palamut-baligi

Palamut

Favorilerime
Ekle

Palamut; uskumru, torik ve orkinos ile aynı ailenin üyesidir. Büyük kılçıklarını temizlemesi son derece rahattır. Kılçıklarından kurtarınca bir balıktan çok, büyük bir et parçasını andıran palamutun boyu, 1 metreye kadar varır. Palamut balığının belirgin birkaç özelliği vardır. Sırtının rengi, yeşile çalan bir mavi; karnı ise mat beyazdır. Ayrıca kuyruğu hilal şeklinde ve ince yapılıdır. Gözleri normal iriliktedir; fakat ağzı için aynı durum geçerli değildir. Vücutlarının şeklinden dolayı oldukça hızlı yüzerler. Palamutun yaşına göre çeşitleri bulunmaktadır. Bu balık çeşitleri büyükten küçüğe doğru şu şekilde sıralanabilir: peçuta, altıparmak, sivri, torik, zindandelen, kestane palamudu, palamut, çingene palamudu, palamut vanozu. Palamut, avcı ve son derece saldırgan bir balık türüdür. Palamudun başlıca besinleri; uskumru, kolyoz, hamsi, çaça, istavrit, gümüş ve sardalya balıklarıdır. Avlanırken bu balık sürülerinin peşinden su yüzeyine yaklaşır, doydukları zaman ise derin sulara doğru inerler.

Palamut mevsimi

Palamut nisan-mayıs aylarında Akdeniz’den Ege’ye, sonrasında da Marmara üzerinden Karadeniz’e gider. Eylül ayında ise geldiği gibi geri dönerek Ege’ye varır. Palamut avı, ağustosta başlar. Yenilmesi için en uygun zaman ise eylül ayıdır.

Palamut nasıl seçilir?

Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır. Ayrıca en önemlisi, taze bir balığın solungaçlarının renginin canlı bir kırmızı olması gerekmektedir.

Palamut nasıl pişirilir?

Palamutu pişirmenin birçok yolu bulunmaktadır. Fırına vererek buğuluması ve tavada kızartılması gibi pratik yolları vardır. Ayrıca tuzlaması da yapılır.

Palamutun faydaları nelerdir?

-Palamut bolca protein ve D vitamini bulundurur. Bu sebeple, kasları güçlendirir.

-İçerdiği protein sayesinde dişleri ve diş etlerini sağlamlaştırır.

-Kandaki kolesterol dengesini sağladığından, kalp ve damar hastalıklarını önler.

-Göz sağlığı açısından faydalıdır.

-Palamutun etinde yüksek oranda fosfor, sülfür ve vanadyum bulunur. Bu maddeler sayesinde zor kapanan yaraları iyileştirmeye yarar.

-Hücre yenileme özelliği olduğu için, yaşlanmayı geciktirir.

Görsel kaynak: adnandakni


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?