Yemek.com

Uykusuz Geceler Son Bulsun: Uyku Getiren En Etkili Bitkiler, Yiyecekler ve İçecekler

1 Ağustos 2022

Uykusuzluk... Ne yazık ki hemen hepimizin en az bir kez yaşadığı, stresten tutun da huzursuz bacak sendromuna kadar birçok farklı sebeple ortaya çıkabilen bir sorun. Bu sorunla baş etmek ise her zaman kolay olmayabiliyor, insanın aklına hemen "Uyku getiren şeyler nelerdir?, "Uykusuzluğa ne iyi gelir?" gibi sorular geliyor.

Gelin, uykusuzluğa iyi gelen, en yorgun günün sonunda bile yatağa girince uyumakta zorlananlara destek olabilecek besinleri bir bir öğrenelim bugün. Uyku getiren bitkiler, yiyecekler, içecekler, çaylar nelerdir keşfedelim, uykusuzluk sorunu çektiğimizde onlardan destek alarak kısa sürede uykumuzun gelmesini sağlayalım.

Yalnız uyarmadan da geçmeyelim, eğer artık kronikleşmeye başlayan bir uykusuzluk sorunu çekiyorsanız, yaşadığınız tek günlük bir sorun değilse bu uyku getiren yiyeceklerden destek almaya çalışmak yerine hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışın ve doktorunuzun sizin için uygun gördüğü tedavi yöntemlerini uygulamaya başlayın. Uykusuzluk, namıdiğer insomnia uzun süreli bir hale geldiğinde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, aman diyelim, hafife almayın.

Uyku getiren bitkiler ve çaylar:

Papatya ve papatya çayı

Papatya uyku getirme konusunda en çok önerilen doğal çözümlerden biri. Sakinleştirici etkileri sayesinde sinir sistemine iyi gelen, stres ve strese bağlı uykusuzluk sorununu ortadan kaldıran papatyanın bu özelliğinden yararlanmak için papatyaların çayını demleyip içebilirsiniz. Bunun için kurutulmuş papatyaları aktardan temin edip evde 1 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı kadar olacak şekilde ilave edip demleyebilir ya da dilerseniz hazır poşet çayları kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için şöyle buyurun: Papatya Çayı

Lavanta ve lavanta çayı

Sinirleri yatıştırmasıyla bilinen, bu sayede uyku problemlerine çözüm olabilen bir başka bitki de lavanta! Lavantanın bu etkisinden destek almak için tıpkı papatya çayı gibi lavanta çayı demleyip içebilir, dilerseniz lavanta yağından da destek alabilirsiniz. Bunun için bir sprey şişesinin içini suyla doldurup içine 10 damla kadar lavanta yağı damlatmanız ve uyuyacağınız odaya bu spreyden sıkmanız yeterli olacaktır. Detaylı bilgi için: Lavanta Çayı ya da Lavanta Yağı

Ihlamur ve ıhlamur çayı

Kış aylarında elimizden düşürmediğimiz ıhlamur çayları, sadece soğuk algınlığına, boğaz ağrılarına iyi gelmiyor, aynı zamanda sakinleştirici etkiler oluşturarak sinirleri yatıştırıyor, uykusuzluk sorununa da çözüm olabiliyor. Bunun için ıhlamuru demleyip afiyetle içmeniz yeterli oluyor. Dilerseniz içine az miktarda bal da ilave edebilirsiniz tabii ki. Detaylı bilgi için: Ihlamur En Güzel Nasıl Demlenir?

Melisa ve melisa çayı

Hafif bir limon aromasına sahip yapraklarıyla kolayca ayırt edilebilen bitkilerden melisa otunu tanıma zamanı şimdi. Kendisi çayı yapılıp içildiğinde yaklaşık 30 dakika içinde uyku getirmeye başlıyor, sakinleştirici etkisi sayesinde uyku kalitesini de artırıyor. Detaylı bilgi için: Melisa Çayı

Rezene ve rezene çayı

Mideyi rahatlatmasıyla bilinen rezene ve rezene çayı, bu sayede hem karın ağrısı, hazımsızlık gibi sebeplerle uyuyamayanlara iyi geliyor hem de vücutta sakinleştirici etkiler oluşturuyor. Rezene çayının faydalarından yararlanmak için onu 1 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı olacak şekilde demleyip içmeniz yeterli oluyor. Detaylı bilgi için: Rezene Çayı

Anason çayı

Sinir, stres, gerginlik, üzüntü gibi olumsuz ruh hallerine iyi gelen bitkilerden anason ve anason çayı da uyku getiren en temel besinler arasında kendine yer buluyor. Bu etkisinden faydalanmak için 1 su bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı anason ilave edip demlemeniz yeterli. Detaylı bilgi için: Anason Çayı

Uyku getiren yiyecekler ve içecekler:

Muz

Tam bir potasyum deposu olan, içinde bolca magnezyum da bulunan muz, uyumakta zorluk çekenlere destek oluyor, uyumadan 2-3 saat önce yenen muz, mideyi rahatlatırken vücutta sakinleştirici bir etki oluşturuyor. Muzun vücudunuza olan diğer etkilerini keşfetmek isterseniz böyle buyurun: Muzun Faydaları

Süt

Çocukluğumuzdan beri bildiğimiz gibi ılık süt, uyku getirme konusunda tam bir uzman. Bu etkisinden faydalanmak için uyumadan yaklaşık 1 saat önce ılık sütü tek başına içebileceğiniz gibi dilerseniz içine muz ya da az miktarda bal ilave ederek tüketebilirsiniz. Sütün vücudunuza olan diğer katkılarını da öğrenmek isterseniz böyle buyurun: Sütün Faydaları

Yoğurt ve ayran

Tıpkı süt gibi yoğurt ve ayran gibi süt ürünleri de hızlıca uyku getirme özelliklerine sahip. Çünkü yoğurdun içinde bulunan laktik asit, hem sinirlerin gevşemesini hem de vücudun rahatlamasını sağlıyor. Bu da kısa sürede uykulu bir hale gelmenize yardımcı oluyor.

Yulaf

Vücuttaki mutluluk hormonlarının artmasını sağlayan, bu sayede sinirleri yatıştıran besinlerden yulaf da uykusuzluk konusunda destek alabileceğiniz isimlerden. Bu etkisinden faydalanmak için yulaf ezmesi ve sütle nefis lapalar hazırlayabilir, hatta dilerseniz üzerine bir diğer uyku getiren lezzet olan muzu da ilave edebilirsiniz. Ancak aşırı miktarda yememeye dikkat edin ki mideniz rahatsız olmasın.

Kiraz

İçinde hem bolca potasyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller hem de A, B, C ve K vitaminleri bulunan zengin içerikli besinlerden kiraz, içeriğindeki bu yararlı maddelerin etkisiyle sizi stresten, sinirden uzaklaştırıyor, mutluluk hormonunun salgılanmasına destek oluyor. Bu etkisiyle uyku getiren yiyecekler arasında başı çekiyor. Kirazın vücudunuza olan diğer etkilerini öğrenmek isterseniz böyle buyurun: Kirazın Faydaları

Vişne ve vişne suyu

Kirazın mayhoş kardeşi vişne de özellikle vişne suyu haliyle uyku getiren şeyler arasında yerini alıyor, öyle ki sabah ve akşam olmak üzere günde iki küçük fincan vişne suyu içmenin uyku kalitesini artırdığı dahi söyleniyor. Evde kendi vişne suyunuzu kendiniz hazırlamak isterseniz şöyle buyurun: Vişne Suyu Nasıl Yapılır?

Kabak çekirdeği

İçeriğinde triptofan, magnezyum ve glutamat gibi maddeler bulunan, bu sayede de adeta doğal bir uyku hapı olarak görülen besinlerden kabak çekirdeği de tükettiğiniz takdirde çok daha kolay uykuya dalabileceğiniz yiyeceklerden. Bunun için uyumadan 2-3 saat önce tuzsuz, yağsız çiğ kabak çekirdeği tüketebilirsiniz.

Ceviz

Melatonin hormonunun salgılanmasına destek olan besinlerden ceviz, bu sayede uyku kalitesini ve süresini artırabiliyor, baharatlanmamış, tuzsuz haldeki çiğ cevizi tıpkı kabak çekirdeği gibi çok olmayacak miktarda uyumadan 2-3 saat önce yemeniz yeterli oluyor.

Şu yazımıza da mutlaka göz atın: Uyku Sorunu Çekenleri Mışıl Mışıl Uyutacak 7 İçecek

Uyku getiren şeyler ile ilgili bilmeniz gerekenler:

Uyku getiren bitkileri, bitki çaylarını, aynı şekilde uyku getiren yiyecek ve içecekleri bir bir anlattık ama siz, aşağıdaki adımlardan da destek alabileceğinizi unutmayın:

  • Yukarıdaki yiyecek ve içecekler de dahil herhangi bir yiyecek ve içeceği uyku saatinizden en az 1-2 saat önce tüketmiş olmaya özen gösterin, dolu bir mideyle uyumaya çalışmayın. Mideniz dolu olduğunda hem vücudunuz yatarken konfor bulamayacak hem de uykuya dalmanız daha da zorlaşacaktır.
  • Eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız uyumadan önce ılık bir duş alıp vücudunuzu rahatlatabilir, uykuya dalmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
  • Eğer ne yaparsanız yapın uykuya dalmakta zorluk yaşıyorsanız tıpkı bebeklerde olduğu gibi vücudunuzu rahatlatacak masajlar yaptırabilir, özellikle sırt ve alın bölgelerinize masaj yaptırabilirsiniz. Dilerseniz sakinleştirici ve rahatlatıcı masaj yağlarından da destek alabilirsiniz.
  • Uyumadan önce kötü/olumsuz olaylar ve düşünceler aklınıza geliyor ve onları düşünmekten uyuyamıyorsanız sakinleştirici müzikler dinleyerek kendinizi rahatlatmayı deneyebilir, dilerseniz meditasyon da yapabilirsiniz.
  • Uyurken dizi/film izlememeye çalışmalı, mümkünse tamamen karanlık olacak bir ortamda uykuya dalmayı denemelisiniz. Işık, az dahi olsa uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır, aklınızda bulunsun.
  • Işığı azaltabileceğiniz bir ortam yoksa ya da tamamen karanlık bir odada kalmak istemiyorsanız uyumaya karar verdiğinizde gözünüze göz bandı takabilirsiniz.
  • Tıpkı ışık gibi uyuyacağınız odanın sıcaklığı da uykuya dalmanızı etkileyen, hatta uyku kalitenizi dahi değiştiren bir sebep. Odanızın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen gösterin, mümkünse oda sıcaklığının 16-19 santigrat derecelerde olmasını sağlayın.
  • Ve son olarak tabii ki yatak konforuna özen gösterin. Eğer yatağınız vücudunuza rahatsızlık veriyorsa, dönerken ses çıkarmasından tutun da yaylarının bozulmuş olmasına, farklı sorunları bulunuyorsa yatağınızı mümkünse vücudunuza uyacak yeni bir yatakla değiştirin.
  • Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.