tok tutan o malzemeler:

  • Yumurta
  • Süt
  • Tarçın
  • Yoğurt
  • Salatalık ve yeşilliklerle hazırlanmış salata
  • Çiğ badem
  • Yulaf ezmesi
  • Karabuğday
  • Nohut
  • Elma
  • Yumurta

"Sahurda ne yenir?" diye düşünenlere verilen cevaplarda, sahur yemeklerinde en çok tercih edilen yiyeceklerden biri yumurta. Hem bolca protein içiyor olması hem de uzun süre tok tutması onu sofranın yıldız isimlerinden biri haline getiriyor. Aynı zamanda tüketilebilecek en ekonomik, en lezzetli seçeneklerden biri olması da yanımıza kar kalıyor.

Tabii yumurtayı tüketirken onu nasıl pişirdiğimiz de büyük önem taşıyor. Çok fazla susamaya neden olabilecek pul biber ve bol tuz gibi baharatlarla tüketmemeye, pişirirken bol yağ kullanılması gereken yöntemlerden uzak durmaya dikkat etmek gerekiyor. Aynı şekilde sahurda yumurtayı sucuk, pastırma gibi bol baharatlı ve susatabilecek yiyeceklerle de bir araya getirmemek gerekiyor.

Bu yüzden yumurtayı haşlanmış, fırınlanmış ya da poşe yapılmış olarak değerlendirmelisiniz diyor ve sahurda misler gibi değerlendirebileceğiniz 2 pratik ve nefis yumurtalı tarifimizi şöylece bırakıyoruz: Çılbır tarifi, mantarlı yumurta tarifi, pofuduk omlet tarifi

Daha fazlası için şu listemize de göz atmayı unutmayın: Uzun Süre Tok Tutma Konusunda Üzerine Tanımayan 9 Yumurtalı Sahur Yemeği

  • Süt

Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.

Eğer sütü tek başına afiyetle içmeyi pek sevmiyorsanız şöyle bol sütlü bir çorba hazırlamayı da düşünebilirsiniz: Süt Çorbası Tarifi

Yalnız bizden söylemesi, birçok uzmana göre sahurda süt içerken içine tarçın eklemek de önemli. Neden mi? Sizi hemen bir sonraki maddeye alalım.

  • Tarçın

Tokluk hissi veren ve vücudun şeker yeme ihtiyacını en sağlıklısından karşılayıp kan şekerini dengeleyen tarçın, düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusunu da engelliyor. Tüm bu özellikleri sayesinde ramazan boyu sahurda tarçınlı bol bol kullanmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor.

"Sahurda tarçını nasıl kullanayım ki?" derseniz hemen anlatalım. Bir bardak sütün içine ekleyerek ya da yulaf ezmesi-süt karışımı yapıp üzerine ilave ederek değerlendirebilirsiniz. Tabii seçenekleriniz bu kadarla da sınırlı değil, yaratıcılık size kalmış diyelim ve size bol tarçınlı birkaç örnek tarifimizi daha bırakalım:

Şekersiz Muzlu Pancake Tarifi

Ev Yapımı Granola Tarifi

Kavanozda Hızlı Kahvaltı Tarifi

  • Yoğurt

Oruç tutarken vücut, uzunca bir süre en ihtiyaç duyduğu maddelerden, sudan ve birçok mineralden uzak kalıyor aslında. Bu da günlük hayatı etkiliyor, insan kendini çok hızlı bir şekilde aç, susuz, yorgun, enerjisiz hissedebiliyor. İşte bu sorunlarla baş etmek için de sahurda ne yemeli gerçekten iyi bilmek gerekiyor.

Vücudun tüm gün ihtiyaç duyduklarını karşılamak adına sahurda mineral bakımından oldukça zengin, vücudun sıvı ihtiyacını da karşılamayı bilen yoğurdu bol bol tüketmek gerekiyor. Bu nedenle dilerseniz ev yapımı yoğurt tarifimizi değerlendirip kaselerce yoğurdu kaşık kaşık yiyebilir, dilerseniz de yoğurdu bolca su, nohut ve buğday gibi tok tutan, proteinli malzemelerle bir araya getirerek nefis bir çorbaya dönüştürebilirsiniz. "O nasıl olacak tam olarak?" derseniz sizi ayran aşı çorbası tarifimize doğru da alabiliriz.

  • Salatalık ve yeşilliklerle hazırlanmış salata

Yumurtamızı pişirdik, sütümüzü bardağa koyduk. Sıra geldi sofraya biraz renk, biraz daha lezzet katmaya. İşte tam da bu noktada devreye yemyeşil salata tarifleri giriyor, o salatanın içinde doğrayacağınız bolca salatalık ile susuzluk hissinin önüne geçmeyi garantilerken diğer kullanacağınız yeşillikler de ihtiyacınız olacak vitamin ve mineralleri karşılamış oluyorsunuz.

Yalnız dikkat, sahur için hazırlayacağınız salatalara kullanacağınız soslata dikkat etmeli, bol yağlı, bol baharatlı soslar hazırlamalı, hatta doğradığınız salatalıkları ve diğer yeşillikleri mümkün olduğunca doğal halleriyle yemeye, sos eklememeye çalışmalısınız.

Farklı salata tarifleri keşfetmek isterseniz şuraya da bekleriz: Salata Tarifleri

  • Çiğ badem

Badem, bildiğiniz gibi besin lifi ve mineral bakımından oldukça yararlı, diyetlerin, sağlıklı beslenme programlarının olmazsa olmazı besinlerden biri. İşte ramazan geldiğinde tüm bu özellikleriyle sahur sofralarına da mutlaka çıkması gereken isimlerden. Uzun süre tok kalmak, kendinizi gün boyu enerjik hissetmek istiyorsanız sahurda bir avuç kadar badem yiyebilirsiniz. Ama baştan söyleyelim, sözünü ettiğimiz badem çiğ badem. Kavrulmuşları çok tuzlu olabileceği ve farklı birçok işemden geçmiş olabileceği için tercih etmemeniz daha iyi olacaktır, uyarmış olalım.

  • Yulaf ezmesi

Sahurda hem yemek hazırlamakla çok uğraşmamak hem de gün boyu zinde kalmak isteyenlerdenseniz yulaftan destek alabilirsiniz. Besin lifinin yanı sıra potasyum, magnezyum ve folik asit gibi vücudumuza yararlı birçok maddeyi içinde barındıran yulaf ezmesi, sizi gün boyu tok tutmakla kalmayacak aynı zamanda zinde hissetmenizi de sağlayacak. Marketlerden kolayca temin edebileceğiniz yulaf ezmesini alın ve yine sahur için çok uygun olan süt ile karıştırın. Dilerseniz içine çiğ badem, tarçın ya da şeker oranı düşük meyveler de ekleyin ve afiyet yiyin. İşte bu kadar!

Yulafla yapabileceğiniz sahura da uyacak farklı tarifler isterseniz şöyle buyurun: Güne Sağlıklı ve Lezzetli Bir Başlangıç Yapmak İsteyenlere Farklı ve Hafif 11 Yulaflı Kahvaltılık Tarifi

  • Karabuğday

Karabuğday, gluten içermemesi nedeniyle gluten intoleransı olanlar ve çölyak hastaları tarafından çokça tercih edilen malzemelerden bir tanesi. Kendisi bu özelliğinin yanı sıra içindeki potasyum magnezyum ve besin lifi açısından da oldukça zengin olduğundan tok tutma, kan şekerini dengeleme gibi konularda tam bir uzman. Bu nedenle sahurda karabuğdaydan yapılmış lezzetleri sıkça değerlendirebilirsiniz. Şuraya karabuğday unlu krep tarifimizi de bırakmış olalım. Üzerine de bir yumurta geldi mi, tamamdır, sahur sofrası hazır.

  • Nohut

Sahurda yedikleri sebebiyle gün içinde çok fazla açlık hissedenlerdenseniz, sizi biraz daha uzun süre tok tutacak, aynı zamanda vücudunuza da ihtiyacı olan proteini sağlayacak lezzetler arıyorsanız aradıklarınızı baklagillerde bulabilirsiniz. Özellikle nohut ile hazırlayabileceğiniz ezmeler, falafel gibi farklı nohut köfteleri sahur sofralarınıza çok yakışacaktır. Ancak baklagiller ne yazık ki besleyici oldukları kadar da gaz yapıcı yiyeceklerdir, zaten biliyorsunuz ama biz yine de hatırlatmış olalım.

  • Elma

Sahurda mutlaka tatlı bir şeyler yemek isterseniz doğrudan şerbetli ya da sütlü bir tatlı, çikolata, reçel ya da bal yemek yerine taze meyveleri tercih etmelisiniz. Aksi halde çok susayabilir, vücudunuzun dengesini bozup o gün tutacağınız oruç boyunca kendinizi çok yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.

Meyve yemek isteyenler içinse önerimiz tabii ki elma. Hem içindeki pektin adlı madde hem de bolca besin lifi sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlıyor, hem sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor hem de içindeki şeker oranıyla üzmüyor. Mis.

Unutmadan, ramazan boyunca elinizin altında farklı tarifler de bulundurmak isterseniz bu tarif listelerimizi de bir köşeye mutlaka kaydedin deriz: "Sahurda Ne Yapabilirim?" Diye Şimdiden Düşünmeye Başlayanlara 13 Nefis Tarif, Tok Tutan Yiyeceklerle Hazırlayıp Sahurda Ağız Tadıyla Yiyeceğiniz 10 Nefis Tarif, Sahurda Su İçip Yatanları Bile Mutfağa Sokacak Kadar Pratik 12 Tarif

Sahurda nelerden uzak durmalı, sahurda ne yememeli?

"Sahurda ne yenir?" sorusuna en faydalı, en lezzetli cevapları bulduğumuza göre bir de geçelim nelerden uzak durmamız gerektiğine. Eğer sizin de aklınıza "Sahurda ne yememeli?" sorusu takılıyorsa yaklaşın böyle.

Öncelikle uyarımızı yapalım, sahur oruç tutarken asla atlanmaması gereken bir öğün. Akşam uyumadan önce yemek yiyip yatmak ve ertesi gün iftara kadar hiçbir şey yememek vücut için oldukça zararlı. Zaten uzun süre yiyeceklerden ve içeceklerden uzak kalacak olan vücudu çok daha uzun süreler buna maruz bırakmamak, imsak vaktine yakın mutlaka uyanıp sahur yapmak önemli.

Sahur sofrasına asla bol yağlı, bol şekerli yiyecekler koymamalısınız. Bir gün önce kurduğunuz iftar sofrasından kalan kallavi yemekler, bol şerbetli tatlılar ya da diğer birçok seçenek sahurda değerlendirmek için pratik, cazip ve lezzetli gibi gözükse de aslında o gün tutacağınız oruç ve vücudunuz için hiç de doğru seçenekler olmayabilir. Birçok uzman, sahurda ağır yemekler ve şekerli tatlılar yemek yerine mutlaka hafif ama doyurucu kahvaltılar yapılmasını öneriyor, biz de yeniden hatırlatmış olalım.

Son olarak yukarıda da söylediğimiz gibi sucuk ve pastırma gibi bol baharatlı ve işlenmiş gıdalardan, abur cuburlardan, susatma özelliği yüksek zeytin, bol tuzlu salça, reçel, bal gibi lezzetlerden de uzak durmak gerekiyor.

Acıklamak için sahurda ne yenir?

Tok tutan sahur menüsü hazırlarken, acıkmamak için sahurda ne yenir diye düşünürken şu detaylara dikkat etmenizde fayda var:

  • Susuzluk hissini önlemek için sahurda ve sahur ile iftar arasında yeterince su içmelisiniz.
  • Salatalık, marul, domates gibi su içeriği yüksek ve lifli sebzeleri bolca değerlendirerek tokluk hissinin uzun sürmesini sağlamalısınız.
  • Tavuk, balık, yumurta gibi protein açısından zengin besinleri tüketmeyi unutmamalısınız.
  • Yine su içeriği yüksek olan meyveleri (kavun, karpuz, portakal gibi) sahurda aşırıya kaçmadan tüketilebileceğinizi unutmamalısınız.
  • Yemeklerinizi hızlı hızlı yemek yerine yavaş yavaş tüketmeye özen göstermelisiniz.

Sahurda ne yenirse susatmaz?

Sahurla ilgili en çok dikkat ettiğiniz konu sizi gün içinde susatmayacak şeyler yiyip içmekse, sahurluk susatmayan tarifler arıyorsanız şu detaylara dikkat etmenizde fayda var:

  • Sahurda ve sahur ile iftar arasındaki zamanda vücudunuzun ihtiyacı kadar suyu içtiğinizden emin olun.
  • Su içeriği yüksek karpuz, portakal, kavun, çilek gibi meyveleri aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin.
  • Salatalık yiyerek susuzluğunuzu olabildiğince erteleyin.
  • Yoğurt tüketin.
  • İçinde bolca elektrolit olduğu bilinen Hindistan cevizi suyundan destek alabileceğinizi de unutmayın.
  • Kıvamı süt gibi malzemelerle verilen çorbaları değil, suyla hazırlanan sebze ya da tavuk suyu bazlı çorbaları tercih edin.