Aynalı Sazan Balıgı

Aynalı Sazan

Favorilerime
Ekle

En çok avlanan tatlı su balıklarından olan aynalı sazan, debisi düşük akarsularda ve göllerde yaşamını sürdürür. Uygun ortam bulduğunda çok uzun bir yaşam süresine sahip olan aynalı sazan, farklı su sıcaklıklarına karşı dayanıklılık özelliği ve yoğun talebi nedeniyle havuzlarda yetiştiriciliği rağbet gören balıklardan biridir. Vücudu sert pullarla kaplı aynalı sazanın, eti bembeyaz ve fazla yağlı değildir. İlkbaharda ve yaz başlangıcında oldukça lezzetli olan aynalı sazan, son derece kılçıklı bir balıktır.

Aynalı sazanın faydaları nelerdir?

-Kalp ve damar rahatsızlıklarını önleyicidir. Damar sertliği sorununu ve inme riskini azaltır.

-Çocukların beyin, iskelet sistemi ve dişlerinin gelişiminde faydalıdır.

-Kolesterol yüksekliği bulunanların dengeleyici özellikleri nedeniyle tüketmesi tavsiye edilir.

-Hücreleri korumada, cildin erken yaşlanmasını ve kırışıklıkları önlemede yardımcıdır.

-Beyin kaynaklı rahatsızlıklara karşı koruyucu özellikleri mevcuttur.

-Sinir ve sindirim sistemini düzenlemede yardımcıdır.

Aynalı sazanın besin değeri nedir?

Aynalı sazan folik asit, demir, fosfor, sodyum, protein ve potasyum açısından oldukça zengindir. A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri ihtiva eder. Az yağlı bir balık olan aynalı sazan, yağ bakımından zengin balıklara oranla daha az Omega 3 içeriğine sahiptir. Diyet için uygun olan aynalı sazanın, 100 gramında ortalama 5.6 gram yağ, 19 gram protein, 149 kalori bulunur.

Aynalı sazan nasıl pişirilmelidir?

Aynalı sazanın pulları bıçakla temizlenebilir ya da tulum şeklinde çıkarılabilir. 2-3 santim genişliğinde dilimler halinde parçalanan balık, ağızda çamurlu bir tat bırakmaması için uzun süre suda bekletilebilir veya bir saat kadar sirkeli suda bekletilebilir. Bu işlem sonrası eğer kızartması yapılacaksa, suyunu çekerek iyi pişmesi ve kılçıklarının rahat ayıklanabilmesi için havlu kağıda sarılıp yarım saat kadar bekletilmelidir. Hazır hale gelen balıklar, tuzlanarak pişirilmeden önce bir müddet dinlenmeye bırakılır. Aynalı sazan, ızgara yapılabileceği gibi kızgın yağda da kızartılabilir. Fırında buğulama yapılması da en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Çok kılçıklı bir balık olması nedeniyle, pişirirken etinin yumuşak formda kalmasının sağlanması, kılçıklarının rahatça ayıklanabilmesine imkan tanıyacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?