Somon Balığı

Favorilerime
Ekle

Som balığı ya da somon olarak da adlandırılan Somon Balığı, soğuk sularda yetişen bir tür tatlı su balığıdır. Atlantik somonu ve Pasifik somonları, tatlı sularda yetişip denize göç ederler. Somonlar, yumurtlama dönemleri yaklaştığında ise tekrar doğdukları sulara geri dönen göçebe balıklardır. Somon balıkları, bu göç döneminde gösterdikleri inanılmaz çaba ile de tanınırlar.

Somon balığının faydaları nelerdir?

-Somon balığı, Omega-3 yağ asitlerinin en çok bulunduğu balıklardan biridir. Ayrıca vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Somon balığında potasyum, demir, selenyum, kalsiyum, fosfor, niasin, B1, B2, A ve D vitamini ve bazı karotenler yer almaktadır.

-Somon balığı, kolorektal kanser riskini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli olarak somon balığı tüketmek ağız, mide, kolon ve pankreas kanserlerini önler.

-Lösemi, multipl miyelom ve non-hodgkin lenfoma risklerinin azaltılmasında etkilidir.

-Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

-Omega-3 yağ asitleri ve amino asit ile göz yorgunluğu ve göz kuruluğunu önler.

-Yemek borusu ve midede yer alan hassas mukoza tabakasını ve pulmoner emboliye karşı vücudu korur.

-Yapılan araştırmalara göre somon gibi yağlı balık tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riski daha düşüktür.

-Somon balığı güneş yanığını önlemeye yardımcı olur ve cilt kanseri riskini düşürür. Ayrıca kilo vermeye de yardımcı olur.

Somon balığı nasıl pişirilir?

Somon balığı besleyici ve lezzetli bir balıktır. Yağlı bir balık olan somonun ızgarada pişirilmesi tavsiye edilir. Ülkemizde balıklar genellikle kızartılarak tüketilmektedir. Somon da kendine has yöntemlerle kızartılarak tüketilebilir. Somon balığını kızartırken teflon ya da seramik tava kullanılabilir. Yağlı bir balık olduğu için çok az zeytin yağı kullanılabilir. Somon balığını marine etmek için limon, tuz, zeytinyağı ve defne yaprağı kullanılmalıdır. 3 saat marine edilen somon balıkları mısır ununa bulanarak tavada pişirilebilir.

Somon balığı nasıl seçilir?

Somon seçerken, diğer balıklarda olduğu gibi derisinin parlak, gözlerinin canlı ve etinin gergin olmasına, ayrıca kokusunun da çok hafif olmasına özen gösterilmelidir. Dondurulmuş somonun, havasının boşaltılmış pakette olup olmadığını da kontrol etmek gerekir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?