Şifalı Bitkiler: En Faydalı 23 Bitki
11 Nisan 2023Doğal ürünlerin değerinin daha bir bilinir olduğu, hemen herkesin gerçekten "organik" ürünlerin peşine düştüğü zamanlarda yaşıyoruz. Tıpkı çocukluğumuzda annelerimizin bizim için hazırladığı gibi ıhlamur çayları hazırlayıp hastalıklara savaş açıyor, zencefili, balı evimizden eksik etmiyoruz. Peki ama tüm bu "şifalı bitkiler"i ne kadar tanıyoruz?
En bilineninden adını belki de hiç duymadıklarınıza dek, mutlaka tanışmanız gereken şifalı bitkileri tüm yönleriyle tanımaya, bu şifalı bitkilerin faydalarını, nasıl kullanıldıklarını ve varsa yan etkilerini, zararlarını öğrenmeye hazırsanız sizi hemen aşağıya doğru alabiliriz.
Buyurunuz, karşınızda mutlaka tanışmanız gereken şifalı bitkiler...
1. Ebe gümeci
Mor çiçekleriyle dikkatleri üzerine çeken, hemen herkese tanıdık gelebilecek bitkilerden ebegümeci, ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde kolayca yetişebiliyor, faydaları sayesinde mutfaklara da sıkça konuk ediliyor. Ebegümecinin yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:
Ebe gümeci faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/ebegumeci-faydalari/
2. Şevketi bostan
Özellikle Egelilerin en sevdiği otlar arasında yerini alan şevketi bostan halk arasında bostan otu, mübarek dikeni, akkız gibi isimlerle de anılıyor, içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde vücuda birçok faydası bulunuyor. İşte şevketi bostanın yaygın olarak bilinen faydaları:
Şevketi bostan faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/sevketi-bostan-nasil-yetistirilir/
3. Zencefil
Zencefil, Afrika'dan Hindistan'a kadar dünyanın birçok farklı bölgesinde yetişebilen bir bitki olmasının yanı sıra kullanım alanlarının çokluğu ve faydalarıyla da dünya çapında büyük hayran kitlesine sahip olan bitkilerden bildiğiniz gibi.
Tıpkı ıhlamur gibi akla en çok kış aylarında gelse de o da aslında tazesiyle, tozuyla tüm yıl evinizde bulunması gerekenlerden. Zencefilin faydaları da aslında bir bir saymaya başlayınca sonu gelmeyecek kadar fazla ama biz yine de herkesin bilmesi gerekenleri şöyle aşağıya bırakalım.
Zencefil faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/zencefilin-faydalari/
4. Zerdeçal
Özellikle Hindistan ve Güneydoğu Asya'da bolca yetiştirilen, bu mutfaklarda da sıkça kendine yer bulan bitkilerden zerdeçal, bizim mutfaklarımızda da baharat olarak kendine yer buluyor. Yemeklere renk ve lezzet katmasının yanı sıra faydalarıyla da dikkatleri çekiyor. Zerdeçalın yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:
Zerdeçal faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/zerdecalin-faydalari/
5. Isırgan otu
Çayından çorbasına, birçok tarifte kullanılabilen ısırgan otu, doğru şekilde kullanıldığında vücuda birçok fayda sağlayabilen şifalı bitkilerden. Isırgan otunun faydaları ise kısaca şu şekilde:
Isırgan otu faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/isirgan-otunun-faydalari/
6. Ihlamur
Zaten hemen hepimizin bildiği ve özellikle kışın mutfaklarından eksik etmediği bir bitki ıhlamur. Mis kokulu yaprakları sayesinde hemen tanıyabildiğimiz ender bitkilerden olan ıhlamur, Marmara Bölgesi'nden Kuzey Anadolu'ya ülkemizin birçok bölgesinde yetişebiliyor.
Ihlamuru grip, nezle gibi kış hastalıklarıyla mücadele ederken çok sık kullanıyoruz ama ıhlamurun faydaları bu kadarla sınırlı değil aslında. Bakınız:
Ihlamur faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/ihlamurun-faydalari/
7. Adaçayı
Ballıbabagiller familyasından ada çayı, mutfaklarda sıkça kendine yer bulan, özellikle çayı demlenerek tüketilen şifalı bitkilerden. Faydaları ise şöyle:
Adaçayı faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/ada-cayi/
8. Keten tohumu
Genellikle yoğurtla karıştırılarak yenen, salatalara da ilave edilen keten tohumu son yıllarda popülaritesi artan lezzetlerden. Onunbu denli popüler hale gelmesinin sebebi ise faydaları tabii ki. Keten tohumunun mutfaklarda daha sık yer almasına sebep o faydaları ise şöyle:
Keten tohumu faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/keten-tohumu-faydalari/
9. Çuha çiçeği
Adını çok sık duymasak da faydalarını öğrenince hemen aktarın yolunu tutmak isteyeceğiniz çuha çiçeğiyle devam ediyor, faydalarını hızlıca sıralayalım diyoruz. Buyursunlar, karşınızda çuha çiçeğinin faydaları...
Çuha çiçeği faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/cuha-cicegi/
10. Aloe vera
Özellikle cilt rahatsızlıkları konusunda sıkça destek alınan doğal ürünlerden biri olan aloe vera, evde dekoratif olarak da yetiştirilen süs bitkilerinden biri aslında. Faydaları ise bu kadarla sınırlı değil tabii. Aloe veranın bilinmesi gereken faydalarından bazıları şöyle:
Aloe vera faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/aloe-vera-nedir-faydalari/
11. Ekinezya
Aktarlarda sıkça karşımıza çıkan bitkilerden ekinezya ve onunla hazırlanan ekinezya çayı da birçok faydası sebebiyle şifalı bitkiler arasında yerini alıyor. Yaygın olarak bilinen faydaları arasında ise şunlar yer alıyor:
Ekinezya faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/sozluk/ekinezya-cayi/
12. Çörek otu
Çörek otu tarlalarda yetiştirilen ve boyu yaklaşık 50 santimetreye kadar ulaşabilen bir bitki aslında. Bizim çörek otu olarak andığımız o siyah küçük taneciklerse yine bu bitkinin dallarından çıkarılıyor ve tam bir şifa deposu olarak önemli işlere imza atıyor.
Yüzlerce yıl öncesinde tedavi amaçlı olarak kullanılan bitkilerden biri olan çörek otu, zamanla faydaları unutulup mutfaklara sadece lezzetiyle konuk olmaya başlamış bitkilerden. Oysa minicik cüssesinin altında öyle çok fayda saklı ki... Öğrenince siz de bize hak vereceksiniz, eminiz:
Çörek otu faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/corek-otu-nedir-faydalari-nelerdir/
13. Gelincik otu
Tarlalarda ve bahçelerde kendiliğinden de yetişebilen bitkilerden gelincik otu, içindeki yararlı maddeler sayesinde doğru şekilde kullanıldığında vücuda birçok fayda sağlayabiliyor. Kendisinin ilaç yapımında da kullanıldığı biliniyor. Gelincik otunun faydaları arasında şunlar yer alıyor:
Gelincik otu faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/sozluk/gelincik-otu/
14. Deve tabanı
Süs bitkisi olarak sıkça evlerde değerlendirilen deve tabanı, aslında doğru şekilde kullanıldığında faydalarıyla da gündeme gelebiliyor, faydaları arasında şunlar yer alıyor:
15. Sarımsak
Sarımsağın ne olduğunu hepimiz çok iyi bildiğimize göre, onu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Birçok uzmanın günde en az 1-2 diş yememizi önermesi de boşa değil üstelik. Yüzlerce yıllık geçmişi olan, eskiden bu yana "doğal antibiyotik" olarak anılan sarımsak ne işlere yarıyor, öğrenmenin zamanı şimdi.
En bilinen faydalarından biri, sarımsağın tansiyonu dengelemede büyük rol oynadığı bildiğiniz gibi. Bunun yanı sıra sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmede de en etkili olan bitkilerden bir tanesi. Peki ya bunlardan başka?
Sarımsak faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/siyah-sarimsak-faydalari/
16. Rezene
İçeriğinde A, C ve E vitaminleriyle demir, çinko, potasyum ve magnezyum gibi mineraller barındıran rezene, genelde çayı yapılarak tüketilen şifalı bitkilerden biri. Peki neden onu tüketelim? Buyurun rezenenin faydalarını görünce sebebini daha iyi anlayacaksınız:
Rezene faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/sozluk/rezene/
17. Tarçın
Başta tatlılar olmak üzere mutfağımızda sıkça kullandığımız malzemelerden biri olan tarçın, sadece nefis tadı ve mis gibi aromasıyla değil, faydalarıyla da bilinmesi gerekenlerden. Hadi gelin tarçının yaygın olarka bilinen faydalarına göz atalım şimdi.
Tarçın faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/tarcin-faydalari-nasil-tuketilir/
18. Keçi boynuzu
Keçiboynuzu, hemen her aktarda karşımıza çıkan, tatlıların bile içine dahil olabilen efsane bir lezzet. Kendisi baklagiller ailesinin bir üyesi olmasıyla şaşırtıyor, tarihinin 4 bin yıl öncesine dayandığı söyleniyor. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde kolayca yetişen keçiboynuzunun faydalarıysa insanı kendine hayran ediyor.
Keçiboynuzunun içinde bol bol mineral ve vitamin bulunuyor. Doğal olarak vücuda neredeyse tepeden tırnağa fayda sağlıyor desek yanlış olmaz. O faydalar neler mi? Hemen anlatalım:
Keçi boynuzu faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/keciboynuzu-faydalari/
19. Alıç
Yukarıda saydığımız bitkilerin çoğunu zaten biliyor, kullanıyordunuz belki ama şifalı bitkiler öyle uçsuz bucaksız ki içinde henüz tanımadıklarınız olabilir. Ülkemizde en çok Sivas ve çevresinde yetişen alıç bitkisi, nisan-haziran ayları arasında taze olarak meyveleri bulunabilen bir bitki.
Ancak hemen endişelenmeyin çünkü bu meyvelerin kurutulmuş hali tüm yıl boyunca aktarlarda bulunabiliyor. Aynı zamanda hazır olarak çayı ve sirkesi de yapılıyor. Yani siz yeter ki alıçtan faydalanmak isteyin, gerisi kolay diyor ve alıçtan nasıl faydalanabilirsiniz bunu anlatmaya koyuluyoruz.
Alıç faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/alic-nedir-faydalari/
20. Işgın otu
Işgın otu, ülkemizde en çok Erzurum ve çevresinde yetişiyor. Bu nedenle en çok o bölgelerde yaşayanlar biliyor olsa da aslında çok daha fazla vakit kaybetmeden herkesin tanışması gerekiyor. Neden mi? Tam da şu faydaları için...
Işgın otu faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/isgin-otu/
21. Kudret narı
Hiç görmeyen biri için oldukça sıra dışı görüntüsüyle dikkat çeken kudret narı, adından bile anlaşılacağı üzere en şifalı bitkilerden biri. Öyle ki kendisinin birçok kanser türüne karşı vücudu koruduğu bile söyleniyor. Başka ne işlere mi yarıyor, hemen anlatalım.
Kudret narı faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/kudret-nari/
22. Çiriş otu
Çiriş otu da yine çok bilindik bitkilerden biri değil ne yazık ki. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiğinden aslında birçok yerde bulunabilen bu bitkinin mevsimini yakalamaksa önemli. İlkbaharın son zamanlarında tezgahlarda karşılaşabileceğiniz bu güzellik, pırasayla karıştırılsa da aslında ondan çok daha farklı faydalara sahip. Tam olarak şöyle...
Çiriş otu faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/ciris-nedir-faydalari/
23. Hünnap
Hünnap, görüntüsü açısından ilk bakışta iğdeye benzetilen ama iğdeden çok daha farklı bir dokuya, tada ve en önemlisi de faydalara sahip olan bir bitki. Halk arasında "innabi", "ünnap" gibi isimlerle de anılan hünnap meyvesi küçücük bünyesinde barındırdığı faydalarla bir an önce tanışmanız gerekenlerden biri:
Hünnap faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/hunnap-nedir-faydalari/
Şifalı bitkiler ile yapılabilecek tarifler
Yukarıdaki şifalı bitkilerin faydalarını tek tek öğrendik ama bu şifalı bitkilerle yapılabilecek tarifleri de keşfetmek isteyebilirsiniz. Tam da bunun için yukarıdaki şifalı bitkiler de dahil olmak üzere genel olarak bitkilerle yapabileceğiniz tarifleri temel başlıklar halinde paylaşmak isteriz. Şifalı bitkileri temelde şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Şifalı Bitki Çayları: Bitkilerin yaprakları, çiçekleri ve/veya köklerini kaynattığınız sıcak suya ekleyerek şifa dolu bitki çayları hazırlayabilirsiniz. Bu yöntem şifalı bitkilerden faydalanmak için en çok uygulanan yöntemlerden biri. Aynı zamanda çok da pratik!
Şifalı Bitki Şurupları: Genellikle öksürük ve boğaz ağrısı gibi sebeplerle başvurulan yöntemlerden biri olan bitkisel şuruplar için seçilen şifalı bitkilerin bir tencereye alınması, baharatlardan da alınan destekle, çoğunlukla şekerli bir suyla kaynatılarak hazırlanması yeterli oluyor.
Şifalı Bitki Macunları: Bitkilerin havanda dövülerek ya da farklı yöntemlerle ezilerek, öğütülerek hazırlanan bitki macunlarının içinde bal, pekmez gibi bağlayıcılar da kullanılabiliyor. Macunlar öksürükten boğaz ağrısına, hatta cilt yaralarına kadar birçok sebeple kullanılabiliyor.
Şifalı Bitki Yağları: Genellikle hazır olarak alınan ya da evde, bitkinin zeytinyağı içinde bekletilmesiyle hazırlanan şifalı bitki yağları da nefes darlığından burun tıkanıklığına kadar birçok farklı sorunda kullanılabiliyor, cilt bakımı için de en çok tercih edilenlerden oluyor.
Şifalı Bitki Buhar Banyoları: Seçilen bitkinin ya da bitkiden elde edilen yağın kaynar suyun içine eklenmesi ve kaynar sudan yükselen aromatik buharın solunmasıyla uygulanan buhar banyoları da şifalı bitkilerden faydalanmak isteyenlerin en sık başvurduğu yöntemlerden.
Şifalı Bitki Banyoları: Buhar banyosunun yeterli ya da etkili olmadığı durumlarda, tüm vücudun rahatlatılması amacıyla banyo suyunun içine doğrudan bitkiler ilave edilebiliyor, bu da şifalı bitkilerin faydalarından yararlanmak için uygulanan yöntemler arasında yerini alıyor.
Şifalı Bitki Kompresleri: Bitkilerin kaynatıldıktan sonra ya da farklı yöntemlerle hazırlandıktan sonra temiz bir beze sarılmasıyla hazırlanan kompresler özellikle ağrılar, şişkinlikler ya da ciltte oluşan sorunlar için başvurulan yöntemlerden.
Şifalı Bitki Maskeleri: Cilt sağlığı için bitkilerden yararlanmak isteyenlerin tercihi tabii ki sıklıkla cilt maskeleri oluyor, her cilt maskesi tarifine göre uygulanışı değişse de bu maskelerin amacı temelde bitkilerin özünden faydalanmak oluyor.
Şifalı Bitki Aromaterapileri: Bitkilerdeki uçucu yağların faydalarından yararlanmanın en yaygın yollarından biri de aromaterapi oluyor. Bu yöntem özellikle stres, uykusuzluk, endişe ve kaygı gibi sorunlar yaşayanlara öneriliyor.
Şifalı Bitki İlaçları: Bazı bitkilerden temelde "bitkisel" olan bazı ilaçlar da üretilebiliyor. Ancak yukarıdaki 9 yöntem gibi bu yöntemde de doktora danışmadan asla hareket etmemek büyük önem taşıyor. Yazımızda yer alan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır, asla doktorunuza danışmadan uygulamamalı, doktorunuzun sizin için önermediği hiçbir yöntemi asla uygulamamalısınız, bizden hatırlatması.
Vücut direncini artıran bitki çayları
Zencefil çayından nane çayına, birçok mutfakta kendine yer bulan malzemelerle hazırlanan bazı bitki çayları vücut direncinin artmasını sağlayarak hastalıklara yakalanma riskimizi azaltıyor, uzun vadede bağışıklık sistemimizin güçlenmesine destek oluyor. İşte o çayların ortak özellikleri ve faydaları arasında şunlar yer alıyor:
Vücut direncini artıran bitki çayları ve faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/vucut-direncini-artiran-bitki-caylari/
Strese iyi gelen bitki çayları
Papatya çayı, adaçayı, biberiye çayı gibi bazı şifalı bitki çayları da stresle baş etmemiz gerektiği durumlarda desteğe geliyor, onların ortak özellikleri ve faydaları arasında ise şunlar yer alıyor:
Strese iyi gelen bitki çayları faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/strese-iyi-gelen-bitki-caylari/
Kabızlığa iyi gelen çaylar
Sinameki, karahindiba, ısırgan otu gibi bazı şifalı bitkilerle hazırlanan bitki çayları bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olurken kabızlığa da iyi geliyorlar. Bu çayların ortak özellikleri arasında ise temelde şunlar bulunuyor:
Kabızlığa iyi gelen çaylar faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/kabizliga-iyi-gelen-caylar/
Kilo Verdiren bitki çayları
Maydanoz, tarçın, yaban mersini gibi farklı bitkilerle hazırlanan şifalı bitki çayları zayıflamak isteyenlere de yardımcı olabiliyor. Bu çayların ortak özellikleri ve faydaları arasında şunlar yer alıyor:
Kilo verdiren bitki çayları faydaları hakkında detaylı bilgi için: https://yemek.com/kilo-verdiren-bitki-caylari/
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.