Karides

Karides

Favorilerime
Ekle

Karides, boyu 1- 30 cm arasında değişebilen, eklem bacaklılar sınıfında bir deniz canlısıdır. Silindirik, ince, uzun bir vücuda sahip olan karides, kalsiyum ve karbonattan meydana gelen bir kabukla örtülüdür.

Dünya mutfağında kendine yer edinen ve birçok yöntemle pişirilebilen  karides, oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Karides leziz olmasının yanı sıra, düşük kalorili bir deniz mamulü olduğu için de tercih edilir.

Karides nasıl pişirilir?

Karides pişirmenin birçok yolu vardır. Karidesi doğrudan ızgarada pişirmek oldukça yaygın yöntemler arasındadır. Ayrıca haşlanabilir ve birçok yemeği zenginleştirmek için de kullanılabilir. Buna örnek olarak karidesli salata türleri, karidesli makarnalar, karides dolması verilebilir. Çok tercih edilen başka bir pişirme yöntemi karides tavadır. Tavada kavurma şeklinde farklı baharatlarla çeşni katılarak son derece lezzetli bir yemek hazırlanabilir. Ayrıca karidesin güveçte pişirilmesi de yine yaygın bir yöntemdir.

Karides nasıl temizlenir?

Karidesi pişirmek istendiğinde ayıklanması gerekecektir. Ayıklamadan evvel bol su ile yıkanması gereken karideslerin baş kısmı ve bacakları çekilerek koparılır. Sonrasında kabuk gövdeden ayrılır. Ancak bunu yaparken ete zarar vermemeye özen gösterilmesi gerekir. Kabuk ayrıldıktan sonra ortaya çıkacak küçük uzantıların da koparılması gerekir. Son aşamada ise karidesin iç organların boşaltılması gerekecektir. Bu işlem aynı hamsi gibi küçük balıkları ayıklarken yapıldığı gibidir. Karnı hafifçe yarıp parmakla veya çay kaşığıyla iç organlar boşaltılabilir. Böylece karides pişirmeye hazır hale getirilir.

Karidesin içerisindeki vitamin ve mineraller

Karides içerdiği mineral bakımından değerli bir hayvandır. İçerdiği bol miktardaki selenyum, kanser başta olmak üzere ciddi hastalıklara sebep olan zararlı maddeleri etkisizleştirir.

Vitaminler açısından da zengin olan karides, özellikle bolca D vitamini içerir. D vitamini diş ve kemik sağlığı için önemlidir. Ayrıca kan hücrelerine faydalı olan B12 vitamini de içerir.

Beyin sağlığı için önemli olan omega- 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.

Karidesin zararları

Karidesin vücuda doğrudan olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak yağlı bir ete sahip olduğu için fazla tüketilmesi durumunda kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca kolesterol problemi olanların da karides tüketimine dikkat etmesi gerekir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?