Lambuka

Lambuka

Favorilerime
Ekle

Lambuka, lamburta, papağan balığı, keler, yunus balığı, yaldızlı uskumru, dorado ve mahi mahi gibi isimlerle de tanınan bu balık, ülkemizde Akdeniz sularında; ağırlıklı olarak Antalya civarında yakalanabilir. Sudayken yeşilli, sarılı rengarenk görüntüsüyle izleyenleri büyüleyen lambuka, denizden çekildiği an, rengini kaybetmeye; üzerindeki mavi benekler de kararmaya başlar. Özellikle eylül sonunda yakalanabilen ve avlaması da çok zevkli olan lambuka, aslında 170 cm. boya ve 30 kilogram ağırlığa ulaşabilse de bizim denizlerimizde tutulanların ortalama boyu 70-80 cm.; ağırlıklarıysa 2-3 kg. kadar olur.

Lambuka nasıl yenir?

Kendine has, mayhoş bir tadı olan lambuka avının çok keyifli olduğuna dair genel bir kabul varsa da lezzeti hakkında farklı görüşler bulunur ve kimileri, tadını o kadar da beğenmez. Yine de lambuka fanatikleri de yok değildir. Çiğ de dahil olmak üzere birçok şekilde tüketilebilir. Hatta, çiğ deneyenler, iyi bir suşi balığı olabileceğini iddia ederler. Düzgünce terbiye edildiğinde ızgarası da, fırını da yapılır. Unlanarak tavası da olur.

Asıl mesele, lambukayı nasıl pişirdiğinizden çok nasıl temizlediğinizdir: Nasıl pişirecek olursanız olun, lambukanın derisini mutlaka soyun. Ve bunun kolay bir iş olacağını da sanmayın. İnanılmaz sert derileri, sizi epey zorlayacaktır. Derisinden kurtardığınız lambukayı fileto yapıp zeytinyağı, defne yaprağı, tuz, tane karabiberden oluşan karışımda en az 3 saat marine edin. Dilerseniz marinasyonuna sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Lambukanın besin değeri

Ülkemizde, çok lezzetli olmadığına dair bulunan söylentilere rağmen lambuka, yurt dışındaki restoranların en çok servis edilen ve de en pahalı balıkları arasında yer alır. Bunun başlıca sebebi de lezzetinin yanı sıra sağlık için de çok yararlı olmasıdır. Sadece 1 gram yağ barındıran yaklaşık 100 gram lambuka etinden alacağınız enerji miktarı, 100 kaloriden bile azdır. Ayrıca, bu miktardaki lambukada 18.5 gram protein, 15 miligram kalsiyum, 1.3 gram demir, 143 miligram fosfor, 416 miligram potasyum ve 88 miligram da potasyum bulunur. Lambuka, A vitamini açısından da zengindir.

Lambuka hakkında dikkat etmeniz gerekenler

Lambuka balığını, bazı balıkçılar “akya”, hatta “kılıç balığı” diye satmaya çalışabilirler. Buna kanmayın.

Temizlerken çok sağlam bir fileto bıçağını yanınızda bulundurun. Marinasyona yatırmadan önce filetoları, buzlu içme suyunda 2 saat bekletin. Lambuka yakalandığında vücudunda yüksek miktarda laktik asit birikmiş olduğu için çabuk bozulmaya ve lezzetini kaybetmeye eğilimli olur. Bunu önlemek için tutulur tutulmaz, hemen solungaçları hizasından kesik atılarak kanının akıtılması gerekir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?