Kırlangıç Balığı

Favorilerime
Ekle

Ortalama 25-30 cm olan kırlangıç balığına kırmızı kırlangıç, küçüklerine ise derviş balığı denir. Kırlangıç balığı, bütün denizlerde bulunmasına rağmen genelde Marmara, Akdeniz ve Ege’de görülür. Mevsimi ise nisan ve eylül ayları arasındadır. Genelde denizin dip kısımlarda küçük balıklarla beslenerek yaşar. Sırtı kırmızı, pembe karın kısmı ise beyaz renklerde olan kırlangıç, büyük kafalı ve lezzetli bir balık olarak bilinir.

Kırlangıç balığı nasıl pişirilir?

Oldukça lezzetli bir balık olan kırlangıç çorba, yahni, köfte, buğulama dışında fırında, tavada veya ızgarada pişirilebilir. Genelde kuyruk, baş ve gövde olarak üç kısma bölünen kırlangıç balığı fırında bütün halinde hazırlanır. Üzerine tuz ve karabiberden oluşan karışım sürülür ve zeytin yağı ile şarap ilave edilerek fırında, kısa sürede pişirilir. Özellikle baş kısmından çorba yapılan kırlangıç balığı, güveç olarak da pişirilir. Kılçığı ve baş kısmı çıkarıldıktan sonra büyük büyük doğranan ve normal güveç malzemelerinin üzerine eklenen parçalar yine kısa sürede pişirilerek servis edilir. Güveç ve çorba dışında kırlangıç balığı salatası da severek tüketilir. Bunun yanında soğan, sarımsak, patates, kereviz ve et suyu ile yapılan kırlangıç pilakisi sevilen bir mezedir.

Kırlangıç balığı püf noktaları

Kırlangıç balığı alırken önce balığın taze olup olmadığını dikkat etmek gerekmektedir. Kırlangıç balığının taze olup olmadığı pullarından ve gözlerinden anlaşılabilir. Gözleri canlı görünüyor ve pulları dökülmüyorsa bu balığın taze olduğunu gösterir.

Kırlangıç balığını pişirmeden önce derisini çıkarmamak gerekir. Böylece balık suyunu kaybetmeden bütün halinde pişer ve piştikten sonra derisi daha kolay soyulur.

Kırlangıç balığı nasıl temizlenir?

Kırlangıç pullu bir balık olduğu için öncelikle pullarının temizlenmesi gerekir. Pullarını temizlemek için balığın derisine bıçağı bir iki defa sürtmek yeterlidir. Bu işlem sırasında balığın zarar görmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. Pulları dışında karnını yararak iç organlarını çıkaracağınız kırlangıç, yapılacak yemeğe göre farklı şekillerde dilimlenir ve kafa kısmı kesinlikle atılmaz. Özellikle çorba yapımında kullanılan kırlangıç başının beyin ve yanak kısımları oldukça lezzetlidir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

beyazve8 Ekim 2016 15:05
sivri burunmercan mııı yok canım sende
Yanıtla
Yavuz Seral kara26 Şubat 2016 00:53
arkadaşım kırlangıç bu değil, ya resim yanlış ki ben öyle düşünüyorum veya da sen bilmiyorsun bu işi demek istemiyorum. sanırım "sivri burun mercan" bu resimdeki
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?