- Suyunu eklediğiniz pilavı, kısık ateşte 10-12 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır ancak bulgurun cinsine göre kullandığınız su miktarı ve pişirme süresini azaltıp arttırabilirsiniz.
- Tencerenin kapağını kapatarak bulgurun buharla pişmesini sağlayın. Kapağı sık sık açmaktan kaçının.
- Bulgurlar göz göz olduğunda, pilavın piştiğini anlayabilirsiniz.
-
Ocağın altını kapattıktan sonra pilavı 10-15 dakika kadar dinlendirin. Bu süre, pilavın lezzetini artırır ve tane tane olmasını sağlar.
Bulgur Pilavı Tarifi
Herkesin bulgur pilavı tarifi ufak da olsa farklılıklar gösteriyor. Kimi içine domates biber koyarken, kimi sade, kimi tel şehriyeli hazırlıyor. Sulu yemeklerin sevdalısı, yoğurt ve salatalık turşusuna anlam katan bulgur pilavını özüyle sözüyle sade olarak hazırlıyor, soframızın baş köşesine alıyoruz.
Bulgur pilavı, pilav tarifleri arasında en çok sevilenlerden de biri. Şöyle tane tane döküleni de pek makbul. Bu domatesli bulgur pilavı tarifi çok klasik bir tarif olsa da bir de bizim tarifimizle deneyin deriz. Karşınızda tüm püf noktalarıyla enfes bulgur pilavı tarifimiz! Sade bulgur pilavı tercih ediyorsanız, çok memnun olacaksınız. Salçalı bulgur pilavı tarifi severler de aynı şekilde bayılacaktır; zira bu tarifimizde salça kullanıyoruz.
En klasik bulgur pilavı diyoruz ama yanına bezelye pişiresimiz, karşısına yoğurdu alasımız, belki de bir çoban salatayla masayı şenlendiresimiz var. Pek de güzel yiyesimiz var sonra. Her yemek tarifinin yanına çok yakışan, doyurucu, enfes mi enfes salçalı bulgur pilav tarifimize buyurun. Sadece domatesli bulgur pilavı tarifi de tercih ediyorsanız, salçayı malzeme listesinden çıkarabilirsiniz. Mercimekli bulgur pilavı için de sizi buraya alalım.
Sebzeli bulgur pilavı ya da şehriyeli bulgur pilavı.. Malzemeleri dilediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.
Bulgur pilavının ölçüsünden adım adım yapılışına kıvamı tam tutan, ölçüleri hiç şaşmayan bulgur pilavı tarifi karşınızda.
Haydi girin mutfağa, bize eşlik edin. Afiyetler olsun.
Not: "Ben bulgur pilavı çeşitlerini görmek istiyorum." diyenler için yeşil mercimekli bulgur pilavı tarifini şuraya, sade bulgur pilavı tarifini buraya, domatesli bulgur pilavını da tam şuraya bırakalım. Afiyet olsun!
KAÇ
KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA
SÜRESİ
10 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
20 dakika
Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
- 1 diş sarımsak
- 2 adet yeşil biber (doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 4 su bardağı su
Bulgur Pilavı Tarifinin Püf Noktası
Bulgur pilavı için ağır tabanlı bir pilav tenceresi kullanın. Bu, ısının eşit şekilde dağılmasını sağlar ve pilavın dibi tutmaz.
Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Bulgur pilavı için birer yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını bir pilav tenceresinde kızdırın. Üzerine soğanları ilave edin.
2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da tencereye ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. 1 adet ezilmiş sarımsak ve 2 adet doğranmış yeşil biberi de ekleyin ve kavurun.
1 yemek kaşığı domates salçası ve yarım yemek kaşığı biber salçasını da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Sonra 2 su bardağı pilavlık bulguru ekleyin.
Baharat olarak 1'er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve 1 tatlı kaşığı kekik ilave edin.
2 adet rendelenmiş domatesi ilave edin.
4 su bardağı su ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
Bulgurlar göz göz olup suyunu çektiğinde ocağın altını kapatın.
Pilavınızın altını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
Bulgur pilavınız hazır, afiyet olsun!
Bulgur Pilavı Pişirme Önerisi
Bulgur Pilavı Tarifinin Servis Önerisi
Domates dilimleri eşliğinde et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
Bulgur Pilavının Yanına Ne Gider?
Sadesine ayrı, domateslisine ayrı, bol sebzelisine apayrı bayıldığımız, tane tane dökülen bulgur pilavına bayılanları görebilir miyiz? Bugün tam kıvamında mis gibi bulgur pilavları hazırladığınızda yanında başka neler ikram edebileceğinizi anlatalım, "Bulgur pilavının yanına ne gider?" sorusuna birlikte yanıt bulalım diyoruz. Önerilerimiz için şöyle buyursunlar o zaman: Bulgur Pilavının Yanına Ne Gider?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
1 porsiyon ev yapımı bulgur pilavı 311 kaloridir.
Bulgur Pilavının Lapa Olmaması İçin Ne Yapmalı?
- Bulguru yıkadıysanız iyice süzün.
- Pilavı pişerken çok fazla karıştırmayın.
- Orta ateşte pişirip, suyu çekince ocaktan alın.
- Piştikten sonra kapağını hafif aralık bırakarak dinlendirin.
- Yeterli miktarda yağ kullanın.
- Pilavı demlenmeye bırakın.
Sıkça Sorulan Sorular
Bulgur Pilavının Tane Tane Olması İçin Ne Yapmalı?
Tane tane bulgur pilavı yapmak aslında oldukça kolay, dikkat etmeniz gereken şey bulguru kavurma kısmında. Soğan ve yağla birlikte bulgurun birkaç dakika kavrulması, pilavın birbirine yapışmasını önleyecektir. Tabii su miktarını fazla kaçırmamak ve pişirdikten sonra pilavı demlenmeye bırakmak da tane tane sonuç almanızı sağlayan bir diğer etken diyebiliriz.
Sade Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Sade bulgur pilavı için ihtiyacınız olan sadece pilavlık bulgur, sıvı yağ ya da tereyağı, soğan (isteğe bağlı) ve sıcak su. .
Etli Ya Da Tavuklu Bulgur Pilavı Olur Mu?
Evet, etli ya da tavuklu bulgur pilavı doyurucu bir ana yemek alternatifi olarak sofrada kendine yer bulabilir.
Düdüklü Tencerede Bulgur Pilavı Yapılır Mı?
Düdüklü tencerede bulgur pilavı yapmak mümkün olmakla birlikte biraz dikkat gerektirir. Çünkü bulgur çok hızlı piştiği için tencerenin içinde fazla yumuşayıp lapa olabilir. Bu yüzden süreyi çok kısa tutmalısınız.
Bulgur Pilavı Nasıl Saklanır, Ne Kadar Dayanır?
Bulgur pilavı buzdolabında kapalı bir kapta ya da pişirilen tencerede 3 güne kadar tazeliğini koruyabilir. Soğuduktan sonra hemen buzdolabına kaldırmanız gerektiğini de hatırlatalım tabii.
Bulgur Pilavı Hangi Yemeklerin Yanına Gider?
Bulgur pilavı, sulu yemeklerin yanında eşlikçi olabilir. Karnıyarık, tas kebabı, taze fasulye, yoğurtlu kebaplar ya da fırın tavukla birlikte uyum yakalayabilirsiniz sofranızda.