Yemek.com

Vücudu Temizleyip Birçok Organı Pırıl Pırıl Yapan 12 Süper Güce Sahip Yiyecek ve Tarifleri

18 Ekim 2016

Doğa öyle mucizelerle dolu ki her geçen gün biraz daha iyi anlıyoruz. Bize sunduğu güzelliklerin değerini yeni yeni biliyoruz.

Şimdilerde nezle bile olsak hemen ilaçlara sarılıyoruz. Azıcık sindirimde sorun yaşasak markete koşup sindirimi rahatlatmak için işlenmiş gıdalar alıyoruz. Halbuki unuttuğumuz çok önemli bir şey var. İçinde yaşadığımız ama değerini bir türlü anlayamadığımız; doğa ve doğanın gücü.

Doğa ana diye boşuna dememiş atalarımız. Çünkü hasta olunca ilaçlara değil bitkilere sığınmış eskiler. Şifayı doğada aramış, doğa da cömertçe açmış heybesini.

Hadi o zaman, doğayla yakınlaşma zamanı geldi. Hastalıkların şifasını, sorunların çözümünü, daha iyi yaşamanın sırlarını bu kez doğa ana veriyor bize. Hem bizi hastalıklardan koruyacak, hem de hastalandığımızda hemşire gibi bize bakıp iyileştirecek gıdaları bir araya getirdik.

Daha sağlıklı, daha güçlü ve daha iyi olalım diye.

Vücuttaki zehirli maddelerin polisi: Pancar

Pancarın faydaları say say bitmez. Antioksidan olan pancar demir, magnezyum, çinko, kalsiyum, B3 ve B6 deposudur. Karaciğerinizdeki ve vücudunuzdaki zehirli maddelerden kurtulmak istediğinizde hemen pancardan yardım isteyin. Çünkü sadece toksin atıcı değil, aynı zamanda içeriğindeki lif ile sindirimi de destekler.

Tarifi için buyursunlar: Pancar çorbası tarifi

Karaciğer ona sevdalı: Enginar

Enginarı daha çok Ege ve Akdeniz mutfaklarında görsek de faydalarını öğrendikçe daha fazla mutfakta kendine yer bulmaya başladı. Lezzetinin ve hafifliğinin yanında faydaları da saymakla bitmez. İçeriğindeki sinarin ise toksinleri atmaya yardımcıdır. Karaciğer ve safra kesesi vb. iç organları uyarır, temizlemeye yardımcı olur. Alkol kullananlara bol bol enginar yemeleri bu yüzden tavsiye edilir. Ayrıca enginar probiyotik yapısıyla vücuttaki sindirim sisteminin düzgün bir biçimde çalışmasını da sağlar. Yani ne ararsan var. İyi ki var.

Tarifi için buyursunlar: Zeytinyağlı enginar tarifi

Alkali beslenme mühim: Limon ve greyfurt

Uzmanlar boşuna demiyor her sabah güne içine limon sıkılmış 1 bardak ılık suyla başlayın diye. Çünkü limon, vücudunuzun pH dengesini korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda glutatyon denen bir maddenin üretimi için gerekli olan C vitamini işte bu limonda var.

Alkali beslenme tipinin iç organları ve vücudu temizlediği bilinir. Limonlu su da alkali beslenmenin en temel örneklerinden biridir. Dilerseniz siz bunu greyfurt ile de yapabilirsiniz. Greyfurt hem harika bir C vitamini kaynağı, hem de antioksidandır.

Kanı temizlediği doğrudur: Kereviz

Şöyle bol limonlu zeytinyağlı bir kereviz olsa da yesek diyorsanız, kerevizin faydalarını da bilmelisiniz. Çünkü kereviz, çocukken en çok haksızlık ettiğimiz gıdalardan biri. Faydalarını duyunca insan daha da iyi anlıyor bunu. Mesela kereviz, idrar yolu iltihabından şikayetçi olanlar için ilaç gibidir çünkü idrar söktürür. Ayrıca kanı temizleyerek pek çok mikrobik rahatsızlıktan kurtulmanıza yardımcı olur. Şeker ve romatizmaya iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Hatta kanserli hücrelerden vücudu arındırmaya yardımcı olduğu da sıkça söylenir.

Tarifi için buyursunlar: Zeytinyağlı kereviz tarifi

Toksin atar, karaciğer temizler: Sarımsak

Zararlı bakterilere, bağırsak parazitlerine, virüslere, mikroplara elveda deyin! Çünkü sarımsak var.

Sarımsak toksin atıcı besinlerdendir. Doğal toksin atımı için gerekli olan vücudunuzun karaciğer enzimlerini aktifleştirir. Ayrıca içeriğindeki alisinin ve selenyum ise karaciğeri temizlemede rol alır. Bu kadar mı? Doğal antibiyotik olarak halk arasında adlandırıp sevdiğimiz sarımsak bir yandan da antimikrobik özelliğe sahip olduğundan mikropların yok edilmesinde de güçlü bir savaşçıdır.

Tarifi için buyursunlar: Sarımsaklı köfte tarifi

Toksin düşmanı: Chia tohumu

Onu daha yeni tanıyoruz. Ama tanıdığımıza çok mutluyuz. Çünkü kısa bir süredir hayatımızda olan chia tohumunun faydalarını duyunca öğünlerinizden eksik etmeyeceksiniz.

Chia tohumunun içinde bol bol lif ve omega 3 yağ asitleri vardır. Bu kadar da değil. Chia tohumu hem çok iyi enerji verir, hem de sindirim esnasında karşılarına çıkan toksinleri uzaklaştırıp içinizi temizler. Yani chia tohumunu salatalarınıza, pudinglerinize, yemeklerinize eklemeyi es geçmeyin.

Tarifi için buyursunlar: Chia tohumlu şekersiz sütlaç tarifi

Zaten o başlı başlına mucize: Zencefil

Gelelim bir diğer mucizevi besine. Zencefil. Mide ve bağırsaklar için en yararlı gıdalardan biridir zencefil. Gazı söktürür, mideyi yatıştırır, bağırsakları temizler, sindirime yardımcı olur, kan dolaşımını hızlandırır, gargara yapıldığında boğaz ağrısına iyi gelir. Vücudu ısıtır. Daha ne olsun? Mide ve bağırsak dostu zencefili çaylarınızdan ve yemeklerinizden eksik etmeyin.

Tarifi için buyursunlar: Zencefilli bal kabağı çorbası tarifi

Bağırsak olsan, onlara koşarsın: Yeşil yapraklı sebzeler

Onları nasıl birbirinden ayırabiliriz ki. Hepsi de birbirinden değerli, yemyeşil yapraklarıyla hepsi de şifa kaynağı. Yeşil yapraklı sebzeler diye hepsini bir araya topladık ama siz brokoli, ıspanak, maydanoz, tere, roka, semizotu ve maruldan bahsettiğimizi bilin.

Onlar hem bol lifli, hem de bağırsakları temizlemek için birebir. Sadece lif mi? Hem vitamin, hem mineral, hem de antioksidan kaynağı. Daha iyi sonuç almak için çiğ tüketmeye gayret edin çünkü sebzeler piştikçe besin değerlerini yitirebiliyor.

Tarifi için buyursunlar: Brokoli salatası tarifi

Evde bile yetiştirebilirsiniz: Buğday çimi

Adı buğday çimi ama biz ona mucize diyelim. Çünkü buğday çiminin vücuda olan faydaları, azımsanamayacak kadar değerli. İçeriğindeki laetril, kanser hastalıklarının adeta yılmaz savaşçısı. Düzenli olarak buğday çimi tüketen kanser hastalarının iyileşme sürecinde daha iyi sonuçlar aldığı iddia ediliyor.

Bununla birlikte çok iyi bir karaciğer temizleyicisi olan buğday çimi, kandaki toksinleri nötralize etmesiyle de bilinir. İçeriğinde 100 kadar vitamin, mineral olan buğday çimini evde yetiştirebilirsiniz. Hatta mutlaka yetiştirin.

İdrar yolları mühendisi: Bakla

Şöyle güzel bir bakla yemeği mi yapsak akşama? Veya hafta sonu misafire fava mı ikram etsek? Çünkü severek tüketmişiz ama baklanın yararlarını bugüne kadar hep es geçmişiz.

Bitkisel protein, A, B2, C vitaminleri, demir ve kalsiyum gibi zengin içeriğiyle pek sevdiğimiz baklanın vücudumuzda yararı olmadığı organ neredeyse yok gibi. Öncelikle idrar yollarını temizliyor, kum ve taş dökmede böbreği destekliyor. Lifli yapısıyla sindirimi harekete geçirir, kötü huylu kolesterolü düşürerek kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur.

Tarifi için buyursunlar: Bakla yemeği tarifi

Sindirim sistemi temizlik uzmanı: Karahindiba

Salata yaparken hep domatesli, marullu klasik salatalar yapıyorsanız artık biraz değişiklik yapıp karahindibayı da salataya ekleme zamanı. Veya mutfakta aynı yemekleri yapmaktan sıkıldıysanız, artık hindibayla farklı bir şeyler yapma zamanı geldi demektir.

Neden özellikle karahindiba? Çünkü özellikle düzensiz beslenenler için karahindiba mükemmel bir temizleyici, arındırıcı. Peki neden düzensiz beslenenler? Çünkü düzensiz beslenenlerin sindirim sistemleri, düzenli beslenenlere göre biraz daha hassastır. Karahindiba içeriğindeki antioksidanla hem sindirim sistemini, hem karaciğeri temizler. Kabızlığı giderir, idrar söktürür, karaciğer şişkinliğine iyi gelir, soğuk algınlığına iyi gelir, göğsü yumuşatır. E daha ne olsun? Haydi o zaman kolları sıvayalım!

Bonus: Su

Evet, su. Neden uzmanlar üstüne basa basa günde 2-3 litre su için diyorlar biliyor musunuz? Su, tüm yiyecek ve içecekler arasında en temel arındırıcıdır. İçtiğimiz su, sindirim sistemimizle vücudumuzu dolaşırken karşısına çıkan atıkları taşır, bu da iç organların sağlıklı kalmasına katkıda bulunur. Ve evet, sağlam bir karaciğer ve böbrek istiyorsanız, ilk yapmanız gereken yeterli su içmektir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.