foursquare/pelitpastanesi

Kökenleri Hakkında Şimdiye Kadar Bizleri Hep Kandırmış 8 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Birazdan öğrenecekleriniz birazcık canınızı sıkabilir çünkü bildikleriniz ile bilmediklerinizin birbirine girdiğini hissedebilirsiniz. Bunun nedeni de güvendiğiniz dağlara karlar yapmış olması ihtimali olabilir

Bu yiyeceklerin kökenleri tahmin ettiklerinizden çok daha farklı ve hatta garip. Garip, çünkü "Nasıl olur da bir pizza İtalyan değildir?" diye sormak istiyor insan. Haklısınız.

O zaman pizza ile başlayalım: Pizzanın kökeni İtalya değil Eski Yunan'dır

Pratik Pizza Tarifi

Pratik Pizza Tarifi

Efendim mutfağın ilk pizzası İtalya'da yapılan margherita olarak bilinse de aslında tarihin tozlu sayfalarında bir yerlerde Eski Yunan'ı görürsünüz. Günümüzde focaccia olarak da söyleyebileceğimiz ekmekleri yaparak pizzanın kökenini oluşturmuşlardır.

Üzgünüz, gerçekten üzgünüz: Kruvasanın kökeni Fransa değil Avusturya'dır

Kruvasan Tarifi

Her ne kadar tamamen Fransa'yla ilişkilenmiş olsa da kruvasan aklımızda, aslında kendisi tam bir Avusturya "piremsi", efendime söyleyeyim "piremsesi"dir. 17. yüzyılda Avusturya'da ilk olarak hazırlanmış ancak 18. yüzyılda Fransa'ya getirildikten sonra gerçek bir Fransız olmuştur.

Hep karıştırırız zaten: İçinden fal çıkan kurabiyelerin kökeni Çin değil Japonya'dır

Aslında kendileriniyle pek haşır neşir olmadık, kültürümüze sızmayı başaramadırlar :P Hiç sorun değil, biz sadece doğrusunu bilelim yeter. Her gözü çekiğe Çinli demekten kaynaklanan bir algı büyük bir ihtimal bu. Tüm dünyayı sarmış. Aslında şans kurabiyeleri yani fortune cookie'ler sanıldığı gibi Çin'e değil Japonya'ya ait ve çook eski zamanlara dayanıyor geçmişi.

Sanki Amerikalıymış gibi geliyordu: Ketçabın kendisi ve kelimesi Çin'den gelir

Ketçap kelimesi, Çin'in Fuji bölgesinde yaklaşık 500 yıl önce de kullanılan bir kelimeymiş ve balık sosu olarak kullanılıyormuş o dönemlerde. Sanki hiç Uzak Doğu değil de doğrudan Amerika'dan çıkma gibi görünse de ilk olarak tuzlanmış ve fermente edilmiş ançuez olarak yer alıyormuş. Ardından içine domatesi Amerikalılar sıkmış.

Tüm Balkanlar ağlıyor: Trileçenin kökeni Balkanlar değil Meksika'dır

Ve hatta Nikaragua'dır. Üç sütlü kek anlamına gelen trileçenin dünyanın neresine ait olduğu konusunda hala çılgınlar gibi tartışmalar var. Şimdi diyeceksiniz ki e hani İspanyol'du. Kelime tres ve leches yani üç süt ve İspanyolca ama dikkatlerden kaçan bir nokta var. Latin ülkelerinde en çok konuşulan dil İspanyolca'dır.

Meksika da çok mağdur: Churros'un kökeni Meksika değil İspanya ya da Çin'dir

Bu konuda hala müthiş bir mutabakat söz konusu değil ancak churros kesinlikle Meksika kökenli değil. Teorilerden bir tanesi Çin'e giden Portekizli tüccarların bu tatlıyı görmesi ve alıp farklı ülkelere taşıması. Diğeri de İspanyol bir çobanın boynuzlara benzeyen bir tatlı yapması üzerine. İki alternatif söz konusu olsa da Meksika olmadığı kesinleşiyor.

Herkes yerini bilsin: Elmalı tartın kökeni Amerika değil İngiltere'dir

Amerika'nın resmi yiyeceklerinden bir tanesi gibi aktarılsa da elmalı tart aslında İngiltere'nin tarif defterlerinde yerini almıştır. Orijinali bal kabağı ile hazırlanan tarttır ancak 1600'lü yıllarda elmalı tartı tarif defterlerine ilk kez sokanlar da İngilizlerdir.

Çok uzun yollardan gelmiş: Pilav bize Araplardan değil Büyük İskender'den gelmiştir

iumia

iumia

Pilav konusunda çok büyük bir karmaşa mevcut. Aslında Asya kökenli bir besin. Milattan önce 13.500 yıllarına uzanan bir tarihi var. pirinci ilk olarak eken Asyalıların dünyaya armağını aslında. Ancak günümüzde bildiğimiz pilav formunu alması ve bize ulaşması konusundaki en eski rivayet Büyük İskender'in Semerkant'a yaptığı sefer sırasında askerlerin buradan pilavı alması ve Eski Yunan'a getirmesi. Ardından İskender'den topraklarımıza pilavın miras kalması.

Bir diğer arada kalınan konu ise İran'dan bize ulaşması. Ancak İskender'in hikayesi çok daha eskilere dayanıyor. Milatta önce 300'lü yıllar ile 10. yüzyıl arasında büyük bir fark olsa gerek


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Semra29487 Şubat 2021 20:27
Kruvasan'da Osmanlı'nın da katkısı var.
Yanıtla
Zte30 Temmuz 2015 23:44
Pizza nın Kökeni Araplar diye biliyordum
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?