Orucu Neler Bozar: Orucu Bozan, Bozmayan Durumlar
4 Mart 2024Her ramazan ayında orucu neyin bozup bozmayacağına dair aynı sorular soruluyor, orucu neler bozar,orucu bozan ve bozmayan durumlar nelerdir konuşuluyor, aynı televizyon programlarında aynı günlük durumlar, tekrar tekrar ele alınıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tek tek cevaplamaktan yorulmuş olacak ki kitap genişliğinde bir bilgilendirme bülteni yayımlamış bu konularda. "Susuz olarak hap yutmak orucu bozar mı"dan tutun "Diş kanaması orucu bozar mı", "Göz damlası orucu bozar mı", "Kolonya orucu bozar mı", "Aşı orucu bozar mı" gibi sorulara uzanan oldukça geniş bu "merak edilenler" listesi karşınızda.
Not: Orucun bozulup bozulmayacağı ile ilgili bilgilerin tamamı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan Oruç Sıkça Sorulanlar adlı bilgilendirmeden alınmıştır.
İçindekiler
Kusmak orucu bozar mı?
Tükürük, balgam yutmak orucu bozar mı?
Kan vermek/aldırmak orucu bozar mı?
Merhem ya da krem sürmek veya ilaçlı bant kullanmak orucu bozar m›?
Oruçluyken dişleri tedavi ettirmek orucu bozar mı?
Ağız çalkalamak, gargara yapmak orucu bozar mı?
Diş kanaması orucu bozar mı?
Unutarak yemek, içmek orucu bozar mı?
Oruçluyken banyo yapmak orucu bozar mı?
Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Sahurda ezan bitene kadar yemek yenilebilir mi?
Göz, kulak ya da burun damlası kullanmak orucu bozar mı?
Kolonya orucu bozar mı?
İğne ya da aşı orucu bozar mı?
Burun kanayınca oruç bozulur mu?
Ruj sürmek orucu bozar mı?
Bayılmak orucu bozar mı?
Tırnak kesmek orucu bozar mı?
Tırnak yemek orucu bozar mı?
-
Susuz olarak hap yutmak orucu bozar mı?
Evet, bozar. Gıda da olsa ilaç da olsa midenize doğru yol alan bir madde, susuz da tüketseniz orucunuzu bozar. Bu yüzden eğer ciddi bir rahatsızlığınız varsa ya da düzenli olarak ilaç kullanmanız gerekiyorsa oruç tutmanızla ilgili olarak doktorunuza başvurmalısınız. Sağlık önemli, şakaya, ihmale gelmez.
-
Kusmak orucu bozar mı?
Duruma göre değişir. Kendiliğinden, istemeyerek gerçekleşen kusma eylemiyle oruç bozulmuyor ancak kendinizi zorla kusturmaya çalışırsanız bu durum orucunuzun bozulmasına neden oluyor.
Her sene sorulan bu sorunun ayrıntılı cevabını daha önce de anlattığımız Kusmak Orucu Bozar Mı? yazımızda bulabilirsiniz.
-
Tükürük, balgam yutmak orucu bozar mı?
Duruma göre değişir. Bunlar tatsız konular ama madem aklında soru işaretleri olanlar var, duruma açıklık getirmekte de yarar var. Tıpkı kusma durumunda olduğu gibi burada da balgam ya da tükürük yutmak kasti olarak yapılmıyorsa orucu bozmadığı söyleniyor.
Ama tükürük ya da balgam biriktirilerek, kasti olarak yutuluyorsa bu sakıncalı olarak görülüyor. Daha detaylı bir cevap almak isterseniz Balgam Yutmak Orucu Bozar mı? ve Tükürük Orucu Bozar mı? yazılarımıza göz atabilirsiniz.
-
Kan vermek/aldırmak orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Küçüklüğümüzden beri basit bir şekilde öğretilen "Oruçluyken vücuttan çıkanlar değil, sadece vücuda girenler orucu bozar." sözü burada tam anlamıyla geçerli. Kan aldırmak dediğimiz işlemde de vücudunuzdan kan çıkacağı için orucunuza zeval gelmez.
İğne korkusu da bir yere kadar. Gerekliyse o kan verilmeli. Bu kadar.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi hemen şöyle alabiliriz: Kan Vermek (Aldırmak) Orucu Bozar mı?
-
Merhem ya da krem sürmek veya ilaçlı bant kullanmak orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Yine bir hayır cevabı geldi, çünkü merhem, krem ya da ilaçlı bantlar derideki gözeneklerin içinden girer sadece. Üstelik bu da oldukça yavaş bir şekilde gerçekleşir. Dolayısıyla ister hastalıklarınız ister bakımınız için gönül rahatlığıyla krem ve merhem gibi ürünler kullanabilirsiniz.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi hemen şöyle alabiliriz: Merhem, İlaçlı Bant ya da Krem Sürmek Orucu Bozar mı?
-
Oruçluyken dişleri tedavi ettirmek orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Oruçluyken morfinli ya da morfinsiz olarak dişleri tedavi ettirmek ya da diş çektirmek orucu bozmaz. Burada sadece kan ya da ağzınıza uygulanan maddeleri yutmamanız önemli.
Yani orucunuzu bahane ederek tıpkı yukarıdaki gibi "Yok canım, almayayım ben, oruçluyum." dediğinizde aslında diş hekiminiz neden böyle yaptığınızı fark ediyor. Diş hekimlerinin koltuklarına oturmanın gerginliğini hepimiz yaşadık ama kandırmayalım şimdi birbirimizi. Sağlık önemli sonuçta, ihmale gelmez.
-
Ağız çalkalamak, gargara yapmak orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Hem ağız sağlığı hem de aslında abdest alma işlemleri için oldukça önemli olan ağız çalkalamak ya da gargara yağmak orucu bozmuyor. Ancak bu işlemleri yaparken kasıtlı bir şekilde ağzınızdaki suyu ya da farklı bir sıvıyı yutmaymya özen göstermeniz büyük önem taşıyor.
"Ben daha ayrıntılı açıklama görmek istiyorum" derseniz Ağız Çalkalamak Orucu Bozar mı? ve Gargara Yapmak Orucu Bozar mı? yazılarımıza da bekleriz.
-
Diş kanaması orucu bozar mı?
Hayır bozmaz ama şartı var. Ağız sağlığından devam ediyor ve diş tedavisi ve ağız çalkalamanın ardından diş kanaması orucu bozar mı sorusuna yoğunlaşıyoruz. Diyanet'in bu konudaki açıklamasına göre diş kanaması doğrudan orucu bozmuyor ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla ise ve yutulduysa bu durumda oruç bozulmuş oluyor ve kaza edilmesi gerekiyor. Sözün kısası diş kanaması ya da diş eti kanaması ve yaraları kanama miktarına ve yutup yutmadığınıza bağlı olarak orucunuz açısından risk oluşturabiliyor.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi hemen şöyle alabiliriz: Diş kanaması orucu bozar mı?
-
Unutarak yemek, içmek orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Oruçlu olduğunuzu unutup bir şeyler yiyip içtiyseniz hemen paniklemeyin, sakince ağzınızı temizleyin.
"Aman nasıl olsa yedim, bozulmuştur." diye düşünür ve yemeye devam ederseniz orucunuz bozulacaktır elbette.
-
Oruçluyken banyo yapmak orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Ağızdan su yutulmadıkça ya da burundan su girmedikçe oruçluyken banyo yapılabilir.
Ramazan yaza denk geliyor arkadaşlar, banyo yapmak lazım yani. Etrafınızdakilere kötü kokular yaymamak da önemli sonuçta. Biraz dikkatle orucunuz da bozulmaz hem, biz demiyoruz, Diyanet İşleri Başkanlığı söylüyor.
-
Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Diş macunu ya da suyu boğazınızın derinliklerine kaçırmadığınız sürece hiçbir sıkıntısı yok diş fırçalamanın.
Hijyen de önemli sonuçta. Siz yine de isterseniz sahurda ve iftardan sonra fırçalayın tabii, garanti olsun. Ama gün içinde oruçluyken de fırçalarsanız içiniz rahat olsun. Sorun yok, kesin bilgi.
Siz yine de konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı? yazımıza da bir göz atın deriz.
-
Sahurda ezan bitene kadar yemek yenilebilir mi?
Hayır, yenmez. İmsak vakti, tan yerinin ağarmasıyla başlıyor ve o, başladıktan sonra yemek yemeye, su içmeye son vermek gerekiyor.
-
Göz, kulak ya da burun damlası kullanmak orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Göz ya da burun damlasını doktorunuzun tavsiye ettiği dozda kullandığınızda orucunuzu bozmuyor. Çünkü bu doz, damlanın burun ve göz çevresinden daha içlere gidemeyeceği kadar az.
Siz, normal zamanda bile damla kullanmayı sevmiyor ya da bu durumdan korkuyorsanız o başka. "Orucum bozulmasın diye kullanmadım." diyerek o damladan kaçamazsınız ama, bizden söylemesi.
Her üç damlayla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi şu yazılarımıza doğru da alabiliriz: Burun Spreyi Orucu Bozar mı?, Göz Damlası Orucu Bozar mı?, Kulak Damlası Orucu Bozar mı?
-
Kolonya orucu bozar mı?
Bir şartı var. Diyanet'e göre koklanabilen şeyler orucu bozmuyor, dolayısıyla kolonya sürmek ya da parfüm sıkmak da orucu bozmuyor. AMA bir şartla: Ağzınıza kaçmadığından emin olmalısınız.
Özellikle kolonyayı yüzüne sürmeyi sevenler buna mutlaka dikkat etmeli, kolonyanın ağzına kaçmadığından emin olmalı. Eğer kolonya tadını ağzınızda hissederseniz Diyanet'in açıklamalarına göre orucunuz bozulmuş oluyor. Daha detaylı bilgi almak isteyenleri şöyle alabiliriz: Kolonya Orucu Bozar mı?
-
İğne ya da aşı orucu bozar mı?
Duruma göre değişir. Orucu bozup bozmadığı en çok merak edilen konulardan olan iğne ya da aşı yaptırmak, net olarak hayır ya da evet diye cevap verilemeyen sorulardan. Diyanet'e göre bunun sebebi iğnenin/aşının besin değeri taşıyıp taşımadığıyla ilgili.
Eğer besin değeri taşıyan, vitamin takviyeli bir iğne söz konusuysa bu şekilde bir iğne yaptırmak orucu bozuyor. Bu yüzden Diyanet bu konuda çeşitli önerilerde bulunuyor: Eğer doktorunuzun onayı varsa ve sağlığınızı etkilemeyecekse iğnelerinizi iftar sonrasına bırakmanız tavsiye ediliyor. Eğer böyle bir imkan yoksa tedavinize devam edip oruçlarınızı kaza edebileceğiniz söyleniyor. Besin değeri taşımayan aşıların ise orucu bozmayacağı söyleniyor, bizden aktarması.
Açıklamanın tamamına ulaşmak isteyenleri hemen böyle alalım: İğne ya da aşı orucu bozar mı?
-
Burun kanayınca oruç bozulur mu?
Hayır bozulmaz. Bildiğiniz gibi vücuttan çıkanlar abdesti, girenler orucu bozar denir genel olarak. İşte bu yaygın sözden de anlaşılabileceği gibi burun kanaması orucu bozmaz. Ancak dikkat, kanın dışarı aktığından emin olmalısınız. Eğer kan genzinize akıyorsa ve hatta kan miktarı fazla olduğu için yutmak zorunda kaldıysanız bu orucunuzun bozulduğu anlamına gelir, bizden aktarması diyor ve ayrıntılı bildiyi Diyanet'in açıklamalarıyla almak isteyenleri şuraya bekliyoruz: Burun kanayınca oruç bozulur mu?
-
Ruj sürmek orucu bozar mı?
Hayır bozmaz ama dikkat etmeli. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, makyaj ya da ruj orucu bozmuyor ancak özellikle ağız çevresine sürülen ruj, parlatıcı ve benzeri ürünler bilinçli bir şekilde yalanırsa, ağzın iç kısmına alınırsa bu durumlar oruca zarar veriyor. Daha detaylı bilgi almak isteyenleri şöyle alalım: Ruj sürmek orucu bozar mı?
-
Bayılmak orucu bozar mı?
Duruma göre değişir. Bayılmak kişinin kendi iradesi dışında gerçekleşen bir durum olduğu için bayılmanın orucu bozmadığı söyleniyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bayılan kişiyi ayıltmak için su ya da ilaç kullanılıp kullanılmadığı. Eğer bayılan kişinin ayılması için su içirilmişse ya da bayılan kişi kendine gelmek için ayıldıktan sonra su ve/veya ilaç içmişse orucu bozulmuş sayılıyor.
-
Tırnak kesmek orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz. Tırnak kesmek de tıpkı banyo yapma gibi kişisel temizliğin bir parçası olarak görüldüğünden oruçluyken tırnak kesilir mi diye düşünenler rahat rahat tırnaklarını kesebilirler. Çünkü tırnak kesmek orucu bozmaz.
-
Tırnak yemek orucu bozar mı?
Evet, bozar. Tırnak yemek ya da dudak ısırmak gibi durumlarda eğer ufacık da olsa bir parça yutulduysa bu durum orucu bozuyor Diyanet'in fetvasına göre.
-
Oruç nasıl bozulur?
Yukarıda madde madde, akıllara en çok takılan soruları Diyanet'in açıklamaları doğrutusunda yanıtladık ama genel bir bilgilendirme yapmakta, "Oruç nasıl bozulur?", "Orucu neler bozar?" gibi sorulara da yanıt vermekte fayda var: Orucu genel olarak yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlama gelebilecek davranışlar bozuyor. Diyanet bu sorunun yanıtını tam olarak şöyle açıklıyor:
"Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mutat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir."