Kısa Sürede Kilo Vermenin En Sağlıklı Yoluyla Tanışın: Kinoa Diyeti
13 Mart 2018Kinoa, son birkaç yıldır ismini çok sık duymaya başladığımız besinlerden biri. Özellikle formuna dikkat eden, sağlıklı beslenen kişilerin sık sık tükettiğine şahit olduğumuz ve gluten intoleransına sahip kişilerin rahatlıkla tüketebilmesiyle de gönüllere taht kuran kinoa diğer yandan en etkili diyetlerden birinin de baş kahramanı.
Peki faydaları cüssesinden büyük olan, yerlere göklere sığdırılamayan kinoa nasıl oluyor da kilo vermeye katkıda bulunuyor?
Gelin, kinoa diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları nedir, hep beraber öğrenelim.
Kinoa diyeti nedir? Kinoa diyeti zayıflatır mı?
Süper besin diye adlandırılan kinoanın 100 gramında 222 kalori, 39 gram karbonhidrat, 4 gram yağ, 5 gram lif ve 8 gram protein bulunuyor. B3 ve E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, manganez, bakır, demir, kalsiyum, folat, fosfor, çinko, potasyum ve omega-3 açısından da çok zengin. Ayrıca hiç gluten içermiyor, glisemik indeksi ise oldukça düşük.
Tüm bu yönleri sayesinde kinoa kişinin çabucak doymasını ve geç acıkmasını sağlıyor. Yüksek lif bulundurması sebebiyle bağırsakları çalıştırıyor. Kişiye gereken enerjiyi veren kinoa uzun süre tok tutması sebebiyle de diyet yapanların yardımına koşuyor ve kilo verme süreçlerine destek oluyor.
Kısacası kinoa tek başına zayıflamayı sağlamıyor ancak vücudun ihtiyaçlarına cevap vererek aç kalmadan zayıflamaya yardımcı oluyor.
Kinoa diyeti nasıl yapılır?
Birçok diyet listesinde yerini alan kinoa ayrıca gluten intoleransı olanlar ve çölyak hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besin olarak diğer diyetlerin ana kahramanlarından ayrılıyor.
Kinoa diyeti için özel bir beslenme listesi, günlük/haftalık bir diyet listesi bulunmuyor. Ancak tadı bulgura benzeyen kinoayı salatalardan pudinglere kadar birçok yiyeceğe ekleyerek onun diyet dostu faydalarından yararlanabilirsiniz.
Şöyle özetleyelim;
Kahvaltılarda:
Öğle yemekleri ve akşam yemeklerinde:
Ara öğünlerde:
Kinoanın faydaları
Son bir uyarımızla size veda edelim. Normalde kinoanın bilinen bir zararı bulunmasa da çok fazla ve sürekli kinoa tüketmenin bazı yan etkileri olabiliyor. Özellikle hamilelere ve emziren annelere tavsiye edilmeyen kinoanın aşırı tüketimininde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor, kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girerek sağlık sorunları yaşamanıza sebep olabiliyor, oksalik asitin idrarla vücuttan atılamadığı durumlarda böbrek taşına yol açabiliyor.
Bu yüzden kinoayı kararında tüketmeli, doktorunuza danışmadan asla kinoa diyetine başlamamalısınız.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.