Yemek.com

Evde Hamburgerin Kralını Yapmak İsteyen Çoğu Kişinin Bilmediği 8 Püf Noktası

20 Temmuz 2016

Dışarıda bir dünya para verip aldığınız hamburgerleri evde yapıp aile fertlerine, çocuklara, misafirlerinize ikram edebilmek aslında çok zor değil. Çünkü tadı başka hiçbir şeye benzemeyen enfes ev yapımı hamburgerler yapmak için öyle dünyanın en büyük ustası, aşçısı, şefi olmanıza gerek yok. İnanın siz de birkaç küçük tüyo ile evinizi fast food restoranına dönüştürebilirsiniz.

Et yiyen herkesin ayıldığı bayıldığı hamburgerler için hayat kurtaracak önerilerimizi sıralıyoruz. Haydi koşun.

Izgara köfte ile karıştırmayalım: Hamburger için dana döş eti şart

Ev yapımı hamburgerleri leziz yapan ilk başta doğru et seçimi. Öyle kasaptan, marketten köftelik kıyma çektirirseniz yaptığınız ekmek arası köfte olur, hamburger değil.

Dolayısıyla dana döş etini tercih etmeli ve yağ oranının kullanılan et ağırlığına göre %20 olmasına dikkat etmeli. Ayrıca köfte yağla zırhtan geçirilmeli, bunu evde yapmanız biraz riskli olduğundan eti aldığınız yerden rica etmenizi de not edelim.

Çok fazla yoğurmadan, dinlene dinlene: Köfteler hamburger ekmeğinden geniş olsun

Köfte harcını hazırlarken yine ızgara köfte gibi düşünmemek lazım. Harcın içine kattığınız soğan, sarımsak ve baharatları bir tık daha fazla katmalısınız normal köfteye göre. Ayrıca bir tüyo daha ekmek içi yerine galeta unu kullanırsanız köfteleriniz daha sert olur.

Köfte harcını çok fazla yoğurmayın ve aynı köftede olduğu gibi buzdolabında dinlendirmeden tavaya atmayın. Çünkü kıymanın dinlenmeye ve toparlanmaya ihtiyacı var. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider ve hamburger köfteniz tavada dağılır. O fast food restoranı böyle yapsa hemen şikayet edersiniz, biliyoruz. Siz de yapmayın.

Daha iyi pişmeleri için ortalarına baş parmağınızla çukurlar açın

Tavayı önceden ısıtın ama yağ koymayın. Etiniz zaten yağlı. İyice yağı çekip vıcık vıcık olmasını istemezsiniz eminiz. Isınmış tavaya hamburger köftenizi koyun ve spatula yardımıyla çevirin. Dahası orta kısımlarına baş parmağınız ile bastırarak çukurlar oluşturun, korkmayın. Zira o çukurlar pişince kaybolacak. Köfteler de bu sayede açıla açıla yassı şekilde pişecek.

Bu da önemli: Hamburger ekmeklerini önceden ısıtın

Bir hamburgeri iyi ya da kötü yapan sadece eti değil, aynı zamanda ekmeği. Şimdiye kadar yediğiniz hamburgerleri düşünün, mantıklı geliyor değil mi?

Şimdi gelelim bunun önüne nasıl geçeceğimize. Hamburger ekmeğini önceden fırında ısıtmak oldukça önemli. Ama yakmamak daha önemli. Ekmekleriniz her şartta yumuşak olmalı. Hamburger yiyoruz, tost değil. Kıps.

O olmadan olmaz: Cheddar peyniri köftenin sıcaklığıyla erimeli

Ekmeklerimiz yumuşak yumuşak pişti, fırından çıkardık. O sırada hamburger köftemiz de hafif sulu tavada pişmek üzere. Hemen hamburgerin en güzel yancısı cheddar peynirini alıyoruz ve çevirdiğimiz köftelerin üzerine koyuyoruz ki onun sıcaklığıyla erisin. Böylelikle peynirin lezzeti de etimize geçiyor. Bir taşla iki kuş vuruyoruz.

Aman yeşillikler solmasın

Hamburgerimizin Amerikan filmlerinden çıkmış gibi gözükmesini istiyoruz. Öyleyse ne yapıyoruz? Sadece köfte, peynir, ekmekle yetinmiyor ve yeşillikleri de müthiş leziz hamburgerimizin bir parçası yapıyoruz. Ama burada dikkat edilecek nokta yeşilliklerin sulanması, kararması, pörsümesini engellemek için köfteye temas etmelerini engellemek. Dolayısıyla bu iki aşığı ayırıyoruz. Gel kızım cheddar sen buraya. Ayrıca bu yeşillikleri hamburgerin içinden taşacak şekilde yerleştiriyoruz ki hamburgerimiz dolu dolu, zengin gözüksün.

Soslar lezzet katmak içindir, lezzeti bozmak için değil

Neredeyse her şeyimiz hazır. Ekmekler hazır, burger köftemiz mis gibi pişti, yeşillikleri, domatesi, soğanı, turşuyu da ekledik. Sıra geldi sosa.

İyi bir hamburger sosu için hafif tatlı ile hafif ekşiyi birleştirmek gerek derler işin ustaları. Yani sırf tatlı sosla ya da ekşiyle olmaz. Yine damak tadı meselesi ama yine biz uyarımızı yapalım. Bu tadı nasıl yakalayabilirim diyenler için evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir ölçü örneği verelim hemen: Beş ölçü mayonez ekliyorsanız ona bir ölçü ketçap, bir ölçü hardal katın ve karıştırın. Bahsettiğimiz hafif tatlı, hafif ekşi tada ulaşacaksınız.

Asıl daha da önemli bir nokta var: Mantar, karamelize soğanın olduğu bir sostan yanaysa gönlünüz, bu malzemeleri nişasta ile bağlayın. Böylelikle dağılmasını ve sosun akmasını önlersiniz.

Ekmekler kuru kalmasın ama çok da ıslanmasın

Islak hamburger yapmak istiyorsanız onu başka bir güne saklayalım ama ev yapımı normal hamburgerlerde hazırladığınız sosların yoğunluğu da önemli. Bizim önerimiz ve ideal olan sosu köftenin büyüklüğünde dökmeniz. Böylelikle sosun tadı köftenin lezzetini bastırmayacak hem de ıslaklığın tüm ekmeğe bulaşmasının önüne geçilebilecek.

Ne sos yapacağına karar veremeyenler için de minik önerilerimizi de verip bitirelim madem: Bildiğiniz bol baharatlı domates salçasının sulandırıp da kullanabilirsiniz ya da hibeş, ajvar, pesto sos, guacamole sos, Chili Thai sos, zencefilli humus gibi leziz soslarla hamburgerinizi efsane kılabilirsiniz.

Afiyetler, ballar, şekerler olsun