İştah açan rengi, kıtır kıtır dokusu ve çocukluğumuzdan bu yana aklımızın bir köşesine yer etmiş faydalarıyla havuç en sevdiğimiz besinlerden biri. Peki onu ne kadar tanıyoruz dersiniz? Havuç kaç kalori, pişmiş havuç kaç kalori, son yıllarda popülaritesi daha da artan havuç suyu kaç kalori, daha da önemlisi havuç kilo aldırır mı yoksa zayıflatır mı, diyette havuç yenir mi gibi birçok sorunun cevabı hemen aşağıda sizi bekliyor.
Siz de evinizden havucu eksik etmiyor, salatasından tatlısına, onu dahil edebileceğiniz neredeyse tüm tariflere dahil etmeyi çok seviyorsanız onunla ilgili bu detayları bilmenizde fayda var.
Yazımızın sonunda sizi havuçla hazırlanan birbirinden nefis ve düşük kalorili tarifler de bekliyor, baştan söylemiş olalım diyor ve havuç kaç kalori, besin değerleri neler, havuç diyeti nasıl yapılır gibi soruların önderliğinde havuçla ilgili bilinmesi gerekenlerle sizi hemen baş başa bırakıyoruz. Buyurunuz, bu taraftan lütfen...
İçindekiler
1 adet havucun kalorisi, elbette havucun türüne, boyutuna ve farklı değişkenlere göre ufak da olsa farklılık gösterecektir. Ancak yaklaşık olarak, 1 adet havucun ortalama kalori değeri aşağıdakiler gibidir diyebiliriz.
1 adet küçük boy havuç (ortalama 61 gram): Yaklaşık 25 kcal
1 adet orta boy havuç (ortalama 78 gram): Yaklaşık 32 kcal
1 adet büyük boy havuç (ortalama 120 gram): Yaklaşık 49 kcal
Havucun kalorisini öğrendik ama yeterli mi, tabii ki değil. Gözlerden bağışıklık sistemine kadar, vücudumuza tepeden tırnağa fayda sağlayan havucun besin değerlerini de bilmek isterseniz uzman diyetisyenlerden destek olarak oluşturduğumuz aşağıdaki detaylara, havucun içeriğine göz atabilirsiniz. Bir adet orta boy havucun (ortalama 61 gram) besin değerleri yaklaşık şu şekildedir:
- Kalori: Yaklaşık 25 kcal
- Protein: Yaklaşık 0.6 gram
- Yağ: Yaklaşık 0.2 gram
- Karbonhidrat: Yaklaşık 6 gram
- Lif: Yaklaşık 1.5 gram
- Şeker: Yaklaşık 3 gram
- A Vitamini: Yaklaşık 16,706 IU (International Units)
- C Vitamini: Yaklaşık 1.6 mg
- K Vitamini: Yaklaşık 8.1 mcg
- Folik Asit (B9 Vitamini): Yaklaşık 5.5 mcg
- Potasyum: Yaklaşık 195 mg
Not: Bu değerler de tıpkı havucun kalorisi gibi farklı faktörlere bağlı olacak değişiklik gösterecektir, net değerler değildir. Havucun besin değerleri de büyüklüğüne, çeşidine ve yetiştiği koşullara bağlı olarak değişiklik gösterecektir, unutmayın.
-
Havuç salatası kaç kalori?
Havuç Salatası Tarifi
Havuç salatasını çok seviyor ve sık sık yapıyorsanız, "Bana sadece havucun kalorisi yetmez, havuç salatasını n kalorisini öğrenmem lazım" diyorsanız böyle buyurun. Havuç salatası, tabii ki yaparken kullandığınız malzemelere, malzemelerin miktarlarına, porsiyonlamanıza göre kalorisi çok değişebilecek bir lezzet. Ancak biz sizin için uzman diyetisyenlerimizle şu havuç salatası tarifimizi temel olarak bir kalori miktarı çıkardık. Siz de bu tarifimizi uygulayarak aşağıdaki değerlere sahip bir havuç salatası yapabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.
- 1 porsiyon havuç salatasının kalorisi: 255 kcal
- Protein: 7 gram
- Karbonhidrat: 16 gram
- Yağ: 18 gram
Havucu haşlayarak ya da buharda pişirerek yiyecekseniz ve "Pişmiş havuç kaç kalori?", "Haşlanmış havucun kalorisi ne kadardır?" diye düşünüyorsanız sizi de hemen böyle alabiliriz. Pişmiş ve çiğ havuç arasında kalori farkı vardır genel olarak pişmiş havuç, seçeceğiniz pişirme türüne göre farklılık gösterse de genel olarak çiğ/taze havuçtan daha kalorili bir yiyeceğe dönüşür. Ancak aralarındaki kalori farkı genellikle çok olmaz.
Bir fincan (yaklaşık 150 gram) çiğ rendelenmiş havuç yaklaşık 50 kcal kalori iken aynı miktarda pişmiş havuç yaklaşık olarak 54-55 kcal kaloridir diyebiliriz.
Bazı diyet listelerinde yer alan, hazır içeceklere, hatta ev yapımı birçok meyve suyuna oranla çok daha hafif ve sağlıklı bir alternatif olduğu söylenen havuç suyunu seviyorsanız böyle buyurun ve havuç suyunun kalori değerini de birlikte öğrenelim.
Havuç suyunun kalorisi de tabii ki bu suyu elde ederken kullandığınız havucun türüne, büyüklüğüne, kaç tane havuç kullandığınıza ve ekleyebileceğiniz diğer malzemelere göre değişkenlik gösterecektir. Ancak sadece havuç sıkarak elde edebileceğiniz, içine farklı malzemeler eklemeden yapacağınız saf havuç suyunun 1 bardağının (yaklaşık 200 ml) kalorisinin 65-75 kcal arasında olacağı söylenebilir.
Daha detaylı bilgi için: Havuç suyunun faydaları
Diyet yapıyorsanız ve aklınıza acıktığınızda havuç yeme fikri geldiyse "Diyette havuç yenir mi?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Hemen cevap verelim: Evet, havuç sağlıklı ve görece düşük kalorili bir sebze olduğu için diyette havuç yenebilir, hatta içilebilir.
Besin lifi bakımından zengin olan havuç, aynı zamanda içeriğinde bolca vitamin ve mineral barındırması sebebiyle de diyet listenize ekleyebileceğiniz isimlerden. A vitamininden C vitaminine, potasyumdan folik aside kadar vücudunuzun ihtiyaç duyabileceği birçok yararlı maddeyi içinde barındıran havuç, tüm bu özellikleri sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlıyor, bu sayede de zayıflamaya yardımcı olabiliyor. Ancak havuca karşı bir alerjiniz, intoleransınız varsa tabii ki havuç tüketmemeniz gerekir. Bu nedenle diyet listenizi mutlaka uzman bir diyetisyenle birlikte size uygun olacak şekilde oluşturmalı, gerekirse kendi aile hekiminize de danışmalısınız, bizden hatırlatması.
-
Havuç zayıflatır mı? Kilo aldırır mı?
Havucun içeriğini öğrenince aklınızda hemen "Havuç kilo aldırır mı yoksa zayıflatır mı?" gibi sorular oluşmuş olabilir. Buna da cevap vermeden olmaz: Havuç, doğru şekilde, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilir ancak tek başına bir çözüm olarak görülmemelidir. Zira aşırı tüketimi kan şekeri dengesini bozacağından bu da kilo alımına sebebiyet verebilir. Peki ne yapmalıyız? Şunları aklımızda bulundurarak hareket etmeliyiz:
- Havuç düşük kalorili ve besin lifi bakımından zengin bir yiyecek olduğundan kilo kontrolü sürecinde destek alınabilir.
- İçerdiği besin lifleri uzun süreli tokluk hissi sağlayabilir ve bu da aşırı yeme eğilimini azaltabilir.
- A, C, K vitaminleriyle potasyum ve folik asit gibi birçok vitamin ve mineral içerdiğinden havuç, vücudun sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesine destek olur, bu da zayıflama sürecinde destekleyici bir etki oluşturabilir.
- Ancak her besin gibi, havuçlar da dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketilmelidir. Aşırı miktarda herhangi bir besinin tüketilmesi, kilo kontrolü ve sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir, aman diyelim.
-
Havuç diyeti nasıl yapılır?
"Ben havuç diyeti diye bir şey duydum, nedir o?" diyenler de hemen buraya! Havuç diyeti adından da anlaşılabileceği gibi havucun başrolde olduğu ve sınırlı bir yeme-içme deneyimi sunan şok diyetlerden biri. Her şok diyet gibi aslında uygulanması önerilmeyen bu diyetin amacı ise kısa sürede hızlıca kilo verdirmek.
Bildiğiniz gibi şok diyetler 3 gün, 1 hafta gibi kısa sürelerde uygulanan ve temelde vücuttan su ve ödem atımını sağlayan, devam ettirilmemesi gereken ve uzun vadede aslında çok da işe yaramayan diyet türleri. Bu nedenle diyetisyeniniz sizin için özel olarak önermediyse havuç diyeti de dahil olmak üzere hiçbir şok diyeti asla uygulamamalısınız. Ancak yine de havuç diyeti nasıl yapılır, örnek havuç diyeti listesinde neler vardır merak ediyorsanız şu yazımıza göz atabilirsiniz: 1 Haftada 5 Kilo Verdirdiği Söylenen İddialı Bir Diyet O: Havuç Diyeti
-
Havuç ile yapabileceğiniz düşük kalorili tarifler
Bu kadar çok havuçtan söz etmişken havuçla hazırlanan nefis tarifler vermeden olmaz dedik, çorbasından tatlısına, havuç ile yapabileceğiniz, görece düşük kalorili tariflerimizi bir araya getirdik. Şimdiden afiyetler olsun!
-
Zencefilli havuç çorbası tarifi
Havuçla içinizi ısıtacak, kaşık kaşık yemek isteyeceğiniz kadar da iştah açıcı olacak bir çorba yaparak başlayabilirsiniz. Kasesi sadece 77 kalori!
Tarifi için: Zencefilli havuç çorbası tarifi
-
Terbiyeli havuç çorbası tarifi
Çorbanızı zencefilli değil de terbiyeli bir şekilde hazırlamak isterseniz sizi de hemen bu tarifimize doğru alabiliriz. Kasesi 155 kalori.
Tarifi için: Terbiyeli havuç çorbası tarifi
Az malzemeyle, çok kısa bir sürede hazırlanan nefis mezelerimizden havuç tarator da düşük kalorili bir şekilde hazırlayıp gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz tariflerimizden.
Tarifi için: Havuç tarator tarifi
Sadece turuncu renkli değil, mor ya da siyah olarak da anılan renklerde havuçlar var, biliyorsunuz. İşte o renk renk havuçları aynı tabakta buluşturuyor, yoğurt ve ufak süslemelerle hem lezzetini hem de görüntüsünü muazzam bir hale getiriyoruz.
Tarifi için: Yoğurtlu havuç tarifi
-
İki renkli havuç mücver tarifi
Yine hem turuncu hem de mor renkli havuçları sahneye alıyor, nefis bir mücver hazırlıyoruz. Biz onu kızartarak yaptık ama siz dilerseniz fırında pişirerek daha hafif bir hale de getirebilirsiniz.
Tarifi için: İki renkli havuç mücver tarifi
Havuçla yapabileceğiniz farklı bir alternatif arayışındaysanız fermente havuç tam size göre demektir. Nefis bir garnitür olur.
Tarifi için: Fermente havuç tarifi
-
Izgara havuç salatası tarifi
Havucu taze taze, çoğunlukla rendeleyerek hazırladığınız klasik havuç salataları bir yanda dursun, biz bu kez onu ızgara yapıp salataya dönüştürelim. Tek başına bir öğün olacak kadar iddialı bir lezzet karşınızda şimdi.
Tarifi için: Izgara havuç salatası tarifi
-
Havuçlu hurmalı yulaf bar tarifi
Havuçla sadece salatalar, mezeler ya da çorbalar yapacak değiliz, bakınız onunla şahane tatlılar da yapabilirsiniz. Hem de çok sağlıklı bir şekilde!
Tarifi için: Havuçlu hurmalı yulaf bar tarifi